01.05.2012,  22:29:37 | 4 comentarii | 1145 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vineri, 27 aprilie: / Conducerile C.N.H. şi E.M. Lupeni au comemorat 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului
Booking.com
de Marian BOBOC

Vineri, 27 aprilie - ziua cea mai neagră a calendarului lupenean, ziua în care în 1922, 82 de suflete de miner s-au ridicat la cer din măruntaiele pământului - a fost comemorată aşa cum se cuvine de conducerea CNH SA Petroşani şi E.M. Lupeni.

Dr. ing. Constantin Jujan, directorul general al CNH SA, şi ing. Sorin Sandu, directorul E.M. Lupeni, au depus eforturi consistente ca memoria ortacilor lupeneni, jertfiţi pe altarul cărbunelui, să fie readusă în actualitate.
 
La ora 10 - lansare de carte
Sala de consiliu a E.M. Lupeni a fost pregătită cu tot dichisul pentru lansarea volumului După 90 de ani. Lupeni. 27 aprilie 1922. Mina Aurelia./ Cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului de Marian Boboc. Pe masa ovală de consiliu: Ziarul Văii Jiului (cea mai citită publicaţie din Valea Jiului) cu suplimentul său Prăvălia cu istorii, dedicat catastrofei miniere din 1922 şi fotografii actuale cu gura minei Aurelia, unde s-a întâmplat explozia în 1922, fotografii reprezentând o surpriză a directorului Sorin Sandu. Care a avut grijă să invite la lansare şi oameni cu părul albit în huilă: foşti directori, ingineri şefi şi ingineri la mina Lupeni.
Pe lângă aceştia, în sală au fost prezenţi primarul şi viceprimarul municipiului Lupeni, cadrele tehnice ale minei Lupeni, conducerile minelor din Valea Jiului şi conducerea C.N.H. S.A. Petroşani.
 
Cuvântul directorului Sandu
Maestru de ceremonie a fost chiar directorul E.M. Lupeni, ing. Sorin Sandu, care, pe parcursul întregii manifestări, s-a dovedit o gazdă ireproşabilă. Redăm pentru posteritate discursul pregătit pentru acest moment comemorativ de directorul Sorin Sandu: „Doamnelor şi domnilor invitaţi, domnule Director General, dragi ortaci/ Astăzi se împlinesc 90 de ani de când la ocna Aurelia din Lupeni 82 de ortaci au murit în urma unei explozii întâmplată în miezul zilei de 27 aprilie, explozie care a rămas în istoria însângerată a mineritului ca fiind cea mai mare catastrofă minieră din Valea Jiului. Ca director al minei Lupeni mi-a revenit nu sarcina, ci datoria de onoare de a marca acest trist eveniment, dar plin de încărcătură pentru comunitatea minerească din Lupeni. În afara acestui volum pe care-l lansăm astăzi la mina Lupeni, ortacii de la mina Lupeni au primenit şi Cimitirul Eroilor, sau Biroul internaţional al celor care tulbură liniştea pământului, după cum l-au numit ortacii anului 1922, datorită faptului că pentru extragerea cărbunelui şi-au dat viaţa aproape toate etniile Văii Jiului. În acest cimitir, adevărat sanctuar al jertfei minerilor lupeneni, îşi dorm somnul de veci din 1917 aproape toate victimele accidentelor de muncă colective de la minele din Lupeni. Nu intenţionez să povestesc volumul pe care-l lansăm astăzi, amintesc, totuşi, câteva episoade: că în urma morţii năprasnice a celor 82 de „bravi mineri” au rămas 67 de văduve şi 94 de orfani, că multe lacrimi au curs atunci în Lupeni, că însăşi Majestatea Sa Regele Ferdinand s-a deplasat la Lupeni pentru a fi alături de comunitate lupeneană atât de greu încercată. Mărturiile supravieţuitorilor exploziei din 27 aprilie 1922, reunite în cartea lui Marian Boboc, sunt impresionante şi azi chiar pentru oamenii obişnuiţi cu munca grea şi plină de neprevăzut în măruntaiele pământului. La fel şi relatarea atmosferei dramatice a zilei de 27 aprilie 1922: „Cum se prezintă Lupeniul în momentul actual? Este ceva îngrozitor. Femei, în braţe cu copii, aleargă spre băi, ţipând şi plângând, copii, oameni bătrâni şi mame bătrâne aleargă, zbierând de ţi se rupe inima de durere. Poliţia şi miliţia nu sunt în stare a ţine cordon pentru ca să nu înainteze lumea la locul catastrofei”. Dintre cele descrise în volum am mai reţinut şi solidaritatea minerilor, la înmormântarea victimelor participând, conform unui martor ocular, întreaga Vale. Comemorarea celor 90 de ani scurşi de la explozia de mina Aurelia  arată respectul pe care CNH SA Petroşani şi direcţiunea minei Lupeni îl arată faţă de istoria acestor locuri, sinonimă cu istoria mineritului. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe toţi ortacii lupeneni care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru cărbune. Ortacilor anului 2012 le urez din toată inima ca salutul mineresc de Noroc bun! să fie, într-adevăr, bun pentru ei şi familiile lor”.
 
Constantin Jujan, directorul general al CNH SA Petroşani
Cel de la care a pornit comemorarea a 90 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră, dr. ing. Constantin Jujan, directorul general al CNH SA Petroşani, este recunoscut în mediile intelectuale ca un bun cunoscător (şi susţinător) al istoriei minerilor Văii Jiului. De aceea, Constantin Jujan a avut amabilitatea să şi prefaţeze volumul lansat de Marian Boboc, prefaţă pe care v-am prezentat-o în ultima ediţie a Prăvăliei cu istorii.
În intervenţia sa, Constantin Jujan a subliniat câteva aspecte mai interesante din carte, accentuând eroismul minerilor, minuţiozitatea anchetei inspectorului minier şi solidaritatea umană din Valea Jiului de după întâmplarea exploziei.
Constantin Jujan a omagiat sacrificiul minerilor lupeneni şi efortul lui Marian Boboc de a scoate la iveală din subteranul arhivelor „cărbunele” necunoscut al istoriei Văii Jiului.
 
Marian Boboc a citit o relatare inedită
Scriitorul şi documentaristul Marian Boboc a spus, printre altele, că în timpul documentării acestui volum s-a confruntat cu o mare… emoţie şi că mina Lupeni reprezintă o mare bogăţie pentru istoria culturală a Văii Jiului. Autorul a citit dintr-un document original inedit relatarea lui Petru Mihăilă, preşedintele sindicatului minerilor în 1922, despre explozia de la Mina Aurelia. Au mai vorbit Eugen Popa, George Davidescu şi alţi veterani ai minei Lupeni. 
După consumarea sesiunii de autografe, întreaga asistenţă s-a îndreptat spre…
 
Cimitirul Eroilor din Lupeni
Aici îşi dorm somnul de veci victimele marilor nenorociri miniere întâmplate la mina Lupeni. Prima dată au fost îngropaţi cei 57 de mineri care au pierit în explozia întâmplată la 19 octombrie 1917. Prilej cu care a fost ridicat şi un monument care a rezistat până în zilele noastre. Tot aici au fost îngropaţi la 29 aprilie 1922 şi cei 82 de mineri, comemoraţi vineri, 27 aprilie 2012.
Monumentul, simbol al sacrificiului suprem al minerilor, s-a aflat până acum într-o vădită stare de deteriorare. Datorită intervenţiei energice şi eficace a directorului general Jujan şi a directorului Sandu monumentul a fost salvat de la prăbuşire. Un gest frumos, care îi înnobilează pe amândoi.
Pe o vreme frumoasă, slujba de pomenire a fost oficiată de preotul ortodox Traian Ciocan şi de preotul romano-catolic. Zgomotul dudei (sirenei) minei Lupeni a fost un ultim omagiu adus memoriei minerilor lupeneni. Au fost depuse coroane de flori de către mina Lupeni, C.N.H. S.A. Petroşani şi Primăria Lupeni.
Comemorarea de vineri, 27 aprilie 2012, a arătat că intelectualitatea tehnică a minei Lupeni este preocupată nu doar de problemele exploatării cărbunelui, nu puţine, şi deloc uşoare, ci şi de istoria culturală minieră. Tuturor sincere felicitări pentru modul distins al organizării acestei comemorări.
Adrian CHERAN
Foto Dan Ciobanu 

Comentarii articol (4 )

#1 Shoric01.05.2012,  23:47:18
"Datorită intervenţiei energice şi eficace a directorului general Jujan şi a directorului Sandu monumentul a fost salvat de la prăbuşire. Un gest frumos, care îi înnobilează pe amândoi"... Sublim ..fantastic ... masa si dansul ???
#2 Shoric02.05.2012,  00:11:01
Eu sunt curios , Marian Boboc stie ca pt. minerii din VJ s-a schimbat doar "Directiunea" ?? ca sunt locuri de munca in care minerii lucreaza in aceleasi conditii ca in 1922 , si sunt mituiti cu bani ? cu acel nenorocit K pe brigada ? au murit oameni la Petrila (si nu numai) in secolul XXI din cauza lacomiei , prostiei si ignorantei , exact ca acum 90 de ani .
#3 Shoric02.05.2012,  00:22:22
cu parere de rau , va zic , minerii morti in explozii nu sunt eroi , sunt VICTIME ale unor sisteme politice
#4 vali02.05.2012,  09:17:28
Shoric ai dreptate ,masa si dansul la cabana allma din straja a lui bebe nica .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter