29.10.2011, 13:58:19 | 0 comentarii | 1163 vizualizari
În Valea Jiului / „Mersul trenurilor†e gândit să închidă transportul feroviar de călători sau e doar o formă de prostie?
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
• Mai marii de la CFR au pus în aplicaţie un plan diabolic şi foarte periculos pentru tot ceea ce înseamnă drepturile omului şi respectul faţă de cetăţeanul din această ţară? • Cerem să primim un răspuns public din partea celor responsabili, iar cei vinovaţi de aceste nesincronizări să plătească daune CFR-ului Călători şi să-şi ceară scuze publice!
Ministerul Transporturilor se plânge că CFR Călători este o „gaură neagră”, încercând de câţiva ani, prin toate modurile, să scape de ea prin privatizare sau prin închidere, în loc să investească şi să încerce câteva metode de redresare, verificate prin alte ţări mai civilizate, unde transportul de călători a rămas al statului sau a trecut în parteneriat cu concerne private puternice. E mai uşor aşa, în opinia unora de prin minister, care freacă menta pe salarii deloc mărunte şi care, în loc să caute soluţii de atragere a călătorilor spre acest popular mijloc de transport, îi alungă şi pe cei care mai sunt. Probabil e şi acesta un plan, unul diabolic, ajungându-se ca, după o perioadă, să existe motive economice clare de închidere sau de restrângere de activitate. Un plan folosit şi în alte domenii, minerit de exemplu, unde nu s-a investit mai nimic în 21 de ani. Un plan care se pare că e pus în practică de cel puţin zece ani, parcurs până acum treaptă cu treaptă, iar cui îi va servi acesta la final, rămâne de văzut, pentru că suntem aproape convinşi că statului român sau cetăţenilor cinstiţi ai acestei ţări nu. Pentru întărirea afirmaţiilor de mai sus dăm şi câteva exemple. Åži nu din ţară sau din cine ştie ce colţ al patriei, ci din zona noastră, mai bine spus de pe rutele feroviare care tranzitează Petroşaniul. Poate că o să vadă şi cine trebuie de pe la Regionala CFR şi va schimba aceste stări de fapt, absolut incredibile şi absolut tâmpeşti. Asta dacă mai există, într-adevăr, profesionişti pe la această instituţie care n-au apucat să plece din sistem prin Spania sau Italia, sau să se pensioneze, de bine ce-au dus-o la CFR şi în ţărişoara noastră dragă.
Prima tâmpenie creată de cei care fac programările la Mersul Trenurilor, pe baza informaţiilor primite de la regionalele CFR, este legată de personalul de dimineaţă, de pe ruta Craiova-Petroşani. Acesta soseşte în staţia Petroşani cu 10 minute după plecarea personalului Petroşani-Deva! Deci, repetăm, cu zece minute după… Ceea ce înseamnă că legătura feroviară dintre Craiova şi Deva, pentru un călător normal, nu foarte bogat, grăbit să ajungă la destinaţie pentru că are treabă (că nimeni nu pleacă întotdeauna doar să se plimbe), este stopată, respectivul călător neavând decât să mai aştepte câteva ore în minunata şi greţoasa gară (mâine vă vom prezenta un material şi cu acest „minunat” edificiu, un „rai” al mizeriei şi o adevărată „poartă de intrare” a neruşinării unora de pe la Timişoara şi Bucureşti, şi nu o poartă de intrare a turiştilor care vor să viziteze Valea Jiului).
A doua porcărie are legătură cu acceleratul de Cluj-Bucureşti, cel care ajunge - sau ar trebui să ajungă - în staţia Petroşani undeva în jurul orei 14,30 de minute. Acest tren accelerat NU mai trece de anul acesta prin staţiile CFR Deva şi, mai ales, Simeria (nod important de cale ferată), luând-o direct prin Orăştie-Călan, pe o rută ocolitoare. Åži nici trenul accelerat pereche, cel care face traseul în sens invers, nu mai are nicio treabă cu oraşul reşedinţă de judeţ. Astfel, persoanele din Valea Jiului care vor să ajungă cu trenul la Deva sau care vor să se întoarcă de la Deva nu o mai pot face cu acceleratul, rămânând sclavii înghesuitelor şi periculoaselor maşini de transport în regim de maxi-taxi, dând apă la moară „mafiei transporturilor rutiere”, care profită din plin de acest lucru, transportând oamenii ca pe cartofi, în nişte condiţii jalnice şi nedemne de secolul pe care îl trăim. Tot legat de acest tren accelerat de zi, o altă măgărie făcută de CFR constă în faptul că personalul de Lupeni, care ajunge la Petroşani cam tot în aceeaşi perioadă de timp cu acceleratul, ajunge conform „programării” la 20 de minute după ce acceleratul a plecat din staţia Petroşani! O „programare” japoneză, dar în cel mai pur stil românesc, o neruşinare fără margini, o batjocură la adresa călătorilor cinstiţi, care ţin această instituţie în viaţă de ani şi ani şi care astfel se văd „răsplătiţi” cu vârf şi îndesat. Probabil că acesta e cel mai bun exemplu al planului diabolic pus în aplicare de mai marii instituţiei feroviare, în sensul că se doreşte desfiinţarea totală a rutei de călători CFR, Lupeni-Petroşani, din motive economice. Păi, cum să fie „rentabilă” o astfel de garnitură de tren, dacă ea nu face legătura cu acceleratul de Cluj-Napoca-Bucureşti?
Mârşăvia totală pare a fi legată de ultimul tren al zilei cu destinaţia Lupeni. Care este la ora 18,49 şi cu asta punct. S-a tot spus că se desfiinţează din garniturile de personal de pe ruta Petroşani-Lupeni, pentru simplu motiv că sunt nerentabile şi produc pagube. Mai sus v-am dat un exemplu de provocare voită a acestei nerentabilităţi (care va duce până la închiderea finală a rutei respective pentru trenurile de călători). Åži vă mai spunem una: trenul de noapte, pe ambele sensuri (Petroşani-Lupeni şi invers) era cel mai rentabil. E o mare minciună că această garnitură de tren nu avea oameni. A, că erau mulţi care mergeau cu „naşul” şi nu mai plăteau bilet, asta e o altă discuţie şi o altă poveste. Dar că nu erau călători, e o minciună ordinară. Gândiţi-vă că noaptea, în jurul orei 23,00, trece prin staţia Petroşani acceleratul de Bucureşti, iar apoi, cam la o oră diferenţă, undeva spre miezul nopţii, trece acceleratul pereche, care merge la Cluj-Napoca. Tot la miezul nopţii, dar cam după vreo 40 de minute trece prin Petroşani şi personalul de Timişoara. Vă daţi seama că zeci, dacă nu sute de persoane (mai ales în sezonul estival, de sărbători, în vacanţa de iarnă, sau la diferite evenimente şi nu numai) coboară la Petroşani din aceste trenuri care tranzitează staţia cea mai importantă din Valea Jiului. Åži care nu merg toţi la Petroşani, ci unii merg la Lupeni sau la Straja, alţii la Uricani, alţii la Vulcan sau Iscroni. Apoi, există mulţi lupeneni, uricăneni sau vulcăneni care vor să ajungă la aceste trenuri, deoarece de dimineaţă au treabă pe la Cluj-Napoca, Arad, Tg.Mureş, Sibiu, Braşov, Timişoara, Craiova sau Bucureşti. Unii vor să ajungă la clinici sau spitale, alţii sunt studenţi sau elevi în aceste centre şi aşa mai departe. Ei bine, toţi aceştia, fie că coboară la Petroşani, fie că doresc să meargă cu trenul pe aceste rute importante, stau la cheremul taximetriştilor, deoarece după orele 22,00 transportul în comun în regim de maxi-taxi nu mai funcţionează în Valea Jiului. Åži astfel, un cetăţean onest, să zicem bugetar, care nu face afaceri şi care nu are o altă sursă de venit, ba mai are şi vreo doi-trei copii, este obligat să plătească, în toiul nopţii, bani grei pentru veniturile sale: până la Vulcan 25 de lei, sau între 30-40 de lei până la Lupeni, ori 15 lei până la Iscroni. Deci, un drum de Lupeni cu taxiul noaptea face cât un drum de Bucureşti. Halal ajutor dat de CFR călătorilor şi abonaţilor!
Concluzia e tristă Nu ştim cum arată şi cum gândeşte domnul Valeriu Trică, directorul Regionalei CFR Timişoara, dar poate aceste rânduri ajung şi pe la dumnealui. Pentru că ştim că în trecut toate materialele din ziar, care făceau referire la transportul feroviar din Valea Jiului, ajungeau la Timişoara, prin intermediul domnului Paul Stanciu, actualul şef al staţiei Petroşani pe parte de infrastructură. Iar citindu-le, îşi va da seama de aceste măgării şi le va îndrepta, în folosul cetăţenilor şi clienţilor acestei instituţii. Dacă nu le va redresa, înseamnă că zvonurile privind planul diabolic de scoaterea transportului feroviar din Valea Jiului sunt certe, iar CFR-ul ne vrea scoşi de pe harta feroviară a CFR-ului Călători. Ceea ce ar fi o ordinărie fără margini, în condiţiile în care Staţia CFR Petroşani datează din anul 1870! Iar celor 170.000 de suflete care trăiesc aici le-ar mai fi închisă încă o legătură cu civilizaţia, în condiţiile în care şi şoselele (mai ales drumul de pe Defileul Jiului – unicul drum asfaltat pe care se poate trece spre Oltenia şi Muntenia) sunt praf şi pulbere, totul rămânând până acum doar la stadiul de promisiuni şi nimic concret nici în acest sens. E clar, decât să investească în infrastructura gărilor din Petroşani, Iscroni, Vulcan şi Lupeni, mai marii cefereului preferă să le îngroape! Cu trenuri cu tot… Åži petroşenenii se amăgeau mai ieri că sunt pe nu ştiu ce listă de reabilitare a celor 29 de gări…
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|