12.06.2012, 21:18:42 | 0 comentarii | 890 vizualizari
De la an la an numărul garajelor în Valea Jiului creşte îngrijorător / În loc să avem parcări şi spaţii verzi avem betoane
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Într-una din ultimele şedinţe ale Consiliului Local din Petroşani, cea din 24 mai, fostul consilier local PSD Doina Popescu a avut o observaţie interesantă, referitoare la ultimul proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi din acea zi.
Proiectul se referea la faptul că Dorina Regea cerea două suprafeţe de teren de 24 de mp fiecare, unde dorea să construiască două garaje. De ce două şi nu unul? a întrebat consilierul pe bună dreptate. I s-a răspuns că aceste parcele se câştigă în urma unei licitaţii, deci poate participa oricine la procedură, pentru oricâte parcele, atâta timp cât există aprobările birourilor din primărie. Dar Doina Popescu a deschis o discuţie interesantă ce tratează o problemă actuală şi pertinentă. Oraşele din Vale sunt sufocate de garaje. Sunt persoane care nu au un garaj, de care să spunem ar avea nevoie pentru a-şi proteja maşina, ci au două, trei, chiar cinci garaje. Construcţia de garaje noi nu face decât să micşoreze spaţiul destinat parcărilor. În cartierele din Petroşani, printre blocuri, se întind şiruri de garaje. Într-un careu format din două sau patru blocuri sunt deja construite 20 de garaje. Aceasta înseamnă 20 de spaţii, în care sunt parcate 20 de maşini. Dacă nu ar exista aceste construcţii, spaţiile din careurile blocurilor ar putea cuprinde parcări de câte 50 până la 80 de autovehicule. Astfel, trotuarele blocurilor nu ar mai fi ocupate în permanenţă de maşini. Este evident, vina pentru marea de garaje nu aparţine doar actualelor administraţii, este o vină comună a administraţiilor de după ’89. Dar, în ziua de astăzi, consiliile locale, cadastrul, birourile de urbanism, birourile de mediu fac toate aceeaşi greşeală. Aceea că permit în continuare construirea altor garaje. Iar unui proprietar i se permite să aibă nu unul, ci mai multe garaje, oricâte, atât timp cât parcelele de teren se concesionează prin licitaţie. Desfrâul construcţiilor nechibzuite este şi rezultatul faptului că în Valea Jiului niciun oraş nu are un arhitect competent, care să administreze spaţiul intravilan într-un mod favorabil tuturor. Spaţiul acaparat de construcţia garajelor ia din cel care ar putea fi destinat parcărilor, iar cel destinat parcărilor înjumătăţeşte spaţiile verzi. Un lanţ al slăbi-ciunilor care ne aduce în postura captivilor printre betoane. La Petrila câţiva cetăţeni au sesizat faptul că în faţa blocului lor a fost permisă construcţia a trei garaje. Aleea care ducea spre intrarea în scări duce acum spre intrarea în garaje. Iar cei care ar putea beneficia acolo de o parcare îşi parchează maşinile pe spaţiul verde de lângă bloc. Acest lucru ar putea da de gândit actualilor edili şi viitoarelor consilii locale.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|