22.03.2012,  21:24:24 | 12 comentarii | 1939 vizualizari
E vineri şi e Gheorghe Truţă (gheorghetruta.blogspot.com) / Îmbătrânesc şi-mi pare rău
de Gheorghe TRUŢĂ

La „revoluţie” aveam treizeci şi doi de ani. Eram tânăr. Acum am aproape cincizeci şi patru. Sunt bătrân. E doar o constatare de ordin individual. Dar nu numai. Scriu „revoluţie” cu ghilimele pentru că o revoluţie autentică înseamnă, pentru o naţie, un salt calitativ. În decembrie '89, România a părut că s-a ridicat din mocirlă. Dar a fost doar o iluzie.

După câteva încercări, aparent reuşite, de a se alinia în rândul civilizaţiilor europene, ţara noastră a căzut în bezna deja legendară. După douăzeci şi doi de ani de spasme de tot felul, România se aşează, cuminte, în banca democraţiilor fără democraţie. Într-o dictatură năroadă, obtuză şi rea. Nici măcar cu o dictatură oarecum luminată, cum au unii vecini, nu ne putem „mândri”! Aceeaşi minciună adusă la rang de politică naţională, foamete pentru trei sferturi din locuitorii patriei, sfidare instituţională şi diurnă, aceeaşi lipsă de aşezare a Valorilor. Proştii cu ceva talent au prosperat, proştii fără pic de talent au ajuns şefii lor. Naţiune blândă, ce blestem ciclic te încearcă?!
Mai trist e că, în această bălmăjeală de aproape un sfert de veac, şi noi am îmbătrânit. Cel puţin eu. Şi am îmbătrânit rău: fără sens, fără viitor. Copiii noştri se zbat, încercând să respecte perceptele unei lumi normale, într-o societate fără perspective. Copiii lor par a avea aceeaşi soartă. Nici „viziunea” de căpşunari ambulanţi nu mai e de actualitate.
Şi mai trist e să observi, tot mai des în ultima vreme, că oameni de valoare, oamenii cumsecade şi cu suflet, se îndreaptă spre Cer mult prea devreme. Nu mai cred că e o simplă metaforă: într-adevăr, Dumnezeu îi ia la el, mai repede, pe cei mai buni şi mai frumoşi. În schimb, o jigodie piere greu! Probabil că e şi o logică divină aici: jigodiile sunt lăsate mai multă vreme pe Pământ, ca să sufere într-o lume pe care ele au „ajutat-o” să crească strâmb.
Nu ne mai rămâne decât să murim. Atunci jigodiile, care se înmulţesc precum bacteriile în closet, se vor simţi mai în largul lor. Deja se simt bine! Faptul că mă atacă săptămânal de la umbra anonimatului e singurul lor act de curaj. Într-o Vale şi într-o Ţară în care doar câţiva oameni mai îndrăznesc să strige cum că împăratul care behăie e gol, marele lor curaj e acela de a afirma că Truţă e un ţicnit.
Oare există o eternitate a Prostiei?
Nici Moartea nu ne mai poate salva de jigodismul biruitor!
Îmbătrânesc şi-mi pare rău.
E trist să fii lucid şi să vezi cum jigodiile, înconjurate de o mulţime de oameni simpli, cinstiţi, dar naivi, plutesc în mările calde ale Prostiei. Cârmaciul a obţinut atâtea mandate, şi va mai obţine, pentru că e efigia jigodismului românesc efervescent! Iar se vor umfla jigodiile de serviciu, iar vor face spume la gură, însă adevărul e adevăr şi-l voi rosti până la capăt. Fără orgoliu şi fără speranţă. Pentru că e dovedit: prostia e o mulţime densă. Proştii au fost mereu mai mulţi şi au izbândit, între Carpaţi şi Dunăre, de fiecare dată! Vor izbândi şi acum. Le doresc succes! Un popor care se lasă maculat de pălămidă merită ce e mai rău: dacă se poate, încă un mandat pentru cine ştim noi! Sub orice formă! În urmă cu un sfert de veac era o vorbă: „Hai, Dinamo, hai pe noi, să ne dai şi golu' doi!”,  „Hai, Băse... peste noi, cu al treilea mandat!" (Măcar ca prim-ministru!) Îl meriţi şi îl merităm!

Comentarii articol (12 )

#1 o bacterie23.03.2012,  09:03:21
Ai 54 de ani? Mulţi înainte! Nu crezi că a sosit timpul să te maturizezi puţin?
#2 x23.03.2012,  12:20:28
Ramai la rozatoare,este mediul tau!
#3 Ioana Radu23.03.2012,  17:27:51
"Îmbătrânesc şi-mi pare rău!" Maestre, mi se pare mie sau fraza aceasta îmi aparţine?
#4 y23.03.2012,  17:33:05
Deranjant nu e că strigi la jigodii, ci faptul că o faci în stil jigodios.
#5 Gologan24.03.2012,  09:22:48
Din păcate, nu e dictatură, ci, aşa cum spune autorul, doar o bălmăjeală. Dacă ar fi fost dictatură, după ce scrie, domnul Truţă ar fi rămas de multă vreme fără puţă. Dictatura va veni cât de curând. Democraţia jigodioasă nu are viitor.
#6 Dragon24.03.2012,  10:34:08
Gologane, şi voi ceilalţi,nu aveţi de făcut ceva mai bun decât să aduceţi injurii nemeritate unui om care are curajul civic de a arăta faţa adevărată a multora dintre cei care conduc România şi a lacheilor acestora?! Ce vă supără dragilor,de tot daţi într-un om cu mult talent scriitoricesc, o voce adevărată a Văii Jiului şi a românilor,în general ?! Nu cred că exagerez cu nimic când afirm că sunteţi prea mici la suflet şi necopţi la minte pentru un spirit atât de profund şi evoluat pe care-l invidiaţi şi urâţi cu patimă...Ajunge cu netrebnicia voastră !
#7 Gologan24.03.2012,  10:42:21
Dacă e aşa profund şi evoluat de ce-i pupă pe liberali într-un anumit organ, făcând pe apoliticul şi independentul?
#8 Dragon24.03.2012,  11:04:36
Alte lucruri mai importante nu ai,Gologane, decât să stai pe net şi să te preocupe "...de ce-i pupă pe liberali într-un anumit organ..."?! Esti mai evoluat în cadrul speciei umane gândindu-te la astfel de lucruri ? Eu,în locul tău, aş lua de bune afirmaţiile pe care le-a făcut dl.Truţă privitoare la neapartenenţa sa politică!
#9 Gologan25.03.2012,  10:42:44
Dragonule! Injuriile nu sunt "nemeritate". Omul tău îşi manifestă "curajul civic" într-un mod injurios. Are el fixul lui cu Băsescu, să fie sănătos. Dar să nu mintă că "trei sferturi din locuitorii patriei fac foamete". Pe ce se bazează afirmaţiile lui? Uită-te la el ce fălci are! Ţi se pare subnutrit?
#10 Dragon25.03.2012,  13:54:09
Gologane, dl.Truţă nu este omul meu, este doar o persoană pe care o cunosc bine, cred eu, iar dacă se exprimă "injurios", cum zici tu şi poate şi alţii, asta tine doar de "fixurile" tale şi ale altora. Poate am şi eu "fixul" meu când cred că nesimţitului trebuie să-i spui nesimţit, hoţului, hoţ, ş.a.m.d. Asta e, fiecare cu ideile şi felul lui de comportament, chiar dacă tu sau alţii nu sunteţi de acord... Privitor la Băsescu, are dreptate, aşa cum are şi când îi critică pe mulţi dintre români pentru lipsa lor de morală, de spirit civic, pentru laşitatea lor. Eu nu am de ce să mă supăr, nu mă simt vizat pentru că acolo unde sunt eu, unde lucrez şi unde îmi duc viaţa,o fac cu rigoare,cu multă credinţă în bunătatea funciară a omului în general,implicându-mă în viaţa de zi cu zi, încercând să fac bine semenilor mei, iar unde nu pot să fac bine nu fac nici rău. Tu te simţi vizat de criticile lui ?! Opinia mea este că şi dl.Truţă este un om care merită tot respectul, corespunde unor "standarde" personale dar şi universale... "...Uită-te la el ce fălci are! Ţi se pare subnutrit?...". Iarăşi eşti rău şi nu poti trăi de grija altora?! Afirmaţiile lui se verifică în starea deplorabilă a societăţii româneşti, în ansamblul ei, se vede cu ochiul liber deşi sunt şi statistici care confirmă asta, de ex. ultimile arată că undeva între 35-40% dintre români trăiesc sub limita sărăciei (cei foarte săraci) şi încă atâtea procente pe cei săraci; clasa mijlocie este doar un tel de realizat iar cei bogaţi şi superbogaţi nu sunt 1%. Bomboana pe coliva distrugerii economice a României dar a altor "stâlpi" ai societăţii româneşti, au pus-o portocalii băsescieni, deşi nu sunt deloc străini de acest fapt nici ceilalţi foşti guvernanţi, care au pus bazele "solide" ale catastrofei în care ne aflăm acum şi care sunt într-o aşa-zisă opoziţie în acest moment, pozând în apărători ai valorilor naţionale. Ce perspective avem noi românii, ce alternativă politico-civică putem întrezări ? Sincer,nu ştiu nici eu deocamdată...
#11 Q 28.03.2012,  20:24:15
Raman stupefiata de comentariile primilur 4 cititori si se pare ca aceeiasi au reactii ciudate la realitatea care este semnalata cu durere de D-l Truta.Pe ce lume traiesc acesti comentatori,chiar nu vad ce zile cumplite traim?Mergeti de curiozitate la scoala sa vedeti cum la ora 13,copii abia ajunsi de acasa la scoala,asteapta sa anfulece din amaratul de corn pe care-l primesc.Nu toti dar suficienti.Mergeti sa-i vedeti cat sant de ambracati,antrebati ce au mancat seara,dimineata s-au la pranz si atunci veti antelege de ce unii ca D-l TRUTA sant atat de revoltati.Da ,deduceti bine AM FOST cadru didactic si eu ,nu am lucrat la aceeasi sc ,nu al cunosc pe acest Domn prof.dar apreciez ce scrie,cum scrie si ma doare ca mai exista atata prostie parca tot mai multa an orasul cu 2 licee ?????
#12 Sorin Foaieverde29.03.2012,  07:52:05
Doamna Q, o fi cum spuneti numai ca parerile se mai si impart, asa ca la matematica. Daca totusi autorul are ceva de spus ce isi face articolele in baza comentariilor de pe pagina?... daca are ceva de demonstrat de ce nu o arata la catedra, a fost de ceva vreme la Petrosani concursul de matematica Traian Lalescu... e usor sa vorbim si sa scriem mult despre nimic!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter