04.11.2011,  21:12:24 | 0 comentarii | 814 vizualizari
EXCLUSIVITATE. - „90 de ani (1919-2009) cu Jiul Petroşani”
de Ziarul Vaii Jiului

Ziarul nostru va prezenta zilnic câte un episod dintr-o carte-document ce va fi lansată de Ziua Naţională a României â–º Peste 200 de pagini şi fotografii inedite, într-o lucrare de excepţie, „90 de ani (1919-2009) cu Jiul Petroşani” - autor Genu Tuţu.

 

 

Sandor-baci, primul... sponsor!

 

Evident, echipa avea nevoie şi de susţinere materială. Astfel, un producător de mobilă, Sandor Riegerhaupt, finanţa echipa, cu atât mai mult cu cât destui jucători erau angajaţii fabricii sale de mobilă şi cherestea. El a donat echipei placajele şi grinzile necesare construirii băncilor, vestiarelor şi barelor de la porţi. Pe lângă Riegerhaupt, coasociaţi au fost Janos Schwartz şi Emeric Zuckermandl, de asemenea jucătorii Kailing, Mille şi Podvarcsek şi-au adus o importantă contribuţie. Sandor Riegerhaupt, născut în 1890, era un celebru fabricant de mobilă şi cherestea, el fiind membru al CSP de la înfiinţare, devenind ulterior preşedinte şi apoi membru şi susţinător activ al viitoarei echipe C.A.M.P. (din 1922 U.C.A.S.P.), „bunicul” Jiului.

 

 

Prima „DINASTIE”

De-a lungul deceniilor, mai mulţi fraţi sau veri şi părinţi-copii au jucat sub drapelul Jiului. Primii dintre aceştia au fost cei doi Krausz, Jozsef şi Mihaly, care au “prins” perioada Clubului Sportiv Petroşani. Jozsef Krausz, născut în 1883, a fost unul dintre fondatorii CSP-ului, 1913. S-a aflat apoi şi în structurile viitorului UCASP şi CAMP, ca selecţioner şi casier, fiind apoi timp de trei ani (1924 - 1927) conducătorul secţiei de lupte. A participat şi la concursuri naţionale de automobilism. Mihaly Krausz s-a născut în 1896. A jucat fotbal, ca portar la CSP, din anul 1924 devenind arbitru de fotbal, conducând ulterior peste 400 de meciuri. A fost primul secretar al asociaţiei arbitrilor din Valea Jiului. De meserie funcţionar, a antrenat în perioada 1933-1934 echipa Parângul CFR Petroşani.

 

 

WINKLEHNER, UN PREÅžEDINTE CU DRAGOSTE DE SPORT

În aceste condiţii, în vara anului 1919, când lucrurile se mai aşezaseră după devastatorul război şi Unirea din decembrie 1918, este luat taurul de coarne. Un om cu o personalitate printre cei din minerit, Ioan Winklehner, inginer de profesie, se distinge în această perioadă, mai ales prin diplomaţia de care dă dovadă cu privire la rezolvarea plăţilor la timp către mineri. Aflat în funcţia de director tehnic al societăţii „Salgo Tarjan” din anul 1911, el rămâne pe acelaşi post şi la Societatea „Petroşani”, iar între 1921-1928, director la Direcţia Minelor Valea Jiului. Era un remarcabil negociator, în perioada grevelor, între administraţie şi prestatori, având şi un spirit economic şi edilitar. A efectuat studii de antropologie în Egipt, iar la Petroşani, a fost cel care a contribuit la finanţarea şi îmbunătăţirea clădirii Bisericii Romano-Catolice în perioada 1922-1923 (pe lângă actuala şosea de tranzit), construită în 1919. Petroşaniul avea în 1919 circa 7.800 locuitori. Ioan Winklehner se va implica în organizarea fotbalului, la Petroşani, punând bazele unei echipe de fotbal, sprijinit fiind şi de Iosif Ladany, secretar la Direcţia Minelor, precum şi de o serie de animatori ai vremii, printre care îi amintim (nu le putem spune chiar antrenori) pe Krausz, Mille, Nagy, Kovezdi, Keiling sau Spitzer, iar ca jucători, pe Cornea, Babei, Kuna, Ocsofsky, Grava, Horvath, Heintz sau Munkacs. Echipa care a primit numele de CLUBUL ATLETIC AL MINERILOR PETROÅžANI (C.A.M.P.) a început să susţină partide cu caracter amical prin localităţile din zonă, Haţeg, Simeria, Hunedoara sau Deva. S-a reuşit chiar şi construirea unei arene sportive, în 1922, inaugurarea fiind făcută cu ocazia unei partide în compania unei echipe din Sibiu.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter