25.04.2012,  22:57:42 | 0 comentarii | 1721 vizualizari
Relatare de la / Colocviile de etnografie şi folclor „Gheorghe Pavelescu”, Alba Iulia
de Ziarul Vaii Jiului

La sfârşitul lunii martie am participat în calitate de invitat (pentru a treia oară) la Colocviile de etnografie şi folclor „Gheorghe Pavelescu”, ediţia a IX-a, desfăşurate în organizarea Consiliului Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Universitatea „1 Decembrie 1919” Alba Iulia.

Organizatori
Persoanele implicate direct în organizare au fost: prof. Daniela Floroian - director adjunct al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, prof. Avram Cristea şi preotul Jan Nicolae - profesor la Facultatea de Teologie.
În urmă cu doi ani, la aceste colocvii am avut plăcerea să-l cunosc pe venerabilul prof. Gheorghe Pavelescu, al cărui nume îl poartă acum colocviile, căci, din păcate, la sfârşitul acelui an s-a şi stins din viaţă. Avea atunci 95 de ani şi a ţinut o prelegere liberă de aproximativ 15-20 de minute, prelegere bine articulată cu un conţinut ştiinţific ridicat, pe măsura renumelui său de mare etnolog. Născut în anul 1915 la Purcăreşti, jud. Alba, a reuşit ca la vârsta de 30 de ani să deţină trei doctorate.
 
Participanţi
La colocviile din acest an au participat nume sonore ale etnografiei şi culturii româneşti, printre care amintim pe prof. dr. Ilie Moise de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. Amalia Pavelescu (fiica regretatului profesor Pavelescu) de la aceeaşi universitate, prof. dr. Marin Marian Bălaşa din Bucureşti,  prof. Nicolae Lupu tot din Bucureşti, prof. Vasile Filip din Bistriţa Năsăud, prof. Ştefan Lazăr din Rm. Vâlcea şi mulţi alţii.
Cazarea, masa şi desfăşurarea lucrărilor au avut loc la Centrul „Gaudeamus” al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia într-o bună organizare şi în condiţii excelente.
La deschiderea lucrărilor au participat Ştefan Bordan - prefectul judeţului Alba, Ioan Dumitrel - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Daniel Breaz - rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, prof. Nicolae Todea - preşedintele Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918”, Coriolan Honcaş - directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, prof. Emil Jurcan - decanul Facultăţii de Teologie.
 
Filme etnografice
Tema colocviilor a constituit-o „Patrimoniul material şi imaterial în contextul crizei valorilor”. Lucrările în plen au început cu prezentarea a două filme etnografice: „Jocul căluşarilor în judeţul Alba” şi „Elemente de natură etnografică în judeţul Alba” (Gheorghe Nedea, sub patronajul Consiliului Judeţean Alba). A urmat prezentarea de obiecte meşteşugăreşti şi acordarea unor diplome meşterilor populari cu rezultate deosebite de la Centrul de Cultură „Augustin Bena”.
 
Evocări şi lansări
Lucrările au continuat cu evocarea lui Gheorghe Candrea, de la a cărui naştere s-au împlinit 150 de ani, co-autor al primei monografii etnografice zonale „Românii în munţii Apuseni” (Bucureşti, 1888), şi a centenarului Elenei Râşniţă Buzea (1912). A fost lansat volumul „Memoria ca arhivă culturală”, Centenar Emil Turdeanu (volum colectiv,  colocvii 2011), avându-i ca editori pe Avram Cristea şi Jan Nicolae. Profesorul Ilie Moise a lansat volumul „Confrerii carpatice de tineret: ceata de feciori” (Editura Dacia XXI, 2012, „Ethnologica nr. 4”). Prof. Marin Marian Bălaşa a lansat volumele „Muzicologii, etnologii, subiectivităţi, politici” şi „Omenesc şi ştiinţă. Pagini din subteranul muzicologiei şi folcloristicii româneşti... pe baza arhivei Ioan R. Nicola”. Alexandru Borza a lansat volumul „Comorile Albei. Însemnări de drum” cu adnotări de prof. Nicolae Lupu şi prefaţa de Nicolae Todea. Daniela Marcu Istrate a prezentat lucrarea „Biserica din secolul X de la Alba Iulia: restituiri preliminare”.
 
Trilogia riturilor de trecere în ţinutul momârlanilor
Apoi, s-a trecut la desfăşurarea lucrărilor la cele două secţiuni: 1. Patrimoniul culturii tradiţionale -  condusă de prof. dr.  Ilie Moise, 2. Secţiunea Etnografie şi Folclor - condusă de prof. dr. Marin Marian Bălaşa. În cadrul celei de a doua secţiuni, am prezentat cele trei cărţi în riturile de trecere în ţinutul momârlanilor: naşterea, nunta şi înmormântarea. Am vorbit despre reabili­tarea semantică a termenului de „momârlan”. Auditoriul a fost interesat de acest subiect, au fost puse întrebări la care au fost date răspunsuri corespunzătoare. Am distribuit participanţilor cărţi precum şi Ziarul Văii Jiului care, în suplimentul de patru pagini apărut sub îngrijirea prof. Irina Boboc, „Şcoală şi cultură”, a prezentat cartea „Înmormântarea” şi articolul „Reabilitarea semantică a cuvântului momârlan”, semnat de Dumitru Gălăţan-Jieţ.
 
Vizite documentare
A doua zi, delegaţia de participanţi la colocvii, compusă din profesori universitari, etnologi, cercetători din toată ţara, a efectuat o vizită documentară la Câlnic şi Cut, fiind însoţită de Coriolan Honcaş, Daniela Floroian şi părintele profesor Jan Nicolae. De remarcat faptul că părintele profesor Jan Nicolae s-a aflat pe toată durata desfăşurării lucrărilor colocviului, fie zi, fie noapte, în mijlocul participanţilor. Am regretat că starea sănătăţii prietenului profesor Avram Cristea, unul dintre organizatori, nu i-a permis să fie alături de noi. Deplasarea spre localităţile Câlnic şi Cut s-a făcut cu un modern autocar. La Câlnic a fost vizitată cetatea medievală. Un ghid profesionist ne-a prezentat date referitoare la localitate şi la istoricul cetăţii. Autocarul s-a îndreptat apoi spre satul Cut, satul de origine al profesorului Ilie Moise, al cărui cetăţean de onoare este. Domnia sa a fost o gazdă excelentă. Fiind duminica în care se sărbătorea Bunavestire, ce coincidea şi cu hramul bise­ricii, delegaţia a participat la slujba religioasă, unde a fost întâmpinată de locuitorii comunei îmbrăcaţi în costume naţionale tradiţionale. După terminarea slujbei s-a vizitat Centrul Cultural Catehetic „Sf. Mucenic Ioan Valahul”, expoziţia de etnografie a comunei Cut, comună care are în jur de 1.400 de suflete. Preotul paroh Adrian Nistor, care ne-a însoţit, a dat explicaţiile necesare.
Participanţii au servit apoi masa la căminul cultural, unde localnicii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare ţărăneşti au prezentat un frumos program artistic.
 
Puterea exemplului
În încheiere aş dori să subliniez încă o dată minunata organizare oferită de gazde şi ospitalitatea pe măsura organizării, precum şi ţinuta ridicată a lucrărilor prezentate de către participanţi, lucrări pe care organizatorii le vor publica într-un volum, ca de 
obicei, care va fi distribuit cu ocazia colocviilor din anul următor.
Iată că acolo unde există preocupare şi dorinţa de a face ceva în folosul culturii, chiar şi pe perioadă de criză se fac lucruri bune. Nu acelaşi lucru se întâmplă la nivelul judeţului Hunedoara. Pe când oameni de cultură din Valea Jiului (şi din fericire aceasta are destui!) se vor putea mândri că au participat la asemenea manifestări la Deva, capitala judeţului? Până una alta, mulţi dintre aceştia nici nu ştiu care sunt numele celor care se preocupă de cultura judeţului, căci nu au prea ieşit în faţă!
Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter