28.06.2012,  21:06:56 | 11 comentarii | 1168 vizualizari
După douăzeci de ani / De vorbă cu Valeriu Butulescu despre constituirea la Petroşani a primului consiliu local postrevoluţionar
de Marian BOBOC

Valeriu Butulescu este unul din cei mai longevivi şi cei mai constanţi politicieni locali. În ultimii 22 de ani a fost de toate: preşedinte de partid, purtător de cuvânt, consilier local, consilier judeţean, parlamentar. Ceea ce nu l-a împiedicat să desfăşoare, în paralel, o intensă activitate literară, recunoscută pe plan local, naţional şi chiar internaţional. Fiind reales consilier la recentele alegeri, cu ocazia constituirii noului consiliu local, i-am propus, şi a acceptat fără ezitare, un interviu cu întrebări destul de incomode.

Marian Boboc: Domnule Valeriu Butulescu, puţină lume mai ştie că în urmă cu exact douăzeci de ani, la Petroşani, aţi condus şedinţa de constituire a primului consiliu local de după Revoluţie. De obicei, prima şedinţă este condusă de cel mai vârstnic consilier. Eraţi cumva „decan de vârstă“?
Valeriu Butulescu: Dimpotrivă. Eram printre cei mai tineri!
Marian Boboc: Şi atunci, cum se explică această situaţie?
Valeriu Butulescu: Şedinţa a fost deschisă de prefectul de atunci al judeţului, dl. Costel Alic. În lipsa unei proceduri prestabilite pentru desemnarea preşedintelui de şedinţă, domnia sa a consultat consilierii. Pe mine m-a propus dl. Gheorghe Ana. Probabil s-a gândit că pe lista de candidaţi FSN pentru consiliul local de la Petroşani fusesem pe primul loc…
Marian Boboc: De ce nu recunoaşteţi? Mai eraţi atunci şi deputat în Parlament, şi vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi secretarul Comisiei Parlamentare pentru Minerit etc. Eraţi, cum se spune, „pe cai mari”!
Valeriu Butulescu: Cu siguranţă au contat şi aceste aspecte. Cert este că dl. Ana m-a propus şi, spre disperarea mea, consiliul m-a votat în unanimitate!
Marian Boboc: Spre disperarea dv.? Nu înţeleg…
Valeriu Butulescu: E uşor de înţeles. Era prima şedinţă. Niciunul din cei 23 de consilieri nu ştiau ce trebuie făcut. Toţi erau începători. Dar cea mai ingrată poziţie era cea a preşedintelui. E greu să conduci un consiliu de începători, când tu însuţi eşti începător.  
Marian Boboc: Şi cum v-aţi descurcat?
Valeriu Butulescu: Am scos-o cumva la capăt. Opoziţia de atunci era mult mai constructivă. Şi nici presa nu era aşa chitită pe cei de la guvernare.
Marian Boboc: Foarte rău pentru presă. Atunci aţi reprezentat FSN-ul…
Valeriu Butulescu: Îmi place să subliniez un aspect. Înainte de ‘89 n-am fost membru de partid. După Revoluţie am intrat în FSN. Am urmat traseul oficial al acestui partid, care s-a transformat ulterior în PD (FSN), PD, PDL.  N-am schimbat niciodată partidul. 
Marian Boboc: Cum explicaţi această fidelitate politică?
Valeriu Butulescu: Nu am structură de trădător. Mi se pare odios să sari dintr-o barcă în alta, în funcţie de ce spun sondajele. E bine să fii alături de ai tăi, la bine şi la rău…
Marian Boboc: Deci, aţi condus şedinţa de constituire în calitate de consilier FSN, partid câştigător al alegerilor locale…
Valeriu Butulescu:Într-adevăr, câştigasem la Petroşani 14 mandate, din cele 23 existente. E cea mai mare majoritate din ultimii douăzeci de ani.  Dar nu putem vorbi de victorie, pentru că, paradoxal, n-am câştigat primarul…
Marian Boboc: Prin urmare, aţi câştigat cu echipa de consilieri, dar aţi pierdut primarul? Se poate şi aşa?
Valeriu Butulescu: Uite că s-a putut. Pe-atunci socio-tehnica era la început.  Şi alegătorii şi aleşii ştiau foarte puţine despre binomul „primar-echipă”.  Romantismul începutului... Candidatul nostru de primar, dl. Wilhelm Kleibel, nici nu era pe lista de candidaţi pentru consiliu. 
Marian Boboc: Şi cine a luat atunci Primăria Petroşani?
Valeriu Butulescu: Un independent, un om energic şi foarte activ, pe atunci inginer la E.M. Dâlja, dl. Stoicuţa.
Marian Boboc: Dar la viceprimar n-aţi avut probleme! Cu 14 consilieri din 23 lucrurile sunt simple!
Valeriu Butulescu: Lucrurile par simple azi, când contabilizarea voturilor pune totul în mişcare. Pe-atunci, gândirea politică era mai puţin pragmatică, dar mai nuanţată. FSN-ul era vizibil incomodat de majoritatea zdrobitoare pe care o deţinea şi în Parlament şi în consiliile locale. Ştiam cu toţii că acolo unde nu există Opoziţie, nu există nici democraţie. De aceea, unii dintre noi, fiind mai pătrunşi de ideile occidentale, eram toleranţi cu Opoziţia. Occidentul, pentru a ne accepta, trebuia convins că există şi la noi Opoziţie…
Marian Boboc: Păi, ce, nu era?
Valeriu Butulescu: Era, dar foarte fragilă şi destul de speriată. Fantomele trecutului erau încă prezente în minţile oamenilor.
Marian Boboc: Interesant punct de vedere! Şi cum aţi încurajat Opoziţia la Petroşani, în urmă cu douăzeci de ani?
Valeriu Butulescu: Am făcut următoarea socoteală. Dacă primarul e independent, iar consiliul este dominat de partidul aflat la guvernare, ar fi bine ca viceprimarul să fie de la Opoziţie. Am oferit acel post, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni,  PNL-ului, care l-a ocupat prin consilierul Ionel Puşcaş. Care a fost votat în unanimitate…
Marian Boboc: Ce alte partide mai erau în consiliu?
Valeriu Butulescu: Liberali, ţărănişti, udemerişti. Nu mai ştiu exact care câte mandate avea. Va trebui cândva să caut prin arhivă. Dar, deşi noi aveam majoritate confortabilă, se vota aproape mereu în unanimitate. Exista un spirit de echipă, de solidaritate locală, mai presus de apartenenţa politică...
Marian Boboc: N-aţi avut mari realizări cu acea echipă…
Valeriu Butulescu: Eu mi-am dat demisia după trei şedinţe, optând pentru mandatul de parlamentar. Sarcina mea a fost de a organiza alegerile, de a obţine un scor cât mai bun. Dar echipa s-a descurcat bine. Mari investiţii nu s-au făcut atunci. A urmat la putere Guvernul Văcăroiu, pe vremea căruia s-a depreciat sălbatic leul, instaurând cea mai cumplită inflaţie. La toate revendicările salariale, guvernul a răspuns favorabil, tipărind bani cu nemiluita. Atunci am devenit cu toţii milionari.
Marian Boboc: Care a fost situaţia la Consiliul Judeţean?
Valeriu Butulescu: În 1992, Consiliul Judeţean s-a ales prin vot indirect. Adică, atunci n-au fost liste de candidaţi. Consilierii au fost practic numiţi de conducerile partidelor, în funcţie de procentul obţinut, la nivel de judeţ, la alegerile locale.  Preşedinte a fost ales dl. Costel Alic, dar Valea Jiului a beneficiat de doi vicepreşedinţi: dl. Cornel Burlec şi, ceva mai târziu, dl. Ioan Uifălean.
Marian Boboc: Chiar astăzi, după douăzeci de ani, participaţi la constituirea noului consiliu. Cunoaşteţi bine toată evoluţia consilierilor în acest interval de timp. Există diferenţe?
Valeriu Butulescu: Da şi nu! În mare, oamenii au rămas aceiaşi. Pentru că natura umană e greu de schimbat. Fiecare consilier îşi doreşte să facă ceva pentru urbea lui. Ceva care să-i păstreze numele. Ceva care să-i permită să se remarce în ochii electoratului, măcar pentru a fi reales. Din păcate, se resimte tot mai puternic influenţa de la centru. Vorbim de autonomie locală, dar multe lucruri sunt încă dirijate central. Vreau să spun că centrul poate interveni decisiv în autonomia noastră . Nu toţi liderii locali au personalitate şi forţă de persuasiune, în măsură să se opună unor ingerinţe de la centru. Iar atunci când se opun deciziilor centrale, rareori rezolvă ceva.  
Marian Boboc: Ne puteţi da un exemplu?
Valeriu Butulescu: Să luăm ca exemplu proiectul „Domeniul Schiabil Parâng”, care este susţinut de colegii noştri consilieri de la USL, dar ştim cu toţii că acest proiect nu e agreat de structura centrală a acestei alianţe (proiectul fiind asociat excesiv cu numele d-nei Udrea). Dacă cei de la centru vor dori să frâneze această investiţie, o vor putea face. Finanţarea proiectului e în mâinile guvernului. Iar consilierii locali, indiferent de culoarea lor, sunt prea mici pentru a putea netezi asemenea decizii.
Marian Boboc: În acest mandat echipa de consilieri din care faceţi parte (USP) are cu un om mai puţin decât în ultima legislatură. Un om nu e mult, dar, practic, nu mai aveţi majoritatea simplă. Credeţi că acest aspect va influenţa negativ calitatea hotărârilor de consiliu?
Valeriu Butulescu: Nu. Chiar şi atunci când am avut majoritate simplă, o mulţime de hotărâri s-au luat în unanimitate. Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi echipa sa de consilieri au pledat totdeauna convingător, în sprijinul proiectelor dezbătute. Iar colegii consilieri aleşi pe listele altor partide au votat aceste proiecte. 
Pentru că ele erau, în mod clar, pentru binele general al comunităţii noastre. Sper ca şi noi colegi consilieri să aibă această înţelepciune în folosul comunităţii.

Comentarii articol (11 )

#1 tibi29.06.2012,  19:40:17
Toate bune si frumoase ,nu a fost membru de partid inainte 89,si era si mai bine daca se ocupa exclusiv de ale scrisului, fara a fi incadrat in statul de plata CNH-ului,care ii va ramane o piatra de moara sus numitului,asta in conditiile cand un tanar absolvent nu se putea angaja in sistem !Asta ca sa stie lumea, ca chestia cu literatura a fost un moft,iar banii veneau de la CNH ,asa pentru conformitate,nu de altceva !
#2 gigi30.06.2012,  03:07:12
tibi, eu ştiu că omul lucrează de ani buni la CNH ca traducător, nu ca piatră de moară. A studiat pe bune peste hotare şi cunoaşte temeinic mai multe limbi.Iar traducerile şi le face singur. Sau poate i le faci tu. În CNH sunt mulţi care freacă menta, dar nu e cazul lui
#3 titi30.06.2012,  11:14:26
Da Gigi,nu contesta nimeni calitatile intelectuale ale d-lui Butulescu,ci doar angajarea sa intr-o companie cu actiuni majoritatre de stat,de exemplu, sef protocol,adica unii incaseaza din mai multe parti, iar altii nu au dupa ce bea apa .Daca in CNH ai pomenit ca sunt multi care freaca menta, ar fii cazul sa-i amintesti nominal,asa ca sa stie tot poporul!
#4 Elena30.06.2012,  15:43:33
Domnul Butulescu nu e şef de protocol la CNH. E traducător. Atât.Şi-şi face treaba. Că n-are cine să o facă în locul lui. Deşi a terminat, ca şef de promoţie, Academia de Mine din Cracovia, din câte ştiu eu, una din cele mai bune şcoli de profil din lume. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, de mai multe ori. Are o mulţime de premii internaţionale. A publicat 60 de cărţi. Ştiaţi că este cel mai tradus scriitor român? Căutaţi pe google şi veţi afla multe despre el. Are aproape 40 cărţi apărute peste hotare. Piesele lui se joacă pe zeci de scene. Am lucrat cu dlui. E un om cult, respectuos şi modest, care nu supără pe nimeni. Ce aveţi cu el? Petroşaniul ar trebui să fie mândru că încă mai are asemenea oameni.
#5 Cornel30.06.2012,  15:54:45
Titi, nu te înţeleg. Spui că "nimeni nu contestă calităţile intelectuale ale d-lui Butulescu", dar nu eşti de acord ca el să lucreze la o "companie cu cu acţiuni majoritare de stat". După tine un intelectual de valoare ar trebui să lucreze în domeniu privat. Vrei să spui că la firmele de stat ar trebui să fie angajaţi doar intelectualii de doi lei? intelectual. Eu nu îl agreez pe dl. Butulescu, pentru că nu suport pedeleul. Dar dacă era uselist, ca marele director CNH Drăgoiescu, sau peremist, ca Costel Avram, ar fi fost mai bine? Stau şi mă întreb.
#6 titi30.06.2012,  16:38:41
Nu ati inteles nimic,nu am nimic cu Butulescu scriitorul,ci doar ascunderea domniei sale in spatele unei compani de stat,acolo unde si-ar fi gasit locul unii care s-au prgatit pentru acest domeniu,jos palaria ca stie mai multe limbi,dar asta nu-i da dreptul la un loc in CNH,azi maine ne trezim ca d-ul Butulescu are pensie de subteran cu activitati la suprafata, ceea ce nu ar fi chiar corect fata de muritorii de rand,adica minerii pe intelesul tuturor,sa auzim numai de bine !
#7 Cornel30.06.2012,  19:48:07
Cum adică "se ascunde în spatele unei companii de stat"? Eu ştiu că traduce pentru o companie de stat. CNH are multe contacte şi contracte cu străinătatea, iar Butulescu, chiar dacă e pedelist, e bine pregătit. Dacă e inginer miner, şi doctor în minerit,cu ani mulţi de studii peste hotare, de ce să nu lucreze la CNH? Vrei să fie director de spital, ca Blaj? Spor de subteran sigur n-a avut. Că dacă avea era demult la pensie. Titi, informează-te şi pe urmă dă cu pietre.
#8 Elena30.06.2012,  20:03:48
Domnule Titi. Scriitorul Butulescu nu a terminat facultatea de scriitori, ci o facultate de mine. De aceea lucrează la CNH. Mineritul e profesia lui. Scrisul este o pasiune. Cărţile lui sunt prin toate bibliotecile.
#9 mafia partidelor 30.06.2012,  22:24:43
Asta este problema partidelor politice din Romania , nu stiu sa-si puna specialistii in functii unde acestia exceleaza . si mai ales la intreprinderile cu capital majoritar de stat , unde au nevoie de niste politruci care sa execute ordine venite de la "centru" care sa favorizeze niste firme private ... stiti ..care ... aia cu capusele , care la randul lor cotizeaza pt. "binele partidului" in campanii electorale .
#10 Toporaş01.07.2012,  15:11:49
Drăgoiescu e iar director ssm. Pentru morţii de la Petrila unii stau în puşcărie, iar Drăgoiescu e tot director, ca şi în timpul exploziei. Asta-i dreptate? Bravo Drăgoi. Să-ţi trăiască partida romilor
#11 BEBE01.07.2012,  17:48:46
Nu vreau sa comentez profesionalismul d-lui Butulescu, ci doar pontajul fictiv din ultimii ani, cred ca este suficient, propun celor interesati sa cerceteze. Referitor la explozia de la EM Petrila, nu este nimeni inchis, iar referitor la persoanele vinovate pe langa cele care se afla cercetate cu siguranta nu este Dragoiescu, este unul care incearca,,cameleonic,, sa se eschiveze.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter