22.03.2012,  00:13:41 | 0 comentarii | 1429 vizualizari
La conferinţa ,,Formele trupeşti ale rugăciunii” a preotului lect. dr. Vasile Vlad au participat peste 150 de enoriaşi şi părintele protopop Petrache Creţu
de Ziarul Vaii Jiului

Marţi, 20 martie, am avut bucuria de a-l avea ca oaspete în municipiul nostru pe preot lect. dr. Vasile Vlad, titularul catedrei de ,,Teologie Morală”, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, totodată şi consilierul bisericesc al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. 

La invitaţia parohiei ,,Sf. M. Mc. Varvara”, părintele a conferenţiat, în Biserica parohială, pe tema ,,Formele trupeşti ale rugăciunii”.
Peste 150 de enoriaşi şi circa zece preoţi din Valea Jiului, împreună cu părintele protopop Petrache Creţu şi cei trei preoţi ai bisericii noastre, au ascultat cuvintele distinsului oaspete. La final, participanţii la conferinţă au pus şi întrebări pe tematica discutată, la care au primit răspunsul cuvenit. 
Despre rugăciune, spun Părinţii, că nu se vorbeşte, ci ea trebuie făcută şi rugăciunea însăşi ne învaţă apoi cum să ne rugăm, iar pentru neputinţa omenească ridică Dumnezeu, din când în când, oameni bine plăcuţi Lui, care să ne înveţe ce şi cum să ne rugăm.
Rugăciunea este unirea sufletului cu Dumnezeu, ,,de aceea un suflet care nu se roagă este mort”, cum zicea marţi părintele Vasile. După cum ştim că există o viaţă trupească, există, în acelaşi timp, şi o viaţă duhovnicească, care este darul şi lucrarea Duhului Sfânt în om, iar aceasta este susţinută prin rugăciune. 
Rugăciunea este susţinătoarea vieţii omeneşti şi susţinătoarea lumii.
În privinţa participării trupului la rugăciune, aceasta este foarte importantă, pentru că ,,trupul este Templu al Duhului Sfânt” şi se sfinţeşte prin lucrarea aceluiaşi Duh Sfânt. De aceea este important să ne aşezăm cum se cuvine înaintea Lui Dumnezeu!
Părintele Vlad ne-a vorbit de o rugăciune care poate fi făcută în picioare, de o alta care poate fi spusă în genunchi şi chiar aşezaţi, fiecare având argumentarea ei. 
În Biserica Ortodoxă participarea trupului la rugăciune se face prin ridicări de mâini, prin metanii şi închinăciuni, toate având o profundă justificare teologică. Aşadar, să nu vorbim mult despre rugăciune, ci să ne rugăm mult, pentru a ajunge, cu darul lui Dumnezeu, să ne rugăm şi bine.
 
Preot Iulian SELAJE
Biserica Sfânta Mare Muceniţă Varvara - 
Ocrotitoarea Minerilor

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter