28.03.2012,  20:43:11 | 33 comentarii | 2938 vizualizari
Tentativa CNH SA (a se citi PDL) şi a Sindicatului “Muntele” de a anihila LSMVJ a eşuat lamentabil! Compania Huilei - obligată de instanţă să achite LSMVJ peste 2,9 miliarde de lei vechi! Alte 7,9 miliarde de lei vechi sunt pe drum.
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA

Liga Sindicatelor Miniere “Valea Jiului” a devenit un partener incomod de dialog pentru conducerea Companiei Naţionale a Huilei după ce Zoltan Lacataş, preşedintele formaţiunii sindicale, a refuzat să răspundă ordinelor orânduirii portocalii care a dus România (şi, cu mari “succesuri”, inclusiv Compania Naţională a Huilei) de râpă. 

La treaba asta au pus umărul şi social-democraţii lupeneni, ofuscaţi şi ei că Lacataş nu vrea să asculte sugestiile consultantului cu perucă. 
Teoretic, nemernicii au şi reuşit. Practic însă, instanţa a decis că închiderea robinetului cu fonduri sindicale a fost ilegală şi a obligat Compania să vireze LSM “VJ” sumele cuvenite.
Pentru că Zoltan Lacataş n-a răspuns comenzilor administraţiei, conducerea CNH SA a găsit metoda de a anihila vocea LSM “VJ”, care cerea respectarea legii şi păstrarea drepturilor salariaţilor. Mai exact, a refuzat să mai vireze sumele cuvenite Ligii pentru negocierea şi urmărirea executării Contractului Colectiv de Muncă, bani care - de fapt - constituiau resursele Ligii pentru cheltuieli administrative şi deplasări. Gândirea conducerii CNH SA, numită şi menţinută pe criterii strict politice, a fost simplă: tăiem robinetul cu bani către sindicate şi, în acest fel, sindicatele coordonate de Lacataş nu vor mai avea vlagă să ne întrebe de vorbă. Chiar dacă litigiul a durat ceva vreme, socoteala de acasă a conducerii CNH SA nu s-a potrivit, absolut deloc, cu cea din târg!
O primă acţiune prin care Liga cerea CNH SA fondurile ce i se cuveneau din punct de vedere legal a fost depusă la Tribunalul Hunedoara încă din data de 13 decembrie 2010. După ce Camera de Conturi a spus că fondurile în speţă ar fi fost acordate ilegal, dosarul a fost suspendat în baza articolului 244 din Codul de procedură civilă.
Umăr la umăr, Liga şi Compania au contestat constatările Camerei de Conturi, iar instanţele de judecată le-au dat dreptate. Chiar dacă, indirect, Compania a recunoscut că fondurile au fost acordate legal, şi s-a luptat în instanţă să şi demonstreze asta îndreptându-se împotriva raportului Camerei de Conturi, când instanţa a dat dreptate Ligii şi Companiei, CNH SA a refuzat să mai achite sumele restante din fondul pentru negocierea şi urmărirea executării Contractului Colectiv de Muncă pe motiv că articolul din CCM care prevedea acest lucru ar fi fost suspendat.
În realitate însă, potrivit prevederilor legale, suspendarea sau modificarea oricăror clauze ale CCM se puteau face numai cu acordul părţilor, prin act adiţional, devenind aplicabile de la data înregistrării la Direcţia de Muncă. Prevederile acordurilor colective dintre sindicate şi patronat se pot suspenda limitativ doar în două situaţii, adică în caz de forţă majoră sau prin acordul de voinţă al părţilor.
Chiar dacă nu avea dreptate, conducerea Companiei Naţionale a Huilei a aplicat principiul: nu dăm banii, că poate aşa îi piere vocea lui Zoltan Lacataş.
Între timp, conducerea CNH SA şi PDL au lucrat să constuiască o altă structură sindicală, pentru conducerea căreia a fost impus un anume Bebe Nica, cunoscut pentru modul artistic în care se apleacă şi tace atunci când în faţa sa stă un lider PDL.
Primul dosar în care Liga cerea Companiei drepturile cuvenite, respectiv virarea fondurilor pentru negocierea şi urmărirea executării Contractului Colectiv de Muncă, a fost repus pe rolul Tribunalului Hunedoara la data de 6 decembrie 2012.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, la data de 27 martie 2012, magistraţii Tribunalului Hunedoara au admis acţiunea formulată de LSM “VJ” şi au obligat CNH SA la plata sumei de 294.892 de lei cu titlu de fond destinat negocierii şi urmăririi executării Contractului Colectiv de Muncă aferent perioadei mai-august 2010. 
De asemenea, instanţa a respins cererea de intervenţie formulată de Sindicatul “Muntele”, dar şi cele cele referitoare la cheltuieli de judecată. Ce treabă avea Sindicatul “Muntele” în speţă? Teoretic, niciuna. Practic, intervenţia în acest dosar împotriva LSM “VJ” nu constituie decât o dovadă de ataşament faţă de conducerea Companiei Huilei. În speţă, “Muntele” a susţinut că Liga nu mai are dreptul de a primi fondurile respective pentru că nu se mai ocupă de negocierea şi urmărirea executării Contractului Colectiv de Muncă pentru că nu mai are reprezentativitate. În realitate, “Muntele” a uitat că sumele cerute de Ligă se referă la perioada mai - august 2010. Când Liga, vă reamintim, avea şi reprezentativitate. Iar asta ar trebui să îşi amintească şi Bebe Nica, pentru că şi el încasa lunar de la Ligă.
Important de menţionat că decizia magistraţilor din Deva este executorie de drept, deci CNH SA este obligată să vireze Ligii Sindicatelor Miniere suma de 294.892 de lei! Apărarea intereselor LSMVJ în acest dosar a fost făcută de avocatul Daniel Tomescu.
Un alt dosar, cu pretenţii în valoare de 7,9 miliarde de lei vechi, dar referitor la o altă perioadă de timp şi acelaşi fond, se află deja pe rolul Tribunalului Hunedoara, având termen la data de 14.06.2012. Teoretic, soarta dosarului ar trebui să fie aceeaşi. În paralel, Liga mai poate solicita actualizarea sumelor ce i se cuvin cu rata inflaţiei şi, prin acţiune separată, dobânzile legale pentru sumele cuvenite. Banii ceruţi în cele două dosare acoperă lejer datoriile Ligii către stat şi pot înlătura instant starea de insolvenţă.
Asta nu înseamnă că aceia care s-au suit pe munte, adică pe “Muntele”, şi s-au crezut şmecheri, nu trebuie să plătească. Vom reveni.

Comentarii articol (33 )

#1 mitica29.03.2012,  08:55:22
Cum se poate numi un sindicat reprezentativin in speta sindicatul muntele,daca nu a fost ales de catre angajatii cnh ,cum poate accepta conducerea cnh o astfel de infractiune si o incalcare a drepturilor angajatilor, atata timp cat nu s-a facut alegeri libere si democratice de ani de zile la nici una din utitatile miniere din cadrul cnh,acest sindicat nu reprezinta interesele minerilor ci doar interesele lor personale iar aceste datorii catre lsmvj sa fie platite de toti acesti lideri de sindicat de la muntele care sau numit singuri intre ei stie toata lumea ce salarii incasau nica,jurca ,si toti ceilalti cand erau la lsmvj aveau salar de cate 80 milioane plus toate celelalte facilitati masina,benzina ,diurna, etc.sa se faca alegeri la fiecare unitate pt ca noi minerii sa simtim ca avem reprezentativitate sindicala in adevaratul sens al cuvantului.
#2 danutz29.03.2012,  09:18:24
felicit pe lacatus in lupta cu cei de la conducerea celor de la cnh
#3 web29.03.2012,  09:35:43
unde se aplica legea corect,apare si dreptatea,murdarie portocalie
#4 radu29.03.2012,  10:47:49
Mitica ,problema se rezolva la mina in sala de apel ,de catre toti minerii nu pe forum,aici toata lumea se descarca de toate frustrarile si atat !
#5 mitica29.03.2012,  11:47:37
Radu:care sala de apel? cine a mai vazut lideri de sindicat in salile de apel sa vina si sa discute cu minerii? si nu e vorba de nici o fustrare este o realitate ca de ani de zile nu se mai fac alegeri la sindicate .ce sindicat mai tine cont si de parerea celor care i tin in spate pe acesti autointitulati lideri de sindicat,care lider de sindicat de la muntele a coborat in mina cu tine sa vada in ce conditii lucrezi sau sa isi asume raspunderea pt nerespectarea c.c.d.m.
#6 radu29.03.2012,  12:44:32
Pai daca e asa cum zici de ce-i mai platiti,faceti cerere toti, ca banii de sindicat sa nu mai trsi direct din leafa,ca asa va iau banii si nu primiti nimic in schimb,oricum primele ,tichetele cadou sunt platite de cnh nu din banii sindicatului,numai tolerat astfel de lepre pe spinarea voastra !
#7 Catalin DOCEA29.03.2012,  13:47:30
In atentia cititorului care posteaza sub numele Dumitru: ziarele nu aduc acuzatii, ci relateaza stari de fapt. Nu ne mai solicitati tot felul de explicatii pentru ca nu suntem si nici nu vrem sa fim personal la dispozitia dumneavoastra. Va solicit insistent urmatoarele: nu mai cititi Ziarul Vaii Jiului, nu mai postati comentarii, nu ne mai cereti explicatii. La revedere.
#8 Sorin29.03.2012,  15:16:24
Unde era domnul Zoltan cand Minerii au facut greva ? numai aburiti oamenii cu prostii gen : Bebe Nica e cu pdl si conducerea CNH. Si a naibii de mult a reprezentat Minerii LSMVJ--ul asta, ca saracii ortaci se plang de conditiile si salariile foarte acceptabile negociate de catre ei, oare banii castigati ce vor face cu ei.... ?
#9 liviu29.03.2012,  16:06:42
acest Nica nea taiat gratuitatile .UN SMECHER PDL
#10 Alex29.03.2012,  16:34:19
Cand lsmvj era reprezentativ la nivel de companie minerii erau informati cu tot ce se discuta la negocieri si din cate stim nu s-au pierdut nici din drepturile minerilor la ccdm si se faceau si alegeri la timp pe cand acest sindicat muntele nu sunt alceva decat o adunatura de hoti si impostori iar la greva minerilor ce s-a castigat? din ce era trecut in protocol nimic, zero barat ca aceste tichete care se dau in loc de bani si asta 2 sau 3 luni nu-i ajuta cu nimic pe mineri ei pierd incontinuare la salar si in special cei care mai au putin pana la pensie au tinut minerii in strada 5 zile ca sa mearga nica la minister sa vina cu un brat de tichete si sa arate el cata valoare are ,unde s-a si vazut pt ca cu o zi inainte au fost altiI la negocieri si au refuzat tichetele ,nu mai spun ca asa ceva nu s-a mai pomenit sa se faca discriminare intre angajatii din subteran si cei de la suprafata ,care lider de sindicat de la lsmvj a mai procedat atsfel!
#11 zuzu29.03.2012,  17:16:22
liniste,v-au amagit cu niste tichete cadou si ati pus botul,dar la colegii vostri de la suprafata nu v-ati gandit ,mai strigati din toti ranunchii,UNITATE,UNITATE,unde este aceasta unitate?
#12 comentosu`29.03.2012,  17:46:29
UNITATE ,UNITATE... hahahaaaa , ce gluma buna .. unitatea asta a lucratorilor din CNH tine doar pana cand vine vorba de bani , atunci incep discutiile . cand se face K-ul, brigazile negociaza cu conducerea partea lor si ce ramane se da la prostanii de pe la auxiliare , asta este UNITATEA minerilor .
#13 bebe29.03.2012,  19:37:44
mitica,radu,alex sau liviu,la greva i-ati preaslavit pe nica si ai lui,daca nu vin in sala de apel,de ce nu-i chemati? adresati-va liderilor de sector sau acestora le e frica sa vorbeasca,ca-i baga nica in mina?
#14 !!!!!!!!!!!!!!!!29.03.2012,  20:33:35
MAI bebe ! NU MAI FACE PE PROSTU CA POATE RAMAI ASA !
#15 Genius29.03.2012,  21:27:47
RECLAMA !!! Daca esti angajat al CNH si vrei sa faci rost de bani , da in judecata CNH-ul si vei fi unul dintre sutele de CASTIGATORI !!! Castigul este 100% SIGUR !! si este asigurat din bugetul statului roman.
#16 Genius29.03.2012,  21:33:07
din pacate , trebuie sa stai la coada , si daca CNH intra in insolventa , vei lua ..cucu`n`mana.dar daca esti unu` dintre "baetii destepti" probabil vei lua banii inainte de a se dizolva CNH-u`.
#17 bebe30.03.2012,  11:08:12
pt.!!!!!!-# 14: proasta a fost ma-ta,cand s-a culcat cu tac-to si a facut un dobitoc ca tine! cred ca esti UNUL DIN SUGACII LUI NICA,un labar ce-o freaca pe la magaziile de sector!
#18 ianos baci30.03.2012,  16:11:34
o sacalda cu sindicatele minerilor, ma intreb care sindicate? lsmvj? unde a fost pana acuma, ce a facut atatia ani, va spun eu...au avut vreo 2 -3 lideri semianalfabeti care au fost manipulati de Lacatus au halit o gramada de bani di cotizatiile minerilor si can si-au dat seama ca au disparut atatia bani ..hai sa ne dezmembram si sa iesim pe usa din spate cu un sut in fund dar fara raspundere penalaaaa!!! acum mineri sunt reprezentati de sindicatul Muntele . Nica aduce o greva ,,spontana\" prin care totusi,totusi minerul beneficiaza de ceva banuti cei drept transformati in bonuri de masa cadou! acum intreb? Lacatus tu ai fost maaare lider , ce ai facut pentru noi? iti spun eu...nimic! acelasi lucru il faci si acum la 46 de ani?! te cred ca ai lasa LSMVJ pe mina cuiva dar nu ai cui,VAMOS este praf, ala de la vulturu este varza, iar ala de la coroiesti este...nimeni! asa ca nenea lacatus da-o tare cu sindicatu ca altceva nu ai ce face...mai cade ceva lovele, amaratule de la 12000lei/luna sa cobori la maxim 2500 pensie este tragic rau de tot! nu -mi convine faptul ca muntele este condus de nica ,dar exista acolo un temneanu,cozma,domocos,etc oameni care au in spate ami multi de sidicalism si pe deasupra mai stiu sa se exprime public! fac parte din muntele dar va spun NOROC BUN!
#19 Stefan31.03.2012,  11:48:49
pt ianos:De ce spui ca Vamos ar fi praf, pentru ca nu a participat la hotiile lui nica ?Vamos este singurul lider de sindicat care face sut zi de zi care este alaturi de mineri si nu isi trateaza ortacii cu ignoranta ca nica ,daca voi nu puteti sa vedeti ce fac acesti autoproclamati lideri de la muntele ,poi scuzama dar chiar va meritati soarta .iti urez acelasi NOROC BUN !
#20 miner-va31.03.2012,  13:21:27
Sa mareasca salariile la mineri fiindca nu mai au nici macar bani de foi de boala.
#21 ptr Stefan31.03.2012,  21:43:37
unde face vamos sut?! in rampa # 12 iesind afara din mina la ora 11 ;10 cu prima colivie?! cum spui ca nu-si tradeaza ortacii? ce a facut pentru voi? va invatat sa nu va implicati la greva , dar acum te intreb pe tine, iti sunt folositoare acele bonuri de masa cadou?! daca iti este rusine de faptele celor de la muntele trebuie sati fie rusine si sa consumi acele bonurii, uite ce te invat eu sa faci ...i-al pe vamos de manutza si donati bonurile respectine nevoiasilor ca sunt destui!
#22 pt.coment.2131.03.2012,  22:05:22
Nu Vamos a fost la negocieri si a acceptat tichetele cadou ci chiar liderul maxim bebe nica iar referitor la cand intra si cand iasa Vamos din mina te asigur ca face sut normal ca si noi .eu cred ca ar fi bine sa verifici de cati ani nu mai intra nica in mina la fel si campean darius si alti slugarnici de la muntele si sunt platiti la cele mai bune brigazi si mai vreau sa specific ca lucrez la front si il vad pe vamos zi de zi facand sut.
#23 bebe01.04.2012,  12:43:16
la put 12 oriz. 400 este o statie de pompe,fraierilor, si vamos cu echipa pe care o conduce,raspunde si de intretinerea si repararea pompelor! dar ce face campeanu,ca urangutanul asta nu mai incape in colivie,daramite pe galeriile sectorului unde e platit? pe putoarea asta n-o vedeti bravi mineri care-l criticati pe vamos,ca nu a mai intrat in mina de pe vremea lui manesc,cand era in gasca cu vamos si-l baga nica in mina(manesc asculta de nica,de frica sa nu-l scoata la pensie,asa cum au iesit in 2009 toti cei care au indeplinit conditiile,mai putin protejatii psd,care conducea cnh prin marioneta dragoi)!
#24 Otea02.04.2012,  11:41:09
Timp de 12 ani Lupeniul s-a schimbat radical: peisajul urbanistic s-a modificat, tinzand sa semene cu Dubaiul, nivelul de trai a crescut cu 500%, somajul a ajuns la minus 20%, natalitatea e in explozie, aproape ca in India, iar mortalitatea se apropie de 0. Toate acestea datorita domnului primar Cornel Resmerita. Daca vrei sa traiesti tot asaq "de bine" voteaza in continuare cu Resmerita si camarila sa!!!
#25 TAVI02.04.2012,  16:10:31
PT . Otea : SA TRAITI BINE !
#26 ALIANTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI03.04.2012,  08:03:02
: STOP PRIVATIZARI DOMENILOR STRATEGICE, STOP JAFULUI! Pentru realizarea acestui deziderat,ALIANTA ROMANILOR DE PRETUTINDENI ORANIZATIE APOLITICA, invita la începutul luni Mai-2012, mineri din Bazinul carbonifer al Vai Jiului si al Olteniei la un miting de protest, ce se va desfăşura la Târgu Jiu care va avea ca scop NATIONALIZAREA DOMENILOR STRATEGICE ALE ROMANIEI si tragerea la răspundere penala a celor vinovaţi de situaţia dezastruoasa in care ne aflam cu toţii.
#27 TUGU05.04.2012,  11:58:35
VOI VORBITI DE CATIVA LIDERI DE SINDICAT CARE NU INTRA IN MINA. EU AM SA VA SPUN DESPRE UN FOST LIDER DE SINDICAT ( FOST LIDER DE SECTOR) CARE NU NUMAI CA NU INTRA IN MINA , DAR NICI MACAR NU VINE LA SUT. ESTE VORBA DE FOSTUL LIDER DE SINDICAT DE LA UN SECTOS DE PRODUCTIE DE LA MINA PAROSENI. IN SPETA DOMNUL TUGULEA CATALIN. SI CA EL MAI SUNT SI ALTII. NOROC BUN
#28 tugu 220.05.2012,  12:41:43
cum sa intre cand e pontat de prostu de ILES din ordinul lui HIRTOP CARE TUGU LE MAI DA CATE O PIZZA la coate gole de Hirtop si Iles


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Joi, 29 octombrie 2015, la ora 12:00, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, s-a aflat în vizită[..]
29.10.2015, 23:32   |    0 comentarii
Arcaşii de la SCM Deva-Minerul Aninoasa au participat la Campionatul Naţional de Field ce a avut loc la Jimbor, lângă Bra[..]
21.09.2015, 21:47   |    0 comentarii
Ediţia de sâmbătă a campaniei „Premianţii fără premii” are un invitat surpriză, o personalitate care nu m[..]
16.09.2015, 20:50   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter