29.10.2011, 13:37:38 | 0 comentarii | 1478 vizualizari
Petroşani / Adăposturile pentru câini au viaţă de... câine
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
În Petroşani, pe lângă serviciul de ecarisaj al primăriei, există două asociaţii mari şi late. Asociaţia Love Animals şi Asociaţia 101 Dalmaţieni. Prima condusă de Viorica Karpinecz şi cea de-a doua de Virgil Åžortan. Cei doi au colaborat până în anul 2009. După un scandal aprig, cei doi şi-au spus adio şi fiecare conduce acum propriul lui adăpost de câini.
Karpinecz şi Åžortan nu se înghit Cei doi au colaborat timp de multă vreme la adăpostul Asociaţiei 101 Dalmaţieni din Colonie. Câinii erau ţinuţi în cuşti de lemn, într-un spaţiu împrejmuit cu gard din lemn. În fiecare zi, spune Viorica Karpinecz, căra cu maşina mâncare pentru câinii lui Åžortan. În 2009, povesteşte aceasta, Åžortan a dat-o afară. „Am luat câinii de-acolo şi i-am dus la Dâlja. M-a dat afară. A vrut să-mi dea cu parul în cap. El a rămas cu câini de la oameni, care-l plătesc ca să aibă grijă de ei. Mi-au rămas materiale acolo, pe care nu le mai pot lua. Nu vreau să se mai spună despre mine, că am fost asociată la 101 Dalmaţieni. Åži aşa mi-au aruncat otravă la câini. Să veniţi la mine la Love Animals să vedeţi ce graşi şi frumoşi sunt câinii. Nu se compară cu ce-i acolo, la Åžortan”, povesteşte Viorica Karpinecz. Care, luna trecută, a primit din partea Consiliului Local Petroşani permisiunea de a-şi extinde spaţiul adăpostului. Tot o cerere a depus şi Virgil Åžortan, la începutul anului, în vederea extinderii adăpostului 101 Dalmaţieni. Numai că a lui nu a fost aprobată. De câţiva ani, Åžortan are o ambiţie. Aceea de a strânge toţi câinii de pe stradă şi de a-i pune la un loc în acel adăpost. Lucru imposibil, dacă nu primeşte spaţiul. El spune că, în cazul în care ar avea susţinerea primăriilor, ar putea să preia toţi câinii fără stăpân din Vale. Care sunt în jur de câteva mii. În momentul de faţă, la fiecare dintre cele două adăposturi, sunt protejaţi aproximativ 400-500 de câini. Doar 10 la sută dintre câinii fără stăpân din Vale. Prin obţinerea spaţiului în plus, Viorica Karpinecz doreşte să dubleze numărul patrupedelor protejate. Dar singurele surse de venit pentru cele două adăposturi sunt donaţiile.
Bani puţini, condiţii mizere În imagini se observă clar starea celor două adăposturi. Condiţiile în care stau câinii aici sunt mediocre. O înşiruire de coteţe din lemn, garduri ruginite. Dar aceste condiţii le oferă câinilor mult mai mult decât le-ar oferi viaţa pe stradă. O primărie cheltuieşte aproximativ 15.000 lei pe lună cu serviciul de ecarisaj. În aceşti bani ar trebui să intre neapărat şi procedura de sterilizare. Care, mai mult ca sigur, nu se realizează la fiecare câine în parte, pentru că este foarte scumpă. 75 de lei pe cap de câine. Cu toate că, dacă această sterilizare ar fi realizată, pe străzi n-ar mai bântui atâţia câini. Este evident că Viorica Karpinecz lucrează cel mai profesionist. Asociaţia are un site, pe care sunt postate fotografii cu patrupedele ce pot fi adoptate. Sunt date despre câini, conturi pentru donaţii şi noutăţi despre adăpost. De aici am aflat că vaccinarea pentru 200 de câini costă asociaţia aproximativ 900 de lei. În momentul de faţă, conform legii, câinii sunt ţinuţi în serviciul de ecarisaj 7 zile. Apoi, li se redă libertatea, ajungând din nou pe stradă. Ca să mai scape de ei, primăriile închid ochii la procedurile de exterminare a acestora. Åži aşteaptă reglementări legislative. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|