21.03.2012,  22:01:03 | 7 comentarii | 2265 vizualizari
Costel Avram s-a întâlnit cu miniştrii de resort la… / World Water Day de la Palatul Parlamentului
de Marian BARBU

Azi, întreaga lume va marca, prin acţiuni specifice, Ziua Mondială a Apei. Asociaţia Română a Apei a sărbătorit această zi, în devans, la Palatul Parlamentului, printr-o reuniune selectă şi, credem, eficientă. La întâlnirea cu reprezentanţii companiilor de apă din toată ţara au participat Lazslo Borbely - ministrul Mediului şi Pădurilor,  Leonard Orban - fost comisar european şi actualul ministru responsabil cu absorbţia fondurilor europene şi, din partea gazdelor, Petru Filip - vicepreşedintele Senatului. Cei trei s-au adresat asistenţei în chestiuni ce priveau atât pe oamenii care se îndeletnicesc direct cu captarea, transportul şi tratarea apei cât şi în probleme ce priveau, în general, România. Pentru că toţi vorbitorii s-au referit, concret şi dramatic, la modul în care România face, astăzi, absorbţia fondurilor europene. 

Din partea companiei de apă din Valea Jiului au fost prezenţi la reuniune dl. Costel Avram şi d-na Monica Tarcea. Înainte de a se îndrepta spre prezidiul conferinţei, ministrul Borbely s-a întreţinut, preţ de câteva minute, cu reprezentanţii Văii Jiului, pentru că la noi se derulează, prin Apa Serv, unul din cele mai importante proiecte europene. „Când e vorba de binele comunităţii, orice dispută politică e pusă în umbră”, ne-a explicat dl. Avram. Cei doi se cunosc de când Apa Serv a obţinut proiecte europene consistente, pe care le derulează eficient.
 
Aşa suntem noi, românii..., a zis dl. Lazslo Borbely 
Alocuţiunea ministrului Mediului a început cu o întrebare pe care acesta şi-a pus-o mereu şi pe care o repetă pentru cei care nu o ştiu încă: „Ce vom face după ziua de 
1 ianuarie 2007?”. Adică o zi după ce ne-a trecut euforia momentului în care am aderat la Uniunea Europeană. Dl. Borbely tocmai s-a întors din Marsilia unde, la o reuniune destinată celebrării World Water Day, a aflat că apa este resursa cea mai importantă a Pământului. Unii o au în exces, alţii mor de sete, iar alţii, precum Israelul, au învăţat să drămuiască fiecare picătură.
Europa ne are în vedere cu 18,5 miliarde de euro pentru proiecte ce ţin de ministerul condus de dl. Borbely. Din acestea s-au alocat, deja, mai bine de jumătate - 9,4 miliarde de euro. Actorii cei mai importanţi în atragerea fondurilor, implementarea proiectelor şi cheltuirea eficientă a acestor bani sunt companiile de apă din ţară.
„Ministerul de resort şi Direcţia generală AM POS Mediu sunt doar cei care trag cortina, mai fac mici ajustări, dar actorii principali se află chiar în această sală”, a conchis, în mod plastic, dl. Borbely. 
Impedimentul major în derularea proiectelor europene a fost, la noi în ţară, lipsa unei standardizări în domeniu. Fiecare făcea achiziţiile şi implementa proiectul după cum îl tăia capul şi, probabil, interesul. „Europa ne cerea imperativ să rezolvăm cu standardizarea, dar noi, şi în 2012, mai cârpeam câte ceva. Aşa suntem noi, românii!”, a concluzionat, cu amărăciune, dl. Borbely. Drept pentru care, în proxima reuniune a Guvernului, se va adopta un text standard, după care să se ghideze toată lumea implicată în aceste proiecte. „Patru ani ne-au trebuit să standardizăm, iar Europa ne-a spus: Măi, fraţilor, ori vă conformaţi, ori nu vă mai dăm niciun ban!”. Această punere a piciorului în prag de către Europa ne-a făcut să ne schimbăm total strategia. Aici se confirmă o bănuială a unui mare filozof român, Mircea Vulcănescu, care a intuit exact cum funcţionează lucrurile la noi: românul nu face ceva pentru că poate să facă ceva. Ci face ceva când nu se mai poate altfel. Dl. ministru a pus şi el punctul pe i: „Avem o problemă dacă suntem ultimii din Europa la absorbţia fondurilor europene!”. Să sperăm că, în cele din urmă, ne vom conforma şi noi, de voie - de nevoie, Europei civilizate.
 
Am absorbit dublu. Adică 7,4%... ne-a confirmat dl. Leonard Orban
Ministrul Leonard Orban a atras atenţia că degeaba se obţin fondurile europene dacă nu se implementează proiectele obţinute. Scopul este cheltuirea banilor, nu doar obţinerea lor. Pe trei luni, România are facturi de decontat în valoare de 100 milioane de euro. 
„E o sumă!”, a zis dl. Orban. Apa este sectorul cel mai activ, dar implementarea proiectelor este slabă. „Avem 38 de proiecte, în diferite faze, în valoare de 2,7 miliarde de euro, dar s-au decontat de către beneficiar doar 15%. Din cele 38 de proiecte doar 3 au o decontare de peste 50%, iar restul sunt pe zero sau aproape de zero. Există riscul să nu poată fi realizate, iar România ar putea fi sancţionată financiar. Miza este uriaşă!”. 
De când se ocupă dl. Orban de absorbţie, rata acesteia s-a dublat. Fraza anterioară sună bine, însă realitatea este dramatică. Pentru că până acum România nu a absorbit decât 7,4%. Pentru 2014-2020, negocierea va fi extrem de dură. Sunt presiuni mari ca ţărilor care nu pot absorbi aceste fonduri să li se reducă dramatic fondurile alocate. Se pare că nu se vor mai acorda, în intervalul următor, fonduri pe infrastructură şi banii europeni se vor investi doar în proiecte ce vizează doar creşterea economică şi înviorarea economiei. „Asta înseamnă că, dacă nu ne vom rezolva infrastructura acum, va mai curge multă apă pe râurile României, până vom şti ce să facem cu ea. Se pare că până nu va muri cineva de sete în România lucrurile nu se vor schimba în mod spectaculos. Acesta e şi mesajul nostru de Ziua Mondială a Apei: Deşteaptă-te, române!” ne-a declarat, la sfârşitul reuniunii, dl. Costel Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Comentarii articol (7 )

#1 Gigi Becali21.03.2012,  22:17:41
Avram is the best! To be sure!
#2 Gigi Becali21.03.2012,  22:19:29
Costel Avram, of course!
#3 MARKO21.03.2012,  22:23:35
VOTAM PRM
#4 LEO21.03.2012,  22:52:31
ASTA ESTE AVANTAJUL DE A AVEA LA CONSILIUL JUDETEAN UNU DIN VALEA JIULUI ASA CUM E AVRAM CARE ARE UN CUVANT GREU DE SPUS LA DEVA
#5 PETRICA22.03.2012,  06:55:09
POATE NE SPUNE DL AVRAM SI CUM S A FACUT NUMIREA SEFEI DE RESURSE UMANE DE LA RAVJ PETROSANI IN CONDITII ILEGALE SI CEL PUTIN DUBIOASE...
#6 andrei24.03.2012,  12:52:55
noroc ca a mai ramas unu` din vale, care nu a uitat unde se afa Valea Jiului pe harta.Dar sunt sigur ca la alegeri isi vor aminti brusc si altii ca sunt d`aici.Felicitari Avram ,jos palaria !
#7 zoro02.04.2012,  16:41:11
Dupa ce dl.Barbu l„a „terminat” pe marele dramaturg pe spinarea caruia si„a zidit cariera,l„a descoperit pe marele ”ZERO” sa„si rotunjeasca veniturile!Cat de usor trec unii de la extaz la agonie.Bietul SARBU ,pe cati flamanzi a saturat.Cred ca ar fi timpul sa„l treceti oceanul.(Nu pe SARBU,pe avram!)


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
- Domnule Costel Avram, cum vedeţi situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi ce se mai poate face pent[..]
23.08.2015, 20:09   |    8 comentarii
- Domnule Avram, mulţi sunt cei care spun că pentru Valea Jiului, cel puţin pe zona activi­tăţii miniere, nu se mai poate[..]
13.07.2015, 23:33   |    3 comentarii
Miercuri seara a avut loc vernisajul „Salonului de Primăvară” organizat de Fundaţia „Ianza-Art Inter–Cu[..]
09.04.2015, 22:39   |    0 comentarii
Nu mai constituie o noutate pentru nimeni că etapa a doua a proiectului integrat care prevede reabilitarea şi modernizarea reţe[..]
12.02.2015, 20:19   |    3 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter