13.02.2012,  12:59:45 | 3 comentarii | 4015 vizualizari GALERIE:     FOTO     VIDEO
FOTO / VIDEO. Incendiu de proporţii în staţiunea Straja: / Mai multe cabane au ars ca nişte torţe
de Ziarul Vaii Jiului

În noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00:00, echipajul Salvamont din Straja a observat că una dintre cabanele din jurul staţiei de coborâre a telescaunului ardea. Luase foc acoperişul. Imediat, salvamontiştii au intervenit. După ce au dat telefon la 112, au cerut şi ajutorul jandarmilor montani.

Trei cabane s-au făcut scrum

„Cabana de la care a pornit focul este a unui domn pe nume Turtoi, din Gorj. Era singur în cabană în momentul când a izbucnit incendiul. Noi, cum am observat că arde, am ajuns la cabană şi am încercat să o eliberăm. Proprietarul era singur în cabană. Cu greu am reuşit să-l scoatem afară, pentru că era în stare de şoc şi nu vroia să părăsească incinta cabanei. Au intervenit şi jandarmii şi, în final, am reuşit să-l calmăm. Am scos din cabană şi câteva butelii, apoi am încercat să intervenim cu furtunurile tunurilor de zăpadă. Deoarece acestea erau scurte şi nu ajungeau la cabanele dinspre vârful muntelui, până au ajuns pompierii, am acţionat la cabanele de mai jos, pentru ca focul să nu se extindă. Cabana de la care a pornit focul a ars în proporţie de 80 la sută, iar celelalte două, la care s-a extins incendiul, au ars în proporţie de 50 la sută. Una dintre ele era chiar în construcţie, nu era finalizată”, ne-a  informat Andrei Mureşan de la Salvamont Lupeni.
 
50 de pompieri militari - în luptă cu flăcările
Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara a primit apelul ce anunţa incendiul la ora 12 noaptea. Imediat au fost alertate două echipaje de pompieri de la Detaşamentul din Petroşani şi Garda de intervenţie Uricani.
Împreună cu pompierii au pornit spre locul indicat şi două echipe de paramedici SMURD, pregătite să acorde primul ajutor eventu­alelor victime ale incendiului. Însă, în afara domnului Turtoi, nicio altă persoană nu a fost în pericol.
„Din cauza drumului înzăpezit, accesul spre Straja a fost deosebit de dificil pentru autospecialele cu capacitatea de 9.000 de litri de apă, pompierii fiind preluaţi de alte maşini cu tracţiune integrală pentru a ajunge în timp util. În cele din urmă, la locul incendiului au ajuns 50 de pompieri militari. Aceştia, în prima fază, au reuşit să intervină cu două dispozitive de stingere conectate la un rezervor de apă existent în staţiune”, ne-a declarat inspectorul-şef maior Viorel Demean.
 
Accesul pompierilor - îngreunat de drumul înzăpezit
Numai după ce drumul de acces a fost curăţat de zăpadă a fost posibilă şi înaintarea celor două autospeciale cu apă şi spumă, absolut necesare pentru stingerea incendiului.
Focul s-a extins şi la alte 3 cabane situate în imediata apropiere, propagarea focului fiind favorizată de vântul care a bătut cu putere în staţiunea Straja, la peste 1.400 de metri altitudine.
„Din fericire, niciun turist nu a suferit arsuri, doar proprietarul uneia dintre cabanele incendiate a fost transportat de paramedicii SMURD la spital, fiind intoxicat cu fum. Pe lângă forţele din cadrul ISU, au fost alertate Serviciul Salvamont şi Grupul de Jandarmi din staţiunea Straja. Cauza probabilă de producere a incendiului este un coş de fum neizolat corespunzător faţă de materialele inflamabile din jur”, susţine Viorel Demean.
 
Căpitanul Avram vă raportează
„În jurul orelor 23:30 am fost înştiinţaţi că în Straja a izbucnit un incendiu destul de grav, fapt pentru care am intervenit imediat cu trei autospeciale, un ACI (camion de intervenţie) şi o motopompă transportabilă. Am ajuns în Straja destul de greu, din cauza drumului, care în prima fază a fost destul de greu accesibil, intervenindu-se apoi cu materiale antiderapante. Am acţionat cu 48 de subofiţeri şi patru ofiţeri, din care doi de la sediul inspectoratului judeţean. A fost o noapte de chin, până spre orele 5:30-6:00, când am reuşit să oprim focul în totalitate. Cel mai greu a fost să stăpânim focul, să nu treacă spre alte cabane, ceea ce ar fi însemnat un adevărat dezastru. În apropiere era o cabană de lemn care era o adevărată bombă cu ceas dacă ar fi ajuns focul la ea. Am udat cu furtunurile de apă tot perimetrul, astfel că în cele din urmă am localizat incendiul şi apoi l-am stins. Din păcate, cele patru cabane au ars, una în proporţie de 90%, altele două cam la fel, una pe trei sferturi. Bine că n-au fost victime umane, asta este cea mai mare satis­facţie. Vreau să vă spun că pe toată perioada celor peste 5 ore am fost ajutaţi de salvamontişti, jandarmi, cabanieri şi persoane aflate în staţiune, care au aruncat cu zăpadă peste foc, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Le mulţumim tuturor acelor care şi-au pierdut noaptea ca să ne ajute. Bine că s-a terminat aşa şi bine că n-au ars mai multe cabane sau că n-au fost victime”, ne-a declarat căpitanul Adrian Avram din cadrul Detaşamentului de Pompieri din Petroşani. 
 
Instalaţia de hidrant a lui Părău a ajutat foarte mult
Unul dintre cei mai puternici investitori în turismul Văii Jiului, Emil Părău, care deţine cabana şi complexul „Montana” din staţiunea Straja ne-a oferit cu amabilitate amănunte despre nefericitul eveniment: „S-a intervenit imediat, toată lumea a fost pe fază: salvamontişti, cabanieri, personal din cabane, chiar şi turişti, jandarmi şi, bineînţeles, pompieri. Ba chiar şi două echipaje SMURD, dar care din fericire n-au prea avut la cine să intervină, doar la unul dintre proprietarii de cabane, intoxicat cu fum, dar nu foarte grav, mulţumim lui Dumnezeu. Un mare noroc l-am avut şi cu instalaţia de hidrant pentru tunurile de zăpadă, o instalaţie pe care am reuşit să o montez nu demult în staţiune. De la ea pompierii au putut să-şi alimenteze furtunurile cu apă. Vă daţi seama ce însemna să coboare din munte şi să alimenteze maşinile iar cu apă, după ce li s-a terminat apa… Până coborau, până alimentau şi până urcau timpul trecea şi focul ar fi recăpătat putere. Dimineaţă pe la 6 am plecat şi eu de-acolo, după ce focul era stins şi nu mai erau motive de îngrijorare”.
 
Ceva trebuie făcut
În afară de aceste aspecte, mai trebuie spus că în jurul orei 3:00 dimineaţa, direct de la Deva, a apărut la faţa locului şi noul prefect al judeţului Hunedoara, Ştefan Dezmeri. Acesta, fiind înştiinţat de amploarea acţiunii din Straja, a ţinut să meargă la faţa locului, în toiul nopţii, să fie alături de oamenii din Valea Jiului, prefectul fiind, se ştie, petrilean.
Încheiem prin a spune, fără răutate, că presa mereu a atras atenţia celor din Straja că acolo pot exista incendii de amploare, pe motiv că sistematizarea staţiunii este una cu cântec. Acum, că s-a construit „acoperiş lângă acoperiş”, fără ca Primăria Lupeni să facă ceva în acest sens, este prea târziu să se mai facă ceva. Dar trebuie găsite soluţii, cât mai rapide, până ce, Doamne fereşte, nu vor fi şi incendii mai mari, soldate şi cu victime. Este treaba proprietarilor, a primăriei şi a celorlalţi factori de decizie să găsească aceste soluţii, repetăm, până nu e prea târziu.

Alina PIPAN
Corneliu BRAN

 


Comentarii articol (3 )

#1 turist13.02.2012,  18:08:28
bine ca nu a ars toata statiunea.hidranti nu sint ?trebuie sa vina pompierii de jos???
#2 Sorin13.02.2012,  20:34:30
Nici apa nu au, ce sa mai zicem de hidranti....
#3 radu14.02.2012,  19:36:16
poate ca ar trebui sa fie luat la intrebari cine a dat autorizatile de construire in straja


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Straja ar trebui să fie plină de staţii totale, instrumentele moderne ale topografilor. În urma raportului realizat de co[..]
11.05.2015, 21:15   |    3 comentarii
Pompierii hunedoreni au intervenit marţi, 31 martie 2015, la trei incendii, dintre care unul în Straja.
[..]
01.04.2015, 20:44   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii hunedoreni au reuşit recuperarea unui copil care se pierduse pe munte.<[..]
08.02.2015, 19:03   |    1 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii hunedoreni au fost nevoiţi să intervină în două situaţii, amb[..]
18.01.2015, 21:56   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter