06.06.2012, 21:02:03 | 0 comentarii | 808 vizualizari
Imobilele vechi şi periculoase din Colonie, / Tolerate în peisajul citadin
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Este oarecum dubios şi neclar cum de Primăria Petroşani a găsit inacceptabilă existenţa unor imobile vechi în oraş şi acceptă totuşi imobilele care se dărâmă din Colonie.
Anul trecut, două clădiri, sediul fostului ocol silvic, casa aceea albă de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi, de asemenea, casa de vizavi de Hotel Petroşani au fost demolate cam în acelaşi timp, după ce ani de zile au rămas în picioare, degradându-se. Sediul fostului ocol silvic a fost achiziţionat de familia manelistului Nicolae Guţă, cu terenul aferent. Noi ştiam că imobilele au fost demolate după ce primăria a trimis proprietarilor o sesizare în care se preciza faptul că imobilele prezintă pericol public şi trebuie demolate. Ceea ce nu ar fi fost decât de lăudat, având în vedere că proprietarii nu au investit în ele, şi nici nu aveau de gând. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Petroşani spune că, de fapt, proprietarii au dorit demolarea acestora, pentru că aveau nevoie de spaţiul respectiv pentru construirea altor imobile, ceea ce, la mai bine de un an, nu s-a întâmplat.
Cele mai vechi şi ameninţătoare imobile se află totuşi în Colonie. Multe sunt foste sedii ale unor fabrici sau instituţii. Altele aparţin persoanelor fizice şi unele domeniului public. Unele dintre ele, rămase fără stăpân, sunt zilnic dezmembrate bucată cu bucată şi furate. Se fură orice din ele. Ţigla, fierul, cărămizile. Practic, sunt oameni care merg zilnic şi dezmembrează aceste clădiri. De multe ori au ajuns şi în Urgenţă cu fracturi, pentru că au căzut de la înălţime, sau a picat pe ei o porţiune din clădirea dezafectată. Cu toate acestea, se tolerează şi acum existenţa lor în peisajul urban.
Primăria Petroşani nu poate să intervină în situaţia în care un imobil aparţine unui proprietar privat, sau unei instituţii private, nu poate amenda sau trimite somaţii, în acest fel proprietarul este direct răspunzător dacă pricinuieşte daune altora. Aşadar, clădiri fantomă, cum este şi cea din imaginile prezentate pe site-ul ziarului, vor încărca la nesfârşit peisajul citadin, dar nu şi centrul oraşului, unde proprietarii s-au reorientat.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|