29.02.2012,  23:40:54 | 0 comentarii | 963 vizualizari
O altfel de şcoală / Elevi hunedoreni învaţă expertiza criminalistică de laborator
de Mihaela PETROŞAN

După cum deja se ştie, Campania „Descoperă”, care se derulează la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, a făcut paşi importanţi atât în atragerea copiilor cu probleme familiale sau de adaptare către învăţătură, cât şi în sporirea performanţelor acestora. Una dintre recentele activităţi ale campaniei a fost aceea prin care elevii au avut ocazia să descopere tainele criminalisticii de laborator.

„Criminaliştii” - varianta hunedoreană
Seria de ateliere de „chimie pentru detectivi” a fost gândită de profesoara Luminiţa Nistor. De „chimia criminalistică”, cea mai interesată a fost o echipă de fete. Ele „s-au jucat” de-a detectivii, învăţând cum se descoperă amprentele latente (ascunse) sau analizând câteva pete uscate, pentru a stabili dacă e sau nu vorba despre sânge uscat. „Pentru punerea în evidenţă a amprentelor am folosit vapori de iod. Din ceea ce ne-a explicat doamna profesoară, iodul formează legături slabe cu grăsimile care se găsesc în amprente. Cum am făcut? Am tăiat o fâşie de hârtie şi am apăsat-o cu degetele pentru a obţine câteva amprente. Hârtia se pune apoi într-un pahar Berzelius, deasupra se aşează un disc de hârtie şi câteva cristale de iod, apoi se acoperă paharul şi se aşteaptă câteva minute pentru expunerea la vapori de iod. După aceea, hârtia se scoate din pahar, iar o soluţie diluată de amidon se pulverizează pe suprafaţa hârtiei. Iodul reţinut de amprente se va colora în albastru violet. Experimentul trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu bine ventilat”, explică una dintre cele mai pasionate eleve, Mariana Pascal, care, împreună cu alte două colege, a experimentat şi punerea în evidenţă a petelor de sânge uscat.  
 
Un proiect de succes
După cum arată coordonatorii proiectului, prin activităţile desfăşurate în cadrul proiectului specialiştii echipei Asociaţia Absolvenţilor, Părinţilor şi Angajaţilor Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu” au urmărit dezvoltarea parteneriatului şcoală-comunitate-părinţi-copii şi sprijinirea familiilor în susţinerea şcolară a copiilor, prin  oferirea de servicii de consiliere psihologică şi socială. Astfel, dacă profesorii care alcătuiesc echipa proiectului „O şansă europeană pentru copiii români” au organizat activităţi  pentru copii sub forma unor ateliere de ştiinţe, psihologul şi asistentul social au urmărit, prin furnizarea de consiliere psihologi­că şi socială, îmbunătăţirea relaţiei copil-părinte-şcoală, motivarea copiilor pentru şcoală, prevenirea eşecului şcolar, monitorizarea evoluţiei şcolare, prevenirea absenteismului şi prevenirea anturajelor nesănătoase.
După primul an de implementare a proiectului, în medie aproape 80 la sută dintre copiii din municipiul Hunedoara incluşi în proiect au înregistrat rezultate mai bune, comparativ cu semestrele anterioare. În cifre exacte, 66 la sută dintre copii au înregistrat o evoluţie şcolară la informatică, la biologie - 72 la sută dintre copii au făcut progrese, la chimie 77 la sută dintre copii au înregistrat o evoluţie, în timp ce situaţia la fizică demonstrează că toţi copiii (100%) au învăţat cu mai multă uşurinţă, în urma participării la atelierele de sâmbătă dimineaţa, aceasta fiind şi cea mai îndrăgită dintre ştiinţe.
 
„Descoperă” este campania prin care 60 de copii din municipiul Hunedoara sunt sprijiniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, biologie, chimie, informatică) în laboratoare dedicate, prin intermediul asociaţiei APAC Hunedoara. Campania face parte din proiectul „O şansă europeană pentru copiii români” şi îi are ca grup-ţintă pe elevii dezavantajaţi din Hunedoara, cunoscută ca zonă cu şomaj ridicat, venituri mici şi familii destrămate, după plecarea multor părinţi la muncă, în străinătate. Astfel, „Descoperă” doreşte ca, prin activităţile sale, să-i atragă pe copii la şcoală şi să prevină abandonul.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Într-o seară din acel fierbinte decembrie 1989, doi dascăli de ţară, gorjeni, soţ şi soţie, puţin obezi, s-au nimeri[..]
07.01.2015, 19:52   |    0 comentarii
Şi în acest an, elevii Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila” Petroşani s-au a[..]
18.12.2014, 21:15   |    0 comentarii

Cadre didactice şi eleve de la Şcoala Sanitară Postliceală Hunedoara au efectuat o vizită de studiu în Portugalia. Acţiu[..]

01.06.2014, 21:28   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter