29.10.2011,  12:20:53 | 0 comentarii | 901 vizualizari
Duminică, 14 august 2011, zi istorică pentru Biserica Ortodoxă din Valea Jiului: / Sfinţirea Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Groapa Seacă


de Corneliu BRAN

Mai în sus de Cabana Groapa Seacă din Munţii Parâng, lângă drumul DN 7A, cel care duce spre Obârşia Lotrului-Voineasa, pe partea stângă în direcţia de mers spre Voineasa, jieţeanul Nicolae Gui şi familia sa au ridicat, într-o zonă mirifică a Munţilor Parâng, o frumoasă mănăstire. 

În anul 2008, exact de marea sărbătoare creştin-ortodoxă Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, avea loc punerea pietrei de temelie a viitoarei mănăstiri, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La eveniment a participat atunci un sobor de preoţi din Valea Jiului, în frunte cu episcopul Aradului şi Hunedoarei (de-atunci) Timotei Seviciu, şi cu protopopul din Petroşani Dorel Pogan. 

După trei ani, doi episcopi, actualul Episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Gurie,  şi Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim şi un sobor de 17 preoţi, arhidiaconi şi diaconi au revenit la mănăstire, în Duminica a IX-a după Rusalii, cu o zi înainte de marea sărbătoare „Adormirea Maicii Domnului”, pentru a săvârşi Slujba de târnosire şi Sfânta Liturghie, aşa cum cer regulile Bisericii Ortodoxe Române şi aşa cum se cuvine creştineşte.

 

Ca un brad împodobit magnific de Crăciun...

Situându-se în cadrul natural deosebit de la cota 1.700 de metri, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” pare acum, când e gata ridicată, o binecuvântare trimisă de Dumnezeu locuitorilor Văii Jiului, care aveau nevoie de o sfântă mănăstire şi pe latura de est a Văii Jiului, exact la intrarea în judeţ. 

Ctitorul Nicolae Gui, un om de aface­ri local, are marele merit că a ştiut să facă în aşa fel încât în Valea Jiului să apară sfântul locaş, ca „un brad împodobit magnific de Crăciun, cu o lumânare aprinsă în vârf, care să ne lumineze paşii şi mintea spre bunul Dumnezeu”, după cum ne dezvăluia chiar dumnealui undeva în vara anului 2010, când am scris pentru prima dată, mai pe larg, despre această mănăstire.

Lungimea corpului mănăstirii este de 26 de metri, naosul şi pronaosul are 7 metri lăţime, iar restul corpului are o lăţime de 14 metri. Turla are o înălţime de 14 metri de la nivelul pardoselii. Clădirea mănăstirii este spaţioasă, chiar dacă nu prea pare de afară, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Jieţ fiind clasificată în rândul mănăstirilor ortodoxe româneşti mijlocii. Toate geamurile montate sunt din termopan, iar pe exterior toată mănăstirea este îmbrăcată cu polistiren, de jur împrejur, fapt care va face ca iarna să nu fie condens sau umezeală, deşi vorbim de o altitudine ridicată, de peste 1.700 de metri, poziţionată exact în mijlocul pădurii, chiar dacă cu ieşire la drumul principal.

 

Sute de oameni

Sute de oameni din toată Valea Jiului şi din Deva, Hunedoara, Călan, Simeria, Brad, Orăştie, din judeţele Alba, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Bucureşti au ţinut să fie prezenţi la sfinţirea mănăstirii. Pe lângă aceştia s-au strecurat şi unii politicieni şi şefi de instituţii din judeţ, care au ţinut să fie, măcar o zi, mai aproape de Dumnezeu. Dintre aceştia amintim aici pe deputatul Monica Iacob-Ridzi, pe primarii Petroşaniului şi Petrilei, Tiberiu Iacob-Ridzi şi Ilie Păducel, pe preşedintele PD-L pe judeţ, Dorin Gligor, pe Alin Simota, şi o serie de consilieri locali PSD, PD-L şi PNL din Petrila şi Petroşani. Din partea sindicatelor miniere petrilene l-am zărit şi pe liderul Tiberiu Cozma, iar din partea învăţământului hunedorean pe inspectorul general Alexandru Lăutaru.

 

Episcopii au ajuns la Sfânta Mănăstire cu caleaşca trasă de cai

Dis de dimineaţă, cei doi episcopi au ajuns la mănăstire, pe drumul prost şi prăfuit într-un mod inedit, într-o caleaşcă. Înaltele feţe bisericeşti au fost întâmpinate la mănăstire de soborul de preoţi şi de protopopul Dorel Pogan. 

După slujba de târnosire, a urmat slujba de Liturghie, care s-a încheiat cu o predică deosebit de frumoasă şi de bine articulată, expusă cu măiestrie de Preasfinţitul Părinte Nicodim. 

Apoi, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul hunedorenilor, a înmânat câte o „Gramată” de mulţumire celor care s-au implicat în construirea acestei minunăţii din Parâng, printre care i-am aminti din nou, pentru că merită cu prisosinţă, pe ctitorul Nicolae Gui (o contribuţie majoră în ridicarea mănăstirii şi a anexelor), primarul Petrilei, Ilie Păducel (Primăria şi Consiliul Local Petrila au contribuit cu suma de 100.000 lei pentru acest lăcaş ortodox la construcţia chiliilor), primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, omul de afaceri lupenean Emil Părău (care a achiziţionat clopotul mănăstirii, dar care nu a fost prezent deoarece nu se afla în Vale).

La final, fiecare enoriaş a putut trece prin altar, de acest act beneficiind mai ales femeile, care se ştie că au această ocazie doar o singură dată, atunci când lăcaşul de cult se sfinţeşte.

Una peste alta, Dumnezeu a făcut în aşa fel încât ploaia să ocolească Groapa Seacă, duminică, deşi la un moment dat, după prânz, nori groşi de ploaie ameninţau oamenii. Care s-au putut bucura de rugăciuni, de reculegere într-un cadru natural nemaipomenit, iar la sfârşit oamenii au avut parte şi de binecuvântările înaltelor feţe bisericeşti, care s-au plimbat nestingherite prin mulţime şi au stat de vorbă cu cei care i-au abordat. 

 

În ediţia noastră de mâine vom reveni cu declaraţii, în exclusivitate pentru Ziarul Văii Jiului, ale înaltelor feţe bisericeşti, invitaţilor şi enoriaşilor care au fost prezenţi la acest eveniment.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter