01.05.2012,  22:25:55 | 0 comentarii | 1550 vizualizari
Duminică, 29 aprilie, la Lupeni / Sute de enoriaşi au participat la hramul bisericii „Duminica Mironosiţelor”
de Corneliu BRAN

După cum se ştie, ne aflăm într-o perioadă de graţie divină, între marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos şi Înălţarea Domnului. În a treia duminică după Sfintele Paşti, creştinii-ortodocşi prăznuiesc Duminica Mironosiţelor.

Gazdele: preoţii Ciocan şi Ile
„Duminica Mironosiţelor” este şi hramul Bisericii din Parohia Lupeni I. Ca în fiecare an, duminică, 29 aprilie, preoţii parohi precum şi preoţi invitaţi de la sfintele lăcaşuri din Valea Jiului, împreună cu credincioşii au sărbătorit cum se cuvine, după tradiţia creştină.
Preoţii parohi Traian Ciocan şi Ioan Ile şi preotul Dimitrie Ivaşco din Straja au săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa a sute de enoriaşi, veniţi cu gând curat să se roage la bunul Dumnezeu, parcă mai mulţi ca niciodată.
După slujba de dimineaţă, în jurul prânzului, celor trei preoţi li s-au adăugat alte trei feţe bisericeşti invitate: protopopul de Petroşani, părintele Petrache Creţu; părintele catolic Naghi şi stareţul Vasile Mocanu de la Schitul „Sfântul Nicolae” din Vulcan, cei şase preoţi săvârşind timp de o oră şi ceva slujba specială de praznic, desfăşurată integral afară, lângă lăcaşul de cult. Conform tradiţiei creştine, venite din învăţăturile Sfinţilor Părinţi, a fost înconjurată biserica, pe fiecare din cele patru laturi ale ei, preoţii sfinţind-o cu apă sfinţită şi cu rugăciuni alese, dedicate acestei sărbători.
Vremea bună, de vară, a făcut ca acest eveniment bisericesc să fie bine primit de creştin-ortodocşii prezenţi, la finalul slujbei de praznic fiecare primind un colăcel sau un ou înroşit, semn al iubirii şi credinţei faţă de Mântuitor, „Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi de la Maria Fecioară şi S-a făcut om şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat, şi a pătimit şi S-a îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi, şi S-a suit la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui”. Toate acestea doar pentru iertarea păcatelor noastre, aşa cum spune o parte din textul fundamental al „lucrătorului dreptmăritor creştin”, dăruit oamenilor la întâiul sinod ecumenic de la Niceea, în anul 325, de Sfinţii Părinţi şi cunoscut azi sub numele de „Crezul”.
 
Credincioşii
„Întotdeauna vin la acest hram cu mare bucurie sufletească. An de an în a treia duminică de la Sfintele Paşti vin la această biserică, care este singura biserică din Vale cu hramul Duminica Mironosiţelor. Vin tocmai de la Petrila, dar am stat şi în Lupeni, iar această biserică îmi este foarte dragă, mai ales că zona unde este amplasată biserica este foarte frumoasă. Vedeţi, de-aici se vede o parte din Lupeni, biserica veghează spiritual oraşul. Ca şi schitul din Straja, care e mult mai sus şi care veghează practic toată Valea Jiului”, ne-a spus Maria Olaru.
„Este bine că acum putem veni la biserică să ne rugăm fără frică. Au fost vremuri când trebuia să venim la rugăciuni cu frică, de multe ori aproape pe ascuns, de frica secretarilor de partid. Mă simt foarte mulţumit şi an de an vin la acest hram cu bucurie. Îmi place slujba de praznic, îmi plac tradiţiile şi tot ce văd. Anul acesta este şi cald ceea ce face ca să mă simt cu atât mai bine”, ne-a spus Nelu Bogdan din Lupeni.
 
Oameni de afaceri
Printre enoriaşi am distins şi câteva figuri cunoscute de politicieni sau de consilieri locali, dintre care amintim aici pe Costel Brânduşe, dar şi oameni de afaceri, cum ar fi Emil Părău, nelipsit de la slujbele de duminică sau de  sărbători.
Din Petroşani a fost prezent şi inginerul minier pensionar, scriitorul octogenar Gheorghe Davidescu, cel care a locuit de altfel, la începutul carierei, o bună perioadă în Lupeni şi care a scris în câteva cărţi despre mineritul lupenean, povestind acolo şi de oamenii locului dar şi de Lupeniul anilor 1950-1960.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter