11.06.2012,  22:36:36 | 0 comentarii | 1067 vizualizari
De ieri, / Biserica Ortodoxă a intrat în postul Sf. Apostoli Petru şi Pavel!
de Ziarul Vaii Jiului

Postul Sfinţilor Apostoli (popular = Postul Sâmpetrului) este rânduit în Biserica Ortodoxă în cinstea celor doi mari Apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.

Despre vechimea acestui post mărturisesc, în sec. al IV-lea, Constituţiiile Apostoplice, dar şi la Sf. Atanasie cel Mare ori la  Episcopul Cirului, care numeşte postul acesta Postul de vară.
Durata acestui post este variabilă de la an la an, în funcţie de data Paştilor. Începutul se face în ziua de luni, după Duminica Tuturor Sfinţilor (anul acesta fiind pe data de 10 iunie 2012), şi ţine până în ziua de 29 iunie, dacă această sărbătoare cade miercurea sau vinerea se va face dezlegare numai la peşte şi untdelemn.
Acest post este mai puţin aspru pentru că lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă legume fără untdelemn, marţi şi joi cu untdelemn şi vin, iar sâmbăta şi duminica este dezlegare la peşte. Toate aceste recomandări pot fi găsite în Pravila cea Mare sau în lucrarea Învăţătură pentru posturi. În bisericile care îşi sărbătoresc hramul în această perioadă se face dezlegare la peşte în orice zi a săptămânii ar cădea.
Respectarea postului e o datorie a fiecărui creştin şi a doua poruncă bisericească. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a avut în vedere, prin hotărârile Sfântului Sinod, unele reglementări cu privire la durata, obligativitatea şi asprimea acestui post. În aceste condiţii, copiii până la vârsta de 7 ani pot mânca tot timpul anului orice fel de alimente; pentru copiii de la 7-12 ani şi pentru creştinii bolnavi, postul Sfinţilor Apostoli să fie de la 24-29 iunie, adică  5 zile, în care să poată consuma: peşte, icre, ouă, lapte şi brânză.
Toţi cei care sunt sănătoşi nu trebuie să născocească motive că nu ar putea să mănânce mâncare de post! Părintele Cleopa atrăgea atenţia asupra obligativităţii postului pentru orice creştin, aducând ca exemple situaţiile celor din închisori, dar şi atenţionarea făcută asupra indiferenţei de a nu posti de bunăvoie, ci prin boli şi suferinţă. Atunci când ne sileşte Dumnezeu să postim s-ar putea să ajungem să facem acest lucru din cauza unei boli şi atunci postul ne va fi chinuitor! Deci, mare atenţie şi multă credinţă şi înţelepciune! Se poate posti, totul trebuie să vină din suflet şi creier, din iubirea faţă de Dumnezeu.
Fiecare creştin să se străduiască să postească de bucate şi de păcate, spovedindu-se şi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
Preot Pavel SIMULESCU, Parohia Petrosani I 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter