18.06.2012,  21:47:07 | 10 comentarii | 1760 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Lupeni, între sărăcie şi agonie nu-i decât un pas… / Familia Borca, formată din 14 persoane, are nevoie urgentă de ajutor
Booking.com
de Corneliu BRAN

 

► Cei 12 copii au ajuns la mâna societăţii  Părinţii nu mai pot să facă faţă  E timpul ca puzderia de ONG-uri ale societăţii civile din Valea Jiului să intervină 
Rugăm pe această cale Primăria Lupeni să nu evacueze oamenii din casă pentru o datorie de 60 de milioane lei vechi la chirie, iar pe cei de la Apa Serv să încerce să găsească o soluţie.
Nu daţi cu biciul, mai bine aruncaţi cu pâine, aşa cum spun învăţăturile acestui popor ortodox, milos şi cu frică de Dumnezeu.
 
O poveste de neimaginat!
Ceea ce vom descrie azi este cu neputinţă de înţeles pentru unii, dar perfect de priceput pentru alţii, probabil cei mai mulţi, aceasta dacă mai există omenie şi frică de Dumnezeu pe lumea asta.
În anul de graţie 2012 la Lupeni mai există o familie, cu mulţi copii, mai exact doisprezece, care trăieşte dintr-o mică pensie de handicapat, un salariu de însoţitor persoană cu handicap şi din câteva alocaţii de copii. Un total de maxim 12 milioane de lei, bani care intră în casa familiei respective.
Norocul familiei, dacă se poate el numi noroc, este că din cei 12 copii (au fost chiar treisprezece, la un moment dat!), patru dintre ei sunt daţi în plasament şi vin acasă doar câte două săptămâni în vacanţe, vara şi iarna. Chiar şi aşa, un calcul sumar ne arată că cei zece oameni trăiesc în momentul de faţă cu un milion de lei pe lună fiecare, două milioane fiind, fireşte, taxele şi întreţinerea, mai bine spus datoriile de la aceste taxe, care s-au strâns în ultimii 10 ani undeva spre 200 de milioane de lei. 
Bineînţeles că, dacă s-ar merge după calculul aritmetic de mai sus, familia ar muri de foame, deoarece în ziua de azi o persoană, oricât de mică sau mare, grasă sau slabă ar fi, nu poate trăi cu un asemenea venit nicio săptămână, darămite o lună de zile! Astfel că, la fel ca orice familie numeroasă şi fără venituri, şi familia Borca s-a gândit să caute soluţii. Cum tatăl e handicapat, disfuncţiile locomotorii fiind evidente, iar mama are la activ două operaţii de hernie şi câte mai câte probleme, prea multe rezolvări privind un surplus de venit nu au găsit, ambii părinţi nefiind apţi de muncă. Singura soluţie rămâne mila oamenilor, astfel că de dimineaţa până seara capul familiei se află într-un scaun cu rotile, fie la piaţă la Petroşani, fie la piaţă la Lupeni, sau în alte locuri mai aglomerate, rotunjind astfel, prin mila lui Dumnezeu şi a cetăţenilor de bună-credinţă, venitul familiei, cu alte câteva milioane, dar nu mai mult de 5-6 milioane lei pe lună, cum însuşi domnul respectiv ne-a declarat.
Dar să nu vă mai ţinem a citi aceste rânduri fără să aflaţi cine sunt aceşti oameni din Lupeni. Cei din Lupeni, mai ales cei din Cartierul Viitorului, probabil că îi ştiu pe cei din familie, mai ales pe tată, la fel, probabil, şi cei care umblă mai des pe la Piaţa „Centrală” din Lupeni îl cunosc din vedere pe capul familiei, chiar dacă probabil nu-i cunosc situaţia familială şi greutăţile. Dar cei mai mulţi dintre dumneavoastră suntem siguri că nu-i cunosc pe niciunii dintre membrii familiei. 
Vineri dimineaţa, când i-am vizitat, împreună cu colegii de la Kapital TV Petroşani, toată lumea era acasă. Auzisem de situaţia copiilor din această familie şi doream să încercăm să le dăm o mână de ajutor prin intermediul dumneavoastră, cititorii noştri fideli, care suntem convinşi că citind aceste rânduri veţi căuta să-i ajutaţi.
 
12 membri din familia Borca trăiesc din 1.200 lei pe lună!
Prima impresie când ajungi la familia Nicolae (43 de ani) şi Elena Borca (41 de ani) este că intri în altă lume. Scara blocului M1 de pe strada Viitorului arată ca după bombardament, mirosul greu te face să nu poţi respira, igrasia şi mucegaiul fiind la ele acasă.
La etajul I, cum urci pe stânga, dai de o uşă mai nouă, modernă. Aici stă familia Borca, la apartamentul 25 şi probabil uşa este bunul cel mai de preţ al familiei. Pentru că odată ce ai intrat pe uşă simţi că te doare sufletul, fiecare vizualizare a camerelor - dacă se pot numi aşa nişte încăperi goale, mizerabile şi insalubre - te trimite cu gândul undeva în Evul Mediu! 
„Deocamdată sunt sănătos psihic, dar sunt bolnav fizic din naştere, o boală care nu se remediază uşor, de fapt care nu dispare niciodată. Din cauza stresului şi nevoilor, sincer, nu mă simt prea bine, mi-e teamă să nu clachez”, ne spune Nicolae Borca. Un clacaj psihic ar fi, într-adevăr, pentru copii, o mare nenorocire, gândindu-ne la faptul că el este cel care aduce bani în casă, atâţia câţi sunt, printr-o formă sau alta. Ar fi un adevărat dezastru, ce mai…
„Din cauza greutăţilor fizice pe care le am şi pentru a-mi întreţine familia sunt nevoit să stau, aproape zi de zi, în cărucior, la piaţă, la cerşit. Este supravieţuire, nimic altceva”, ne mai spune omul cu lacrimi în ochi.
„Aveam treisprezece copii, acum doar doisprezece în viaţă, unul decedat. Facem faţă foarte greu cu banii, de aici toate nevoile. Câteodată am ce le pune copiilor pe masă, câteodată, vă rog să mă credeţi, nu! Este greu, foarte greu”, spune tristă şi Elena, mama copiilor, bolnavă până în măduva oaselor şi ea.
Cum spuneam, pensia de handicap a lui Nicolae este de 290 lei, indemnizaţia de însoţitor a Elenei este 520 lei, plus 430 lei alocaţiile copiilor. Deci, 1240 lei total venituri! Cum să poţi trăi cu banii ăştia? Oare un parlamentar ar putea trăi? Sau vreun ministru? Culmea e că aceşti oameni, şi alţii ca ei, mai sunt şi arătaţi cu degetul, fiind condamnaţi de unii şi de alţii, răutăcioşi şi câinoşi, că nu fac, că nu dreg, că sunt de nu ştim ce etnie, că Nicolae mai bea câte o bere sau că fumează şi altele, negândindu-se că acei copii, suflete nevinovate, nu au nicio vină că s-au născut. Trezeşte-te, România! Trezeşte-te, societate! În situaţia asta au ajuns 25% din familiile din România, iar lucrurile se pare că nu se opresc aici, procesul continuă!
 
Datorii la chirie şi întreţinere de 200 de milioane, multe din ele penalizări la penalizări!
„Acum avem cinci copii acasă şi cu noi doi suntem şapte suflete. Dar trei mai vin mai des acasă, deci suntem mai mult 10 guri, decât şapte, iar alţii patru vin în vacanţă, două săptămâni”, mai spune Elena, mai mult cu jumătate de gură, semn că nu-i place să vorbească prea mult de această gravă situaţie.
În decursul anilor, datoriile s-au strâns cu căruţa… De fapt o mare parte din ele sunt penalizările de rigoare. Oare de ce nu se găsesc totuşi soluţii, renunţându-se la aceste penalizări, bineînţeles în cazul acestor familii, bani care oricum, aproape sigur, nu vor mai fi recuperaţi niciodată! 
„Avem 60 de milioane la IGL, de unde suntem somaţi că dacă nu plătim ne scot în stradă, ne evacuează, mai avem la apă 100 de milioane de lei, care este tăiată de mult, mai avem la curent vreo 30 de milioane, unde la fel suntem debranşaţi. Ce să facem, n-avem cum plăti, am ţinut pasul până la un moment dat, dar apoi n-am mai putut plăti. 
Apă cărăm în bidoane de plastic de la vecini, că fără apă nu se poate, facem mâncare, ne spălăm, mai spăl haine. Curent electric mai tragem de unde putem să ne fierbem mâncarea. Copiii nu pot fără mâncare. Iar astă iarnă ne-am încălzit toţi la un reşou de cărămidă, într-o singură cameră am stat vreo opt inşi, ne-am înghesuit, ce să facem? Dacă nu procedam aşa, eram îngheţaţi, la ce frig a fost”, ne povesteşte Elena, aproape plângând. Ultima oară când a cărat apă în butoiul de plastic, a simţit o arsură pe abdomen, semn că i s-a deschis operaţia. Ne-o arată, aproape că nu îţi vine să te uiţi, este tăiată de sus până jos, pe toată lungimea burţii. Chiar şi aşa femeia nu are ce face, nu are cum să nu facă treburile curente, gândiţi-vă că cel mai mic copil are aproape doi ani, el nu ştie încă nici să vorbească. E un băiat frumuşel, puţin blond, cu ochii mari, negri, râde cu toată gura mai ales când îi facem poze. Consideră foarte amuzant acest lucru.
„Am încercat să negociem, să plătim treptat aceste datorii, dar nu prea găsim înţelegere, nu ştim ce o să facem”, o completează Nicolae, afectat vizibil de această situaţie. 
 
Sărăcie cruntă, mai ceva ca-n filme sau romane!
Apartamentul arată foarte rău. Un miros de mucegai ne arată ce înseamnă o casă neîncălzită, fără geamuri, chiar şi fără tocuri! Probabil au scos azi iarnă tocurile şi le-au dat foc ca să se încălzească, altfel nu se explică de ce nu mai există tocuri şi rame de geamuri. Precum la o cetate, nişte găuri în loc de geamuri, aşa şi la familia Borca! Uşi la fel, inexistente. Pereţi jupuiţi şi de nedescris, într-o încăpere, unele peste altele, vreo 7-8 saltele. Probabil acestea sunt întinse pe jos seara, când toată lumea se pune la culcare. Pe un reşou de cărămidă fierb câţiva cartofi, probabil prânzul familiei, iar baia arată ca după un cataclism, un adevărat focar de infecţie. E normal din moment ce nu au în casă apă potabilă, o adevărată crimă asupra unei familii, condamnate să piară dacă societatea în care trăim nu pune umărul să o ajute! Bine că se pierd miliarde şi miliarde de lei pe o reţea de apă intrată pe tot felul de programe europene, bine că ni se iau bani pe apă pluvială, dată de Dumnezeu când plouă, bine că se aruncă miliarde pe calculatoare şi birotică, pe benzină şi deplasări, iar pentru astfel de familii nu se găsesc soluţii, de a plăti un preţ redus şi de a li se anula câteva zeci de milioane de lei, care oricum nu vor fi primite niciodată de societatea respectivă. Lăsaţi apa oamenilor aceştia şi altora ca ei, domnilor de la apă şi de la Consiliul Judeţean Hunedoara. Nu le opriţi apa! Măcar de atât să beneficieze, de un lucru ce-l dă Dumnezeu, că nu suntem în Sahara, fraţilor!
Prin apartament niciun fel de mobilier sau echipament electric, în afară de un TV stricat şi de un colţar recuperat de la container, aruncat de cineva, iar un vraf de haine zac pe o ladă pe post de dulap! Colţarul este situat exact în faţa găurii numite geam într-o totală discordanţă cu imaginea generală.
Este trist şi demn de Somalia, nu de o ţară civilizată, aşa cum ne place să credem despre România. Unde este mult trâmbiţata protecţie socială?
Copiii cei mai mari nu mai merg demult la şcoală, s-au oprit, în clasa a VIII-a băiatul, Florin, şi în clasa a V-a fata, deşi vârsta lor depăşeşte 22 de ani, în cazul băiatului, şi 15 ani în cazul fetei. Cu astfel de studii viaţa lor începe de la minus infinit şi se termină undeva în neant. E păcat şi trist, măcar ceilalţi copii sperăm să aibă mai mult noroc, dacă vor rămâne în plasament.
De înfiat Elena şi Nicolae nici nu vor să audă! „Sunt copiii noştri, numai noi ştim cum i-am crescut, nici nu încape vorba să-i înfiem. Mai bine murim decât să-i dăm!”. Sunt fermi, iar Elena izbucneşte în plâns la gândul că va fi lăsată cumva de statul român fără copii. Fără acordul ei nu se poate, de aceea se linişteşte, la un moment dat. Poate pentru copii ar fi mai bine în alte familii, dar pentru un suflet de mamă ar fi chin, iadul pe pământ, şi o înţelegem.
 
S.O.S.! Oameni cu iubire de Dumnezeu şi de aproape ajutaţi familia Borca!
În finalul acestui material lansăm un apel la dumneavoastră, cititorii, să ajutaţi, cum puteţi, această familie! Oricine e binevenit la ei, cu orice: bani, alimente, haine, jucării, rechizite şcolare, mobilier, aparatură electrocasnică, obiecte sanitare, obiecte de igienă corporală. Tot ce vreţi, fie-vă milă de aceşti oameni şi bunul Dumnezeu vă va ajuta înzecit. Decât să-i acuzaţi, vorbim aici de cei care fac mereu asta, negândindu-se că soarta a avut şi ea rolul ei, iar în locul acestor copii puteau fi chiar ei, mai bine ajutaţi-i cu fapte. 
Cum familia Borca nu-şi permite să aibă un telefon, singura soluţie este să mergeţi la faţa locului, la adresa strada Viitorului, blocul M1, apartamentul 25, din municipiul Lupeni. Aşa vă veţi şi convinge că aceste rânduri sunt reale, că dramele de lângă noi sunt de neimaginat pentru unii şi că astfel putem să ne bucurăm mai bine cu toţii de ce ne-a dat Dumnezeu. Cine se plânge de bani, de condiţii şi de mai ştim ce să meargă la Lupeni, la familia Borca, şi se va lămuri ce înseamnă necazurile, sărăcia. Vă mulţumim anticipat pentru sprijinul dat familiei!

Comentarii articol (10 )

#1 iuliana19.06.2012,  07:30:51
suna cinic, insa oamenii astia au avut vreo urma de discernamant in momentul in care au facut 12 copii ? a fost ceva in capul lor ? cunosc situatii in care unii nu fac mai mult de 1 copil deoarece stiu ca nu-i pot asigura un trai cat de cat decent, iar astia fac 12 desi traiesc in mizerie. Oricat de multa compasiune as avea in general pentru persoanele cu o situatie grea, pentru acesti parinti monstri nu am nici un gand pozitiv.
#2 anonim19.06.2012,  07:43:45
de acord cu Iuliana + tigara din mana nui lipseste
#3 jiji19.06.2012,  08:26:10
Ăştia toarnă copii unul după altul. Doamna Borca îi duce în Germania la cerşit. Pentru ei, copii sunt doar o marfă. Îi dau în plasament sau îi aduc acasă, nu contează, doar să câştige ceva în plus de pe urma lor, că de copii nu le pasă. Dintre toţi amărâţii din Lupeni doar pe ăştia i-aţi găsit?
#4 Una19.06.2012,  08:56:38
Acest articol cred ca se dorea a fi un strigat de ajutor, e nedrept sa-i supuneti judecatii, ori sa-i observati tigara din mana, eu spre uimirea mea vad atat cat pot deslusi din poza si un animalut acolo.Nu va este cunoscuta compasiunea, va este straina solidaritatea, adevaratii saraci sunteti voi.
#5 costy19.06.2012,  09:06:25
Oamenii se plictisesc de muncit nu pot munci asa ca hai mai bine sa facem un copil,asa ca nu inteleg de ce trebuie sa avem mila de asemenea indivizi,nu poti pe strada sau la market te trag de mina,oricum o comisie parlamentara a respins proiectul de lege care prevedea sa fie amendati cei care dau bani cersetorilor,altfel trebuia sa aiba grija statul de ei. Avem guvernantii pe care ii meritam!!
#6 X-ulescu19.06.2012,  10:49:55
Cum sa zici despre familia Borca ca e AMARATA???Au copii la cersit in Germania si prin tara .Nicolae face din CERSIT ( zilnic e in piata din Petrosani sau in piata din Lupeni) peste 5000 Lei lunar !!!Un profesoar castiga 1000-1500 ,un miner care intra in fundul pamantului nu castiga mai mult de 2000 de lei !Voi il victimizati pe asta care castiga cat 4-5 profesori la un loc???
#7 anonim19.06.2012,  14:15:41
Sincer de ce au facut atati copii sa mearga la munca nu sa faca copii.
#8 jean19.06.2012,  18:37:48
La munca nu le place la pasarii.. Doar sa faca copiii... De ce drac fac 12 cand poti face 2 sau 3 si traiesc si ei mai bine.. De vina nu is copilasii is parintii aia nebunii
#9 ano0nim 19.06.2012,  19:11:17
i cunosc destul de bine au dreptate unii cine ia pus sa faca atitia copii si plus de aia a vazut kapital tv si primaria cum vine domnul nicolae seara beat si u8rala pe scara doamna elena nu e bolnava cind sta in fata blocului toata ziua cu tigara in mina si birfeste sa ma ierte dumnezeu eu lucrez in mina si numi permit sa fumez 2-3 pachete de tigari pe zi cum fumeaza ei PAI SA MAI AI MILA SA MA IERTE DUMNEZEU
#10 cineva09.03.2014,  12:27:14
Ba lasatima cu astia ca merg al cersit si au si pensie de pe ala handicapat le place numa sa fumeze si sa beie ajutati pe cineva caluma daka tot vreti sa ajutati


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter