03.04.2012,  20:10:56 | 0 comentarii | 1347 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Am fost de faţă la / Războiul planetelor, văzut de la Petroşani
de Ilie PINTEA

Se zice despre copiii din ziua de azi că ar fi lăsat cărţile în favoarea calculatorului, însă am găsit la Petroşani un băiat de 12 ani care nu numai că citeşte foarte mult, dar a mai şi scris un roman, la lansarea căruia am fost în prima zi de şcoală altfel. Andrei Sorin Sălagea s-a apucat de Războiul plantelor (căci aşa se numeşte romanul lui) pe când era în clasa a patra, şi ceea ce a început ca o joacă a devenit o carte în toată regula. În romanul lui Sorin se luptă scalpinii cu aroghienii, şi tânărul scriitor dă dovadă de o imaginaţie debordantă, hrănită de lecturile din Jules Verne, obligatorii pentru orice pasionat de SF.

Planete, nave, lasere…
Sunt ingredientele nelipsite din literatura science fiction, un gen considerat pe nedrept marginal, dar care a dat opere de geniu, dacă ar fi să amintesc numai de celebrul ciclu Dune, al lui Frank Herbert, ori de inegalabilele lumi imaginate de Philip K. Dick. Asta ca să nu mai vorbim de clasicii genului, pe care orice copil iubitor de literatură i-a parcurs măcar de curiozitate, ca H.G. Wells şi, bineînţeles, Jules Verne.
După introducerea asta sigur nu trebuie să vă mai spun că sunt un înfocat cititor de science fiction şi heroic fantasy (nu erotic fantasy, staţi liniştiţi…), aşa că am fost mai mult decât încântat când am aflat de acest june autor, care-i doar cu un an mai mare ca fiul meu. Când l-am văzut, timid şi emoţionat în spatele stivei de cărţi, mi-am adus aminte de vremurile când eram de vârsta lui şi citeam pe furate SF, spre disperarea lui taică-meu, care nu vedea nimic bun în genul acesta. Cam vârsta asta o aveam când i-am vândut mamei toate borcanele în care intenţiona să ţină dulceţuri, ca să-mi cumpăr o antologie de SF românesc, pe care şi acum o am în bibliotecă şi tot cam pe-atunci mi-au încolţit câteva idei de poveşti pe care le visam, asemenea lui Sorin, puse între coperţi. După ce-am mai crescut m-am hotărât, totuşi, că e mai bine să mă fac cititor, ceea ce am rămas până în ziua de azi. De aceea cu atât mai mult m-am bucurat să cunosc un copil pe care să-l trec pe lista mea de autori preferaţi. 
 
Emoţiile debutului
La Şcoala Europeană şi Gimnazială I.G. Duca din Petroşani am ajuns împreună cu prietenul meu Marian Boboc, cel care a avut un rol determinant în apariţia acestui volum, măcar pentru faptul că, din perspectiva scriitorului profesionist, l-a asigurat pe Andrei Sorin Sălagea că e pe drumul cel bun. „Nu vă uitaţi la acest roman spunând că-i foarte mic; cine spune că-i mic să ia un pix, o coală de hârtie şi să spună el mai mult”, le-a spus Marian celor prezenţi la eveniment, pentru a sublinia efortul care stă în spatele fiecărei pagini. “Este un roman foarte bine scris, ţinând cont de vârsta autorului. Eu cred că Sorin, dacă va persevera în arta scrisului şi dacă va continua să citească foarte mult - pentru un scriitor e esenţial lucrul acesta - se prea poate ca această pasiune să devină o profesie”, a mai spus Marian Boboc, despre care aveam să aflu peste câteva minute că a fost şi el elev al acestei instituţii de învăţământ, pe vremea când nu era şcoală europeană.
Lucia Muntean, o scriitoare cu câteva zeci de cărţi pentru copii la activ, i-a spus lui Sorin că a debutat tot la 12 ani, aşa că-i înţelege foarte bine emoţiile: „Mă bucur că citeşti foarte mult, pentru că, din păcate, calculatorul le-a luat copiilor de astăzi bucuria de a citi şi de a descoperi lucruri noi în felul pe care doar lectura îl poate face. Eu te sfătuiesc să citeşti cât mai mult, pentru că oricât de fascinant ar fi monitorul, în faţa lui nu vei putea trăi niciodată sentimentele pe care le trăieşti aplecat asupra unei cărţi”, a mai spus Lucia Muntean. 
Cea care a citit în premieră cartea lui Sorin a fost învăţătoarea sa, doamna Cristina Ardelean, care a încurajat pasiunea lui pentru literatură. Vă reamintesc, începuse să îşi scrie romanul în clasa a patra, şi învăţătoarea sa a avut înţelepciunea de a-l trata cu seriozitate, în loc să considere, cum poate ar fi făcut alţii, că-i o pierdere de vreme. „De când l-am cunoscut, am văzut în el o forţă intelectuală şi o putere de a învinge care s-au văzut astăzi. Mă bucur că este elevul meu şi sunt sigură că va obţine rezultate deosebite şi în continuare”, a spus doamna învăţătoare.
 
Primul roman, primele autografe
În gălăgia care a urmat lansării Războiului planetelor, abia am apucat să stau de vorbă câteva minute cu Sorin, dar a fost suficient ca să aflu că mai sunt şi copii pentru care cititul nu e o pedeapsă, ci o pasiune. Mi-a povestit că citeşte foarte mult, mai ales Jules Verne - e şi normal, pentru un june scriitor de SF - şi e pasionat de tot ceea ce înseamnă anticipaţie, fie că vorbim de literatură sau de filme. „Nimic nu e greu dacă faci cu pasiune, iar mie îmi place foarte mult ceea ce fac”, mi-a mărturisit Sorin, care a adăugat că va avea mereu un loc în inimă pentru SF. Ce-au mai zis profesorii lui, dar şi părinţii, aflaţi în reportajul difuzat astă seară, de la ora 18, la Kapital TV.
Ca la orice lansare de carte, şi cea a lui Andrei Sorin Sălagea a fost urmată de o sesiune de autografe, primii care au primit romanul său fiind chiar colegii de clasă. Tânărul scriitor spune că pregăteşte deja un nou volum, dar până atunci are o listă lungă de lecturi pe care vrea să le parcurgă, pentru că tot Marian Boboc l-a învăţat că e musai să citească mai mult decât scrie… 
 
Fiţi cu ochii pe Kapital TV!
Astăzi, de la orele 18, Ilie Pintea vă propune la Kapital TV - cea mai urmărită televiziune din Valea Jiului - să faceţi cunoştinţă cu Andrei Sorin Sălagea, personajul de reportaj din aceaste pagini.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter