03.11.2011,  23:30:44 | 0 comentarii | 847 vizualizari
Prăvălia cu alegeri... de altădată
de Marian BOBOC

Minerii din Aninoasa au mers la secţia de votare cu lămpile aprinse

Cum s-au desfăşurat alegerile în Valea Jiului în 1948

Petroşeni. Încă din ajunul alegerilor, Valea Jiului a îmbrăcat un aspect mare de sărbătoare. Oraşul Petroşeni a fost cuprins de o însufleţire deosebită.

Sâmbătă seara, în piaţa din centrul oraşului, în faţa sediului organizaţiei judeţene a Partidului Muncitoresc Român, a avut loc o mare manifestaţie, la care au participat muncitori, ţărani, intelectuali, militari şi femei. Manifestanţii, purtând drapele şi pancarde cu lozinci, scandau pentru victoria Frontului Democraţiei Populare în alegeri.

Duminică dimineaţă - ziua alegerilor - fanfarele miniere în fruntea coloanelor de alegători au străbătut străzile principale ale oraşelor Petroşeni, Lupeni, Petrila, Lonea, Aninoasa, Vulcan, mergând spre secţiile de votare.

În tot timpul votării, muzicile au cântat în faţa secţiilor de votare, distrând pe cetăţeni, iar îndrumătorii căutau să lămurească masa de alegători şi să distribuie ziarul “Scânteia”, împreună cu proiectul de constituţie.

O atenţie deosebită s-a dat bolnavilor, bătrânilor şi femeilor gravide care au fost transportaţi cu maşinile la secţiile de votare pentru a-şi face datoria.

Alegerile au decurs în cea mai perfectă linişte, desfăşurându-se într-o atmosferă plăcută cum n-a mai fost niciodată. Datorită bunei organizări votarea s-a putut face rapid la toate secţiile. 

Un aspect unic, deosebit de semnificativ, s-a petrecut la Aninoasa. La ieşirea din mină, un mare grup de mineri a mers la secţia de votare cu lămpile aprinse, aşa cum au ieşit din lucru, subliniind, în felul acesta original, marea însemnătate pe care o acordă alegerilor.

(Zori Noi, nr. 482, anul V, miercuri, 31 martie 1948)

 

Încă nu ştim cum au votat românii la referendumul din 2009, dar

La plebiscitul din 1941 au votat (aproape) în unanimitate pentru Antonescu

Duminică, 2 martie 1941, românii au fost chemaţi să se hotărască prin plebiscist dacă generalul Ion Antonescu va conduce ţara. La ora când publicăm aceste materiale nu ştim care este rezultatul referendumului iniţiat de Traian Băsescu, preşedintele României. Dar ştim rezultatele plebiscitului desfăşurat în plasa Petroşani, care însuma toată Valea Jiului. La cele 15 circumscripţii electorale din Vale, s-au prezentat 13.398 de cetăţeni, dintre care 13.321 au votat „da” şi 76 – „nu”. De altfel, aproape tot judeţul Hunedoara a votat în cele 367 de circumscripţii cu Ion Antonescu: 80.877 – „da” şi 330 – „nu”.

 

 

La alegerile din 19 august 1929

PNÅ¢ îşi spulberă toţi contracandidaţii!

 

Întrucât dr. Horia Maniu, deputat PNÅ¢ de Hunedoara, a decedat în luna iunie (a fost înmormântat pe 20 iulie), alegătorii din Colegiul electoral Hunedoara au fost convocaţi la vot în ziua de 19 august pentru alegerea unui nou deputat în locul vacant după decesul lui Horia Maniu. Dr. Iuliu Moldovan, profesor universitar şi secretar general al PNÅ¢, delegat al Ministerului Sănătăţii, este candidatul partidul de guvernământ, semnul electoral fiind roata. Campania a fost una încordată, mai ales că cea mai mare parte a ei s-a desfăşurat după tragedia din 6 august, cu excese din partea partidului de guvernământ, dar şi cu părţi comice, cum ar fi şi catrenul electoral: „Foaie verde a bradului/ Votaţi roata Maniului,/ Pe contrari să biruiască/ I. MOLDOVAN să trăiască”.

Chiar dacă moartea celor 22 de mineri produsese o vie emoţie şi o îndreptăţită revoltă împotriva guvernului ţărănist de-a lungul şi de-a latul ţării, dar mai ales în Hunedoara şi Valea Jiului, candidatul PNÅ¢ îşi spulberă, pur şi simplu, contracandidaţii. Clasamentul partidelor  vorbeşte de la sine de proporţiile victoriei obţinute la alegerile electorale desfăşurate la doar două săptămâni după masacrul de la Lupeni: 1. Naţional-ţărăniştii – 46.818 voturi; 2. Lupiştii – 4.980 voturi; 3. Nasta – 1.798 voturi; Anulate – 5.786 voturi; Neexprimate – 902 voturi. Interesant este că, chiar la Lupeni, locul tragediei din 6 august, ţărăniştii au câştigat la pas alegerile. La Lupeni existau două secţii de votare. Secţia nr. 1 – la Åžcoala primară nr. 1, pe Strada Regele Ferdinand  - unde erau înscrişi 2.592 de alegători. La secţia nr. 2, situată la Åžcoala primară nr. 2, în Colonia Central spre Paroşeni, erau înscrişi 2.186 de alegători. La prima secţie s-a votat astfel:

1. Naţional-ţărăniştii – 1.483 voturi; 2. Lupiştii – 99 voturi; 3. Nasta – 14 voturi. La secţia a doua: 1. Naţional-ţărăniştii – 1.302 voturi; 2. Lupiştii – 98 voturi; Nasta – 13.

De altfel, PNÅ¢ a câştigat detaşat alegerile în toate secţiile de votare din judeţ, deci şi din Valea Jiului. Să fi uitat atât de repede comunitatea de cine a ordonat tragerea în dimineaţa zilei de 6 august? Să nu-i fi identificat alegătorii pe ţărănişti cu vinovaţii pentru cele întâmplate? Să fi făcut o campanie electorală la intimidare? Doar câteva întrebări care se ridică după victoria PNÅ¢ în alegerile desfăşurate în august 1929 în judeţul Hunedoara, la doar 14 zile de la masacrul da la Lupeni…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter