15.05.2012,  23:49:44 | 4 comentarii | 1767 vizualizari GALERIE:     FOTO    
După mai bine de 80 de ani, pe harta Petrilei a apărut un nou locaş de cult ortodox: / Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cartierul „8 Martie”
de Corneliu BRAN

Dacă luni v-am oferit un interviu despre paşii făcuţi la ansamblul monahal de pe Valea Ungurului din Vulcan, unde prin strădania părintelui Ştefan Mocan şi ajutoarelor dumnealui a răsărit o frumoasă biserică, la care se lucrează de circa 14 ani, astăzi vă prezentăm realizările unui alt preot ortodox, părintele Adrian Boantă din Petrila.

Ajutat în mod concret de comunitate, de primărie şi consiliul local, care i-au pus la dispoziţie un teren liber de sarcini în Cartierul „8 Martie”, dar şi de cei câţiva creştini din cadrul comunităţii locale care s-au implicat foarte mult, precum şi de marea majoritate a cetăţenilor din cartier şi nu numai, preotul Boantă a ridicat aproape din nimic o frumoasă biserică de cărămidă.
Bine, deocamdată biserica nu e gata, mai sunt mulţi paşi de făcut, dar conturul ei este deja schiţat şi bine delimitat. Dar fundaţia şi partea de mijloc a clădirii viitoarei biserici sunt gata, urmând ca până în iunie să fie montat şi acoperişul.
 
Totul despre Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”
După ce ne-am întors din documentarea pe Valea Ungurului, am ajuns şi în Cartierul „8 Martie”.Aceşti oameni care au ca „ascultare” ridicarea unor locaşuri de cult merită toată stima şi lauda comunităţii locale. Să faci o Casă a Domnului în astfel de timpuri grele nu e lucrare pământeană, e lucrare zămlisită de Dumnezeu şi Duhul Sfânt.
Vremea superbă ne-a făcut să ne deplasăm fără probleme la Petrila, direct la faţa locului, împreună cu preotul Adrian Boantă, cu care am stat de vorbă la faţa locului.
Nu vom interveni prea mult în cele spuse de dumnealui, deoarece din cuvintele preotului veţi înţelege cam tot: cum a fost, cum este, ce mai este de făcut şi de ce o nouă biserică la Petrila, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
„Cu binecuvântarea Preasfinţitului Devei şi Hunedoarei, părintele Gurie, la propunerea sa s-a dorit ca la Petrila să se construiască un centru de rezistenţă, care înseamnă, în primul rând, o biserică parohială şi un centru de zi pentru copii, cu cantină, sală de mese, bibliotecă şi sală de studiu, plus toate anexele necesare. Având teren suficient aici, ne-am propus ca pe viitor să amenajăm şi un mic părculeţ. Demersurile la acest proiect al Preasfinţitului au început anul trecut, în 2011. În jurul lunii mai s-au încheiat toate actele, avizele şi proiectul în sine, astfel încât în iulie domnul primar Păducel şi consiliul local ne-au acordat în mod legal acest teren liber de sarcini, de 2.500 mp. La 1 august 2011 s-a excavat prima cupă din fundaţie. Acum am ajuns la centura generală a bisericii, care leagă cupolele de rezistenţa bisericii, urmând ca după aceea să vedem crucile pe turlă, cu nădejdea în Dumnezeu, până la sfârşitul anului acesta, cum prevede proiectul. După aceea, la anul ar urma partea de interior cu tot ce ţine de ea, plus tencuirea exterioară, urmând ca apoi să putem sluji. Cam în doi ani de-acum înainte, dacă ne ajută Dumnezeu, biserica va fi gata, inclusiv cu partea de pictură. Să nu uit, deja canalizarea e făcută, apa e trasă până aici, iar săptămâna viitoare vom avea şi curent electric adus până aici.
Anul acesta, conform proiectului vom face şi fundaţia la centru. Am promisiuni chiar că vom ridica în roşu şi această clădire. Deci, mai mult decât ne-am propus. Centrul va fi o clădire de 120 de metri pătraţi, care va fi construită în formă de L şi va fi situată pe colţul terenului nostru. La parter vor fi două băi, una de băieţi, alta de fete, o sală de mese şi o bucătărie, iar la etaj alte două băi, o cameră de odihnă, o cameră de studiu şi o bibliotecă, precum şi un birou parohial”, ne-a declarat preotul Adrian Boantă
 
Mulţumiri aduse celor care au ajutat la ridicarea bisericii
Preotul paroh Boantă nu a uitat nici de cei care au pus umărul la ridicarea construcţiei şi la iniţierea proiectului. Aceştia toţi vor fi scrişi cu litere de aur în cartea de onoare a bisericii şi suntem convinşi că în Ceruri, când se va trage linie, Sfântul Petru va avea ce să-i spună lui Dumnezeu.
„Ca să nu greşesc, în ordinea efectuării lucrărilor, doresc să-i amintesc şi să le mulţumesc următorilor creştini: în primul rând celor din primărie şi din consiliu local, că ne-au atribuit gratuit terenul, apoi d-lui Nicolae Gui, care ne-a adus toţi proiectanţii şi arhitecţii de la mănăstirea pe care dumnealui şi familia sa au ctitorit-o, acest lucru făcându-ne să realizăm în cel mai scurt timp toate actele necesare; creştinului Vasilică Jurca, care ne-a săpat fundaţia cu utilajele firmei dumnealui şi ne-a adus tot lemnul necesar pentru cofraje şi schele, consumându-se până acum cel puţin 17 metri cubi de scândură; din nou primăriei oraşului şi consiliului local care anul trecut ne-au acordat 50.000 lei, bani care ne-au fost foarte folositori în a începe lucrările; creştinului Gheorghe Boantă, profesorul de matematică de la liceu, şi familiei dumnealui, care ne-au donat toată cărămida pentru biserică, de la prima şi până la ultima cărămidă, circa 150 de metri cubi; foarte mulţi oameni din parohie, care au donat bani, alimente şi forţă de muncă; şi, nu în ultimul rând, bunului Dumnezeu, toată nădejdea fiind doar în El, fără Atotputernicul n-ar fi fost nimic aici azi. Le mulţumesc tuturor celor enumeraţi, celor care au donat bani (unii au donat şi 50 de milioane de lei, dar vor să rămână anonimi), hrană, forţă de muncă şi mă bucur că au fost alături de noi”, a spus preotul Adrian Boantă.
 
„Dorim să strângem în jurul acestei noi biserici cât mai mulţi tineri”
La finalul dialogului nostru, preotul Boantă a mai adăugat: „Până la marea sărbătoare Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sărbătoarea a cărui nume îl poartă biserica aceasta, vrem să terminăm centura generală şi planşeul. Acesta ar fi cadoul nostru dedicat marilor apostoli ai creştinătăţii şi lui Dumnezeu. În încheiere aş dori să mai spun ceva. Perioada de la Învierea Domnului şi până la Rusalii este o perioadă de mărturie, o perioadă de credinţă. Salutul nostru, cu Hristos a Înviat/Adevărat că a Înviat, nu este un simplu salut, este de fapt o mărturisire de credinţă. Să nu uităm că primii oameni care au spus Hristos a Înviat au fost nişte păgâni! Erau, de fapt, soldaţii puşi să păzească mormântul Mântuitorului. Aceştia au văzut minunea, după care, bucurându-se, au fugit să spună, fariseilor şi cărturarilor ce au văzut. Ei prin lucrul acesta au făcut, de fapt, ca imediat să treacă la creştinism mii şi mii de oameni, impactul social fiind unul foarte mare. Această credinţă, Hristos înviat a treia zi, ne conduce de fapt această lume. Conduce existenţa noastră de zi cu zi, de aceea credinţa aceasta trebuie să fie ca o mărturie. Nu s-a mai construit o biserică ortodoxă în oraşul Petrila de 80 de ani. Această nouă biserică, împreună cu centrul de rezistenţă, se doreşte a fi, în primul rând, pentru tineri, ca o reînviere, ca o bucurie. Dorim să strângem în jurul acestei noi biserici cât mai mulţi tineri, cât mai mulţi cetăţeni din cartier, dar şi din toate colţurile oraşului sau Văii Jiului. Dorim să creăm şi să punem temelia la lucrul serios făcut, nu numai de credinţă, ci şi de identitate şi de responsabilitate. Dumnezeu să ne ajute şi să vegheze asupra noastră, ca să terminăm ce am început!”.
Nu ne rămâne decât să-l felicităm pe Preasfinţitul Episcop Gurie pentru ideea săvârşirii acestui proiect, care include şi o minunată biserică, dar şi un centru social binevenit, precum şi pe preotul Adrian Boantă pentru curajul înhămării la un astfel de proiect, hulit uneori de drăcuşori, că vorba aceea, „acela negru prin vocea unora şi altora nu stă degeaba şi întărâtă”. Dar şi să-i felicităm pe toţi cei care au pus umărul la ridicarea bisericii. Aşteptăm cu interes, ca şi cetăţenii cu frică de Dumnezeu, finalizarea şi sfinţirea ei. Iată, după 80 de ani Petrila mai are pe hartă un locaş ortodox, ceea ce nu e lucru puţin!

Comentarii articol (4 )

#1 Doru16.05.2012,  07:54:08
Dumnezeu sa-i binecuvinteze pe toti cei care sustin construirea acestui lacas si pe tanarul si plin de initiativa preot paroh Boanta! Sanatate si spor in toate! Cu respect si admiratie, Doru
#2 Titi16.05.2012,  09:48:48
Ieromonahul Vasile Mocan.
#3 Anonymus17.05.2012,  17:47:49
Frumos! oamenii mor de foame in Petrila si noi facem biserici. Chiar astept sa vad acei "multi tineri" pe care ii asteptati in jurul bisericii; poate la o tigara sau un pet de bere.
#4 Boanta21.05.2012,  17:23:19
,,Să faci o Casă a Domnului în astfel de timpuri grele nu e lucrare pământeană, e lucrare zămlisită de Dumnezeu şi Duhul Sfânt,,


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter