25.04.2012,  23:11:10 | 2 comentarii | 1287 vizualizari
Şi în Valea Jiului, / Legea picnicului va fi aplicată la… vară
de Corneliu BRAN

Deşi a intrat în vigoare, Legea picnicului nu se poate aplica deocamdată în Valea Jiului. Ceea ce face ca de 1 Mai cetăţenii să-şi poată petrece timpul liber la iarbă verde oriunde, ca şi până acum!

O lege deloc simplu de aplicat de către administraţiile publice locale
Legea a fost iniţiată şi susţinută de Asociaţia Green Revolution, împreună cu patru parlamentari: Sulfina Barbu (PD-L), Carmen Moldovan (PSD), Adriana Săftoiu (PNL) şi Attila Korodi (UDMR).
După ce a trecut de Senat, Legea picnicului a fost votată şi de Camera Deputaţilor la 21 februarie 2012, iar la mijlocul lunii martie anul curent a fost promulgată şi de preşedintele Traian Băsescu. După ce a fost publicată şi în Monitorul Oficial, Legea picnicului a devenit activă. Prin urmare, din luna aprilie autorităţile publice locale din toată ţara ar fi trebuit să creeze şi să pună la dispoziţia amatorilor de picnic zone special amenajate pentru astfel de activitate. Conform legii, astfel de zone nu sunt chiar simplu de realizat şi, înainte de toate, trebuie să existe şi o hotărâre luată în consiliul local al fiecărei localităţi. 
Zona de picnic, conform articolului 5 al Legii picnicului, trebuie să respecte regulile de urbanism, silvicultură şi de protecţie a mediului. 
Tot legea spune că administratorii, în cazul acesta autorităţile publice locale, pot crea această zonă de picnic doar prin intervenţii „minime asupra mediului natural, fără efectuarea de defrişări, modificări ale malurilor sau albiilor apelor” şi fără „betonări sau asfaltări ale solului”. De asemenea, administratorii publici trebuie să delimiteze aceste zone de picnic în cadrul documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau de urbanism, să le marcheze corespunzător şi să indice orarul de funcţionare. Nu în ultimul rând, autorităţile publice locale în calitate de administrator au obligaţia „să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focurilor”, în cadrul acestor zone de picnic, precum şi „să instaleze containere destinate colectării selective a deşeurilor pe care să le ridice periodic sau săptămânal” (dacă este cazul) inscripţionate corespunzător, precum şi „să instaleze în fiecare zonă de picnic toalete ecologice”. 
Dar poate cel mai greu lucru de realizat de către autorităţile publice locale va fi amenajarea unor parcări în cadrul zonelor special amenajate în acest sens. Parcări care trebuie „delimitate şi bine marcate”. Alte două obligativi­tăţi pentru cei care amenajează astfel de zone de picnic prevăd „să afişeze un plan cuprinzător cu ilustraţii detaliate privind organizarea şi facilităţile zonei în care se desfăşoară activităţile de  picnic, regulile privind desfăşurarea activităţilor de picnic, precum şi sancţiunile aplicabile în cazul constatării nerespectării acestora şi numerele de telefon utile” şi „să doteze corespunzător pichete de stingere a incendiilor” La articolul 6 al acestei legi se specifică: „Autoritatea publică locală sau centrală care administrează zone de afluenţă publică consacrate are obligaţia de a prevedea în bugetul propriu sumele necesare asigurării condiţiilor de funcţionare a acestora”. 
 
Legea spune bine, dar va fi ea respectată?
La articolul 7 al legii găsim şi obligaţiile iubitorilor de picnic. Amintim doar câteva: „Să nu distrugă, modifice sau degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor care adăpostesc picnicul; să arunce deşeurile selectiv doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să-l supravegheze în permanenţă; să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat; să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop; să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate; să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă; să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic; să nu hrănească animalele sălbatice; să nu îndepărteze, să nu rănească sau să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit; să nu posteze semne sau mesaje; să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori; să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate; să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare; să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic şi/ sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic”.
 
Amenzi destul de usturătoare
Amenzi pe măsură: între 100 şi 3.000 lei - pentru cetăţenii care nu respectă aceste reguli şi sunt prinşi asupra faptului şi între 10.000 - 50.000 lei pentru administratori, în cazul în care nu vor amenaja aceste zone speciale după regulile stabilite de lege.
Garda Naţională de Mediu se va ocupa de respectarea acestei legi, reprezentanţii acestei instituţii fiind şi cei care vor penaliza administraţiile publice locale. Cetăţenii vor fi amendaţi de reprezentanţii gărzii de mediu, de ofiţeri şi agenţi ai Poliţiei Române, ofiţeri şi subofiţeri ai Jandarmeriei Române, agenţi ai poliţiilor locale şi de către funcţionari din cadrul birourilor de mediu din primării.
 
Construcţia locurilor de campare - nebugetate 
Chiar dacă legea a intrat în vigoare, în Valea Jiului va fi linişte şi pace în această privinţă. Amatorii de grătare şi bere la iarbă verde vor putea întinde peste tot păturile, 
şezlongurile şi mesele la fel ca şi până acum! Deoarece autorităţile locale din Vale n-au întreprins nimic în acest sens. Se invocă latura financiară. Şi din punct de vedere legal primarii sunt acoperiţi, doar din a doua jumătate a anului putând avea probleme cu amenzile primite în acest sens de la Garda Naţională de Mediu.
Primarii localităţilor Petrila şi Aninoasa susţin la unison că „bugetul investiţiilor nu poate fi acum modificat”. Primarul Ilie Păducel argumentează suplimentar: „Toate zonele unde merg cetăţenii - atât în Jieţ, cât şi în Taia, Cimpa sau Roşia - nu sunt terenuri ale primăriei, sunt terenuri private. Vom identifica şi noi astfel de zone de picnic şi le vom amenaja, dar din a doua jumătate a anului, când vom putea umbla la bugetul investiţiilor”.
Aceeaşi situaţie există şi în perimetrul localităţilor Petroşani, Vulcan sau Lupeni. Ceea ce va face ca cetăţenii să nu poată fi amendaţi dacă vor fi surprinşi în locuri neamenajate, pentru că acestea NU EXISTĂ DEOCAMDATĂ PE RAZA LOCALITĂŢILOR DIN VALE, neexistând cadru legal pentru astfel de amenzi, prevăzute de actuala lege a picnicului.

Comentarii articol (2 )

#1 Valea Morii26.04.2012,  10:01:38
da macar niste containere se pot pune ,sau macar unu ?? sa nu mai zic de toalete eco
#2 cineva care iubeste dreptatea !27.04.2012,  07:56:09
Bravo "bai" guvernantilor !!! Furati-le amaratilor de romani si una din ultimele placeri. Si asta nu pentru ca v-ar interesa de mediul inconjurator ,ci pentru ca nu mai stiti de unde sa mai jupuiti niste bani.Ati concluzionat ca tot de pe spinarea palmasului pot fi trase niste curele.De exemplu : pe Jiet !!! Cei care au devastat albia raului nu au afectat starea mediului, dar........cei care vin duminica sa petreaca o zi in afara grijilor saptamanale : acestia ,acestia trebuie decapitati !!!!!!? Ar mai fi o explicatie : probabil cineva a gandit ca in acest mod se vor putea desfasura activitati ilegale fara a putea vedea cineva ???


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter