20.05.2012,  23:24:18 | 0 comentarii | 1914 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Măsuratul oilor / La stâna lui Tirici din Sterminos
Booking.com
de Alina PIPAN

Măsuratul oilor este unul din obiceiurile vechi ale ciobanilor şi are ca scop determinarea cantităţii de lapte şi brânză ce revine fiecărui momârlan care şi-a băgat oile în turmă.

În Petrila are loc în luna mai. Procedeul este urmat în fiecare an fără excepţie, atunci când se formează o turmă. Numai că, de vreo câţiva ani, acest obicei a devenit public, constituindu-se ca o petrecere câmpenească, la care sunt invitaţi şi artişti şi ansambluri populare, alături de rudele ciobanilor. Noi am fost la stâna lui Petre Tirici din Sterminos, Petrila, care ne-a povestit exact ce înseamnă acest măsurat al oilor.
 
După ce au fost sfinţite, oile urcă la munte
La începutul lunii mai se formează turmele la Petrila. Fiecare zonă are gospodarii ei, proprietari de oi, care  le dau la turmă. Care a mai avut şi are mai multe oi, acela are şi cel mai greu cuvânt, atunci când vine vorba de decizii. Printre stânele din zonă se numără Plaiul Frunţilor, Răscoala, Sterminos, Bilea, Voievodul şi, în iulie, va fi inaugurată şi stâna de la Poiana Mândra. 
Înainte ca turmele să plece la munte, se strâng toate oile, se însemnează şi se sfinţesc de către un preot. De binecuvântarea preotului beneficiază şi ciobanii. Atunci se stabileşte exact şi cine vor fi ciobanii, cum şi cât va sta fiecare de pază la oi. Apoi, oile urcă la munte. Până în urmă cu câţiva ani, oamenii nu mai aveau oi multe ca altădată. Fiecare gospodar, care dorea să investească în aceste animale, ţinea numai câteva, în funcţie de posibilităţi. Dar de când APIA a dat subvenţii, turmele s-au mărit. Turma de la Sterminos are acum 172 de mioare, iar anul trecut erau cam jumătate. Şi administraţia locală a investit în infrastructură, la rugămintea oamenilor şi cu susţinerea acestora. De anul trecut, drumul de la Cimpa până la Sterminos este practicabil. 
 
10 familii la turma din Sterminos
10 familii de momârlani şi-au băgat oile în turmă. Toţi au fost la măsurat sâmbătă dimineaţa. Petre Tirici a tăiat un miel, l-a tranşat şi l-a făcut tocană la ceaun, pe care a servit-o oamenilor, după măsurat. La fiecare măsurat este invitat şi primarul. Autorităţile locale nu lipsesc de la această tradiţie, nu numai la Petrila, peste tot în Valea Jiului. Primarul Ilie Păducel a plecat înaintea venirii oilor. Pe la orele 15, acestea erau deja în ţarcuri, aduse de trei ciobănaşi tineri şi unul mai în vâstă. Momârlanii ce au oile la turmă s-au aşezat la mulgătoare. Au luat oalele între picioare, cu cănile de măsurat. Prima dată au fost stropiţi cu apă sfinţită. Apoi au dat drumul berbecilor şi au luat la muls fiecare oaie pe care o deţin. Oile care ţin laptele şi nu-i dau drumul sunt apăsate pe frunte, între coarne, şi-i dau drumul. Ciobanul trebuie să strângă fiecare picătură de lapte, pentru că de această măsurătoare depinde producţia lui de brânză. După ce s-a strâns laptele, acesta se pune într-o oală specială şi se măsoară cu un băţ de lemn însemnat în litri. Fiecare cioban îşi măsoară canti­tatea strânsă de el, apoi se măsoară tot. 
 
Junii Petrileni la măsurat
Cu costume albe frumos împodobite, pene la pălărie şi podoabe la năframă, Junii Petrileni au fost şi ei invitaţi la măsurat, dar pentru a cânta alături de alte două cântăreţe de muzică populară din partea locului. Din cauza ploii, spectacolul a fost scurt, dar frumos. Însă vor mai fi ocazii să cânte şi la alte evenimente de genul acesta, când vremea o fi mai bună. Este, totuşi, de menţionat faptul că, cu toate că a avut de cântat în vârful muntelui, ansamblul s-a prezentat impecabil. 
 
Petre Tirici despre viaţa unei stâne
Cum am ajuns la Sterminos, Petre Tirici, proprietarul stânei, ne-a prezerntat locul şi ne-a spus povestea stânei. Oieritul este o ocupaţie transmisă din moşi, strămoşi. Iar Petre Tirici nu vrea să renunţe la ea: „Asta-i stâna, spune el arătând cu mâna, iar acolo şi acolo, arătând spre câteva construcţii micuţe din lemn, sunt camerele, sufrageria. Dar ciobanii stau în şube şi dorm lângă oi, pe pământ. Fiecare cioban are măcar o întâmplare în care să fie implicat un animal sălbatic, lup sau urs. Locul de stână se alege după păşuni. Aici o ridicat tatăl meu. El toată viaţa o stat la stână. Eu, când eram mai tânăr, nu stăteam aici, că mergeam la muncă. Dar acum trebuie să mă ocup de ea. Din fericire, de la an la an este mai bine. Sunt mai multe oi, datorită investiţiilor de la APIA, şi drumuri datorită implicării administraţiei locale. Anul acesta în iulie vom muta stâna la Mândra. Acolo sunt păşuni multe, pe  care vin şi mai pasc oile novăcenilor. Or, dacă sunt ale noastre, adică ale Primăriei Petrila, trebuie să le pască oile noastre. Anul acesta în iulie vă invităm să vedeţi şi stâna de la Mândra”. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter