20.05.2012,  23:44:10 | 0 comentarii | 1255 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Sâmbătă, 19 mai, / La Peştera Bolii - un spectacol extraordinar a capella
de Corneliu BRAN

Aşa cum ziarul nostru a anunţat la timpul potrivit, sâmbătă, 19 mai, la Peştera Bolii a fost din nou animaţie, peste 100 de persoane fiind prezente la cea de-a V-a ediţie a concertului anual de muzică religioasă a capella.

Pe lângă cetăţenii obişnuiţi, am întâlnit în peşteră şi câteva personalităţi locale, printre care i-am aminti pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi sau pe omul de afaceri lupenean Emil Părău, ambii fiind persoane care se implică în acest gen de acţiuni ori de câte ori au ocazia.
Tot în peşteră am dat şi de politicieni locali, profesori, preoţi, mulţi tineri şi elevi, veniţi cu părinţii să asculte pentru prima dată un astfel de concert în peşteră. 
Organizatorii, Asociaţia Ecologică Petro Aqua Petroşani, Compania Naţională a Huilei SA Petroşani, Primăria municipiului Petroşani şi SC Comexim R SRL Lupeni, au pregătit toate cele necesare, pentru ca şi de data aceasta concertul să fie o reuşită. Totul în peşteră a fost aranjat ca la carte, începând de la lumini şi sonorizare până la scena improvizată, respectiv sala de spectacol, acestea două fiind amenajate într-una din sălile naturale ale peşterii. 
Şi de această dată, trei coruri de prestigiu din ţară - Corul Catedralei Ortodoxe Române „Arhanghelii” din Orăştie şi Corul Reunit al Forumului Democrat German din Reşiţa şi Petroşani - au fost prezente, noutatea constituind-o Corul Orăşenesc din Varpalota, Ungaria, oraş înfrăţit cu municipiul Petroşani.
Spectacolul oferit de aceste coruri a fost superb. Melodiile au fost selectate atent şi interpretate cu multă măiestrie, semn al multor şi îndelungate repetiţii ale acestor coruri.
Corul „Arhanghelii”, din Orăştie, format din copii, a fost minunat. Copiii nu numai că au cântat, dar au avut şi o linie artistică bine conturată, iar cântecele lor au avut darul cu adevărat să te simţi mai aproape de Dumnezeu.
Şi celelalte coruri invitate au ieşit în evidenţă prin melodiile cântate în germană, maghiară şi română, inclusiv prin costumaţia membrilor. Publicul prezent a ascultat cu admiraţie şi consideraţiune toate piesele cântate. 
La finalul fiecărei piese, peştera a răsunat de aplauze şi ovaţii.
Trebuie spus că sâmbătă nu a fost doar concertul de muzică corală religioasă, au fost expuse şi tablouri şi picturi cu tematică religioasă. Chiar la intrarea în peşteră au fost amenajatate o expoziţie de icoane pe sticlă ale artistei plastice Ana Ghizela Colbert, membră Petro Aqua, şi o expoziţie de pictură naivă a familiei Clinca din Reşiţa.
Vremea bună, după cinci zile de frig şi ploi, a făcut ca multă lume să rămână după concert în zonă. Cadrul natural de excepţie şi amintirea unui concert de neuitat, petrecut într-un cadru feeric, unic, vor rămâne pentru unii concetăţeni o amintire mai mult decât plăcută, suntem convinşi de asta.
 
Ovidiu Rizopol, membru Petro Aqua:
„Părerea mea este că în zilele de azi este foarte greu să iniţiezi o acţiune, în principal datorită finanţării. Dar cel mai greu este să păstrezi continuitatea. Ceea ce face ca acţiunea de azi să fie cu atât mai meritorie, deoarece, după cum se vede, am reuşit să păstrăm continuitatea acestui concert de primăvară, de muzică corală a capella,  ajuns la a cincia ediţie. Anul acesta, concertul are conotaţii internaţionale, cu participarea corului maghiarilor din Varpalota, din câte am înţeles corul corpului didactic din această localitate. Corul reunit al germanilor din Reşiţa şi Petroşani şi corul ortodox din Orăştie sunt coruri care au mai participat şi în trecut, nişte coruri, spun eu - şi cred că nu doar eu, de excepţie. Datorită mass-media locale, a celor câţiva oameni care depun suflet şi bani, acest gen de acţiune nu face decât să ducă renumele peşterii în lume, dar şi a zonei noastre. De exemplu, acum o lună şi ceva a apărut pe patru pagini în Formula As, un ziar de largă circulaţie, chiar şi peste hotare, un articol scris de Corneliu Rus, intitulat Peştera Misterioasă. Articolul a avut mari ecouri, chiar şi în străinătate, unde se citeşte acest ziar, noi am primit o sumedenie de mesaje şi e-mail-uri de la cetăţeni români stabiliţi peste tot în lume. În acel articol erau menţionate şi activităţile artistice desfăşurate la peşteră, fiind inclus şi acest concert a capella. Ceea ce înseamnă mare lucru din punct de vedere al popularizării. Această peşteră începe să devină un obiectiv turistic semnificativ pentru Valea Jiului”.
 
Vicenţiu Burca, membru Petro Aqua:
„Acţiunea de azi se încadrează în tradiţia zonei. Acest concert a ajuns la a cincia ediţie, cu participarea corurilor reunite. Este o întrunire ecumenică, participă după cum ştiţi Corul Reunit German de la Petroşani şi Reşiţa, corul ortodox de la Orăştie şi corul maghiar din Varpalota. Din punctul nostru de vedere, vrem să atragem câţi mai mulţi turişti în zonă. Este un mod de a promova Petroşaniul şi zona noastră turistică”.
 
Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani:
„E o acţiune foarte frumoasă. Practic a devenit o obişnuinţă la Petroşani să ţinem acest concert. Avem şi participare internaţională anul acesta, este prezent şi corul maghiar din Varpalota, Ungaria, alături de celelalte coruri din România. E o manifestare care deja atrage foarte multă lume, iar în sensul în care dorim ca Peştera Bolii să devină din ce în ce mai mult un punct de atracţie turistică, cred că astfel de manifestări sunt benefice”.
 
Emil Părău, finanţatorul evenimentului:
„Un eveniment deosebit şi mă bucur că an de an se ţine acest concert la Peştera Bolii, unde uităm că suntem ortodocşi, catolici, reformaţi şi aşa mai departe, acest lucru arătând că în Valea Jiului există o colaborare foarte bună între etniile care locuiesc aici de sute şi chiar mii de ani. Este un lucru deosebit şi, în primul rând, mulţumim Asociaţiei Petro Aqua Petroşani pentru implicarea deosebită în realizarea acestui spectacol. Prin intermediul presei locale tot mai multă lume vede şi aude de Peştera Bolii. De ce nu, această peşteră a început să devină un obiectiv turistic pentru Valea Jiului şi chiar pentru România. Doamne ajută!”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter