23.10.2011,  23:16:56 | 0 comentarii | 1194 vizualizari
Munca oamenilor de valoare din Vale, / Omagiată la Târgu Jiu
de Alina PIPAN

La 27 octombrie, la Centrul de Informare Turistică din Târgu Jiu, se va organiza o expoziţie de fotografie sub titulatura Istoria unui simbol naţional - Coloana fără sfârşit. Sorana Georgescu Gorjan, fiica marelui inginer Ştefan Georgescu Gorjan, a pus la dispoziţia centrului fotografii, schiţe şi informaţii despre realizarea celei mai importante opere de artă a secolului XX.

La 27 octombrie 1938 a fost inaugurată la Târgu Jiu Coloana infinitului. Opera de artă a marelui Constantin Brâncuşi, care a fost realizată sub îndrumarea inginerului Ştefan Georgescu Gorjan, chiar aici, la Petroşani. Acesta a organizat un colectiv cu cei mai pricepuţi oameni din cadrul Atelierelor Centrale din Petroşani, care a muncit timp de aproape un an, de la turnarea în fontă a mărgelelor Coloanei până la asamblarea ei la Târgu Jiu. Aşa cum povesteşte fiica acestuia, d-na Sorana Georgescu Gorjan, inginerul se cunoştea cu maestrul Brâncuşi. El a fost cel care i-a sugerat ca această lucrare să fie reali­zată dintr-un material durabil, care să-i asigure trăinicia. Proiectul de execuţie şi calculele au fost făcute de inginerul Nicolae Hasnan. Execuţia stâlpului central a fost coordonată de maistrul-şef Ion Romoşan, iar execuţia modelului în lemn al mărgelelor a fost realizată de maistrul tâmplar Carol Flisec. Pe lângă aceştia nu au fost uitaţi în însemnările lui Ştefan Georgescu Gorjan nici muncitorii de rând.
Tocmai de aceea, inginerul a ţinut evidenţe amănunţite ale realizării Coloanei şi a făcut fotografii. Pentru ca lucrurile să nu fie uitate în timp. „Tatăl meu era un om foarte bine organizat, minuţios. A notat, a însemnat tot procesul de realizare al Coloanei. A făcut fotografii şi nu a uitat pe nimeni din cei care au participat la realizarea acestei opere. Oamenii care au participat la realizarea ei au fost şi cei care au partici­pat la montarea ei. Am mai auzit că realizarea Coloanei s-ar fi făcut la negru. Nimic mai fals. Primul ministru de atunci şi oamenii de stat cunoşteau şi susţineau acest proiect cultural. Oamenii care au lucrat la realizarea ei au fost plătiţi pentru munca lor. Există dovezi concrete. Şi tatăl meu a ţinut să-i menţioneze în relatările lui pe toţi muncitorii care au lucrat la acest proiect, pentru că ştia ce înseamnă să ai o echipă de oameni profesionişti", povesteşte d-na Sorana Georgescu Gorjan, care a pus la dispoziţia centrului din Târgu Jiu toate informaţiile, fotografiile din arhiva personală care atestă realizarea acestei Coloane. Acest lucru ar fi putut fi realizat cu uşurinţă şi la Petroşani dacă ar fi existat interes. Însă oamenii de valoare ai Petroşaniului sunt amintiţi şi comemoraţi mai degrabă pe alte meleaguri. C-aşa e-n Vale…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter