09.05.2012,  22:42:50 | 0 comentarii | 949 vizualizari
Continuă / Campania “Descoperă”
de Mihaela PETROŞAN

Sezonul de primăvară al competiţiilor, pentru elevii hunedoreni implicaţi în Campania „Descoperă”, împotriva abandonului şcolar, se desfăşoară în continuare prin realizarea unor mici „invenţii” de mare inedit şi utilitate. Printre acestea se numără roboţi, circuite plastice, celule solare cu orientare automată, un alimentator wireless pentru calculator, video-microscopul, „fântâna reversibilă” sau robotul hidraulic. În plus, elevii au obţinut aur din deşeuri electronice, care urmau să ajungă la tomberon.

Video-microscopul, fântâna reversibilă şi „submarinul”
Copiii au muncit în săptămânile anterioare la pregătirea unora dintre cele mai interesante proiecte, pe care le-au finalizat sau pe care le vor duce la bun sfârşit în următoarele zile. „Piesa de rezistenţă” a proiectelor este „trusa de electronică”, o „invenţie” foarte ieftină, care rezolvă o mare parte a dotării laboratoarelor şcolare cu numai câţiva lei.
Potrivit profesorului de fizică şi informatică, Mircea Nistor, copiii care participă la atelierele de sâmbătă dimineaţa ale proiectului „O şansă europeană pentru copiii români” au lucrat la realizarea de circuite plastice, celule solare cu orientare automată, a unui alimentator pentru calculator, dar şi a aparatului pentru măsurarea forţei electromagnetice şi transmisia electromagnetică a energiei.
De asemenea, copiii din Campania „Des­coperă” au lucrat pentru îmbunătăţirea tablei inteligente cu mouse wireless, au confecţionat un video-microscop şi au realizat o serie de aparate care permit realizarea de experimente de fizica fluidelor: „fântâna reversibilă”, „submarinul”, presa şi robotul hidraulic, dar şi manipulatorul flexibil pentru roboţi. 
 
Material didactic de zeci de ori mai ieftin
Mircea Nistor, le-a arătat, astfel elevilor cât de frumoasă poate fi fizica aplicată şi cât de uşor putem realiza singuri diferite obiecte, folosind lucruri care altora li se par numai bune de aruncat la gunoi. De exemplu, „submarinul”, care se vinde ca material didactic contra a 10-20 de euro, a fost construit de beneficiarii „Descoperă” dintr-o simplă pipetă veche, din cauciuc şi o sticlă din plastic de numai câţiva bani. El le demonstrează copiilor principiul de funcţionare al submarinului cu rezervoare de lestare.
Mircea Nistor spune că foarte multe dintre obiectele reali­zate de  elevii pe care îi coordonează sunt puse la vânzare pe site-urile producătorilor de material didactic contra unor sume care ajung chiar până la aproape 2.000 de euro, preţuri despre care Mircea Nistor spune că nu se justifică întotdeauna. Video-microscopul poate costa până la 1.800 de euro. Elevii din Campania „Descoperă”, în schimb, l-au realizat cu cel mult 10 euro, confecţionând un simplu suport pentru o cameră web, plasată direct pe obiectivul microscopului.
 
Un „bulgăre” de aur, la o tonă de pini
Cel mai spectaculos experiment a fost, fără îndoială, cel în timpul căruia copiii au obţinut aur de pe plăcile de electronică ale calculatoarelor vechi, care erau cât pe ce să ajungă la gunoi, fiind considerate lipsite de valoare. Iniţial, elevii au încercat să separe mecanic foiţa de aur de pe partea metalică mai puţin valoroasă, scoţând componentele aurite ale plăcii (pinii), unul câte unul, şi punându-i într-un borcan cu bile de rulmenţi vechi, reciclaţi, care a fost amplasat pe un motoraş în mişcare. Borcanul se rotea - pe principiul morii cu bile, în loc de apă -, lovind pinii şi exfoliind aurul, însă pentru că recipientul de sticlă s-a spart, echipa nu a reuşit să obţină pudra de aur mult dorită. Atunci, profesorul a venit cu o a doua variantă: obţinerea chimică a aurului de pe deşeurile electronice, folosind o substanţă puternic corozivă, „apa regală” (acid azotic şi acid clorhidric). Curioşi, o parte dintre elevii profesoarei de chimie Luminiţa Nistor - implicată şi ea în susţinerea de ateliere în cadrul Campaniei „Descoperă” - au venit în laboratorul de fizică pentru a urmări cum colegii lor, „fizicienii” (cărora le-au împrumutat apa regală corozivă), obţin aur din deşeuri aparent lipsite de valoare.
Mircea Nistor spune că dintr-o tonă de pini de pe plăcile electronice numai bune de dus la tomberon poate fi obţinut o jumătate de kilogram de aur. După ce au aflat şi acest „detaliu”, copiii s-au amuzat o dimineaţă întreagă făcând calcule: cât aur ar putea obţine din toate deşeurile care le trec prin mână şi în cât timp experimentele din Campania „Descoperă” ar face din ei nişte oameni bogaţi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter