25.06.2012,  21:23:19 | 0 comentarii | 747 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Din Africa de Sud la Petroşani (XXI) / Supă de cocoş în Malawi
de Alina PIPAN

Când am citit prima dată despre supa soţilor Aringhe, fără a vedea fotografii, am citit Supa de cocos in Malawi. Fără diacritice, mă gândeam că cei doi au experimentat vreo mâncare tradiţională a locului, supa de cocos. Dar în text nu apărea niciun cocos, însă un cocoş da. Aşadar, cu toate că au fost în Malawi, tradiţionala supă de cocoş românească a constituit senzaţia vacanţei malaweiene. Mai ales că acolo, mâncarea este săracă în arome şi varietăţi, ca şi ţara de altfel. 

„Astăzi, 13 iunie, este o zi de sărbătoare aici în Malawi, pe care o sărbătorim doar eu şi Camelia, iar motivul este că mâncăm… cocoş. Ieri am comandat o găina din sat, deoarece în ciuda faptului că suntem pe malul lacului Malawi, al treilea ca mărime din Africa, pescuitul este foarte prost reprezentat. Apa este foarte mică la mal şi pentru a ajunge la apă adâncă trebuie să mergi cu barca peste 1 kilometru, iar ca să prinzi ceva decent trebuie să vâsleşti circa 4-5 ore. Bărci cu motor nu prea sunt, iar cele care sunt stau pe mal deoarece nu se găseşte benzină. Am încercat cu Makoro (barca tradiţională), care este o barca făcută dintr-un trunchi de copac, dar este ca mersul pe sârmă. Într-un final, după mai bine de 12 ore, a venit cineva, nu cel cu care vorbisem iniţial, şi mi-a adus un cocoş, o frumuseţe. A fost foarte frumos viu, dar în oala este mult mai… drăguţ. Acum când scriu, mă uit la oala în care fierbe şi de abia aştept să mănânc o supă. Nu am mâncat supă de mult timp, de fapt de când am plecat de acasă. Mâine am să fac un grătar din ce a rămas. Mâncarea în Malawi este foarte limitată. Se consumă mult peşte uscat, Kasava, care este o rădăcină asemănătoare cu cartoful dulce, dar se usucă şi se face făină care se amestecă cu frunzele de Kasava. Se mănâncă şi friptă în ulei ca şi cartofii prăjiţi. Carnea de vită este foarte rară, iar cea de porc o găseşti doar dacă cumperi un purcel întreg. Nu am văzut măcelării, iar magazinele (care sunt foarte puţine şi foarte mici) nu au varietate de produse. Ţara este foarte săracă, cea mai săracă din câte am văzut până acum, nu sunt bani să importe nimic, iar fabrici nu am văzut. Am trecut prin Mzuzu, care este al doilea oraş ca mărime şi capitala provinciei de nord şi a trebuit să fim foarte atenţi să nu clipim, altfel l-am fi… ratat. Lumea, mai ales în sate, trăieşte ca acum 2.000 de ani, este ceva de neînchipuit că în secolul acesta mai sunt oameni care trăiesc aşa. Din păcate, aceasta este realitatea şi tot ceea ce putem face este să sperăm că totul o să se schimbe, cu cât mai repede cu atât mai bine. Principalul eveniment de astăzi este că mâncăm cocoş şi sunt foarte fericit, iar acum trebuie să închei deoarece supa este gata şi nu mai am răbdare”.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter