03.07.2012,  21:58:52 | 0 comentarii | 1409 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Din Africa de Sud la Petroşani (XXVI) / Turul condimentelor pe insula Zanzibar
de Alina PIPAN

Dacă ne uităm pe raftul din bucătărie destinat condimentelor, descoperim o mulţime de prafuri cu diferite arome. Unele le ştim din pruncie, altele le-am descoperit pe parcurs, iar unele le-am văzut doar pe raftul magazinului şi nu am îndrăznit să le cumpărăm, pentru că nu ştim ce să facem cu ele. Martinian şi Camelia au avut ocazia să le vadă în mediul lor natural, unde sunt cultivate. 

Mirodenii la fiecare pas
„Nu poţi rata ocazia, când te afli pe insula Zanzibar, de a merge pe plantaţii, să afli lucruri neştiute despre condimente. Astăzi am realizat încă o dată cât de indolenţi şi superficiali suntem, (îmi cer scuze pentru cei ce nu sunt şi îi apreciez sincer). Atâtea lucruri ne înconjoară şi nu considerăm că este necesar să ştim de unde vin? Cum se fac? Cine le face? Unde cresc? Cum arată înainte de a ajunge în casele noastre şi, mai ales, pe masa fiecăruia dintre noi. Turul a costat 15 US de persoană şi a meritat din plin. Plimbarea a fost printre plantaţii, iar la fiecare pas era câte o plantă sau câte un pom care produce un condiment sau un fruct. Trăind în Africa, ştiam de câteva dintre specii, deoarece unele le am în curtea de acasă, dar pe lângă foarte multe puteam să trec fără nici o idee”.
 
Ghimbir
„Uite, acesta este ginger (ghimbir, a spus ghidul, iar eu mă uitam şi nu ştiam care. Gingerul îl ştiu ca o rădăcină, care este foarte consumată în Africa şi Asia, mai puţin în Europa după câte ştiu. Arată similar cu hreanul, dar frunzele sunt asemănătoare cu un puiet de palmier. Şofranul este foarte scump, folosit  pentru a colora mâncarea”.
 
Scorţişoară
„La câţiva paşi îmi arată un copac, care, la prima vedere, nu reprezenta nimic deosebit. Un copac pe lângă care treci fără nici o problemă, dacă nu ştii că acela este pomul de scorţişoară. Mulţi dintre noi ştim că scorţişoara este coajă de copac, dar dacă nu ştii cum arată copacul, nu prea ai şanse să faci clătite cu scorţişoară şi zahăr, bineînţeles”.
 
Piper
„Un condiment care se găseşte pe toate mesele din lume este piperul. Planta de piper este agăţătoare, cu frunze chiar mari, iar bobul de piper este un fruct verde, care creşte ca şi ciorchinii de strugurei. Se colectează şi se usucă, iar prin uscare se înnegreşte şi stafideşte. Piperul alb, piperul negru şi cel roşu se produc din acelaşi fruct. Ce diferă este felul de uscare şi pregătire înaintea uscării. De aceea, piperul alb şi piperul roşu sunt mai scumpe, deoarece necesită mai multă manoperă decât cel negru”.
 
Vanilia
„O altă plantă agăţătoare ce produce nişte păstăi care, practic, se usucă şi se înnegresc în timp ce încă sunt agăţate de plantă, este vanilia. Dacă nu ştii, la fel ca şi în cazul celorlalte plante, treci pe lângă ea şi nici măcar nu le atingi. Fructul de vanilie nu necesită prea multă prelucrare, chiar deloc, natura o prelucrează şi o pregăteşte pentru a fi consumată”.
 
Cuişoarele
„Fără îndoială, cuişoarele sunt cel mai produs condiment în Zanzibar. Acestea cresc în copac. Sunt ca nişte muguri care nu înfloresc şi se transformă de la verde la vişiniu, când sunt coapte. Se recoltează şi se usucă, fiind apoi ambalate. Cuişoarele sunt foarte folosite în bucătăriile asiatică şi  britanică. Cuişoarele au o proprietate analgezică foarte puternică. Dacă luaţi un bob de cuişoare şi îl mestecaţi, veţi constata că vă amorţesc uşor limba şi gingia. Pentru dureri de dinţi cuişoarele sunt recomandate şi chiar dau rezultate foarte bune. De fapt, au şi gust de dentist. Fotografii nu avem, deoarece nu este sezonul lor”.
 
Cafeaua
„Un fruct care creşte în pom, nişte boabe rotunde de culoare verde când sunt necoapte, şi de culoarea  roşie/ vişinie când se coc, care ne înmiresmează dimineţile, este cafeaua. Acest bob rotund, dacă îl desfacem, găsim înăuntru două boabe de culoare alba de cafea. Se pot mânca aşa crude sau, bineînţeles, după ce se prăjesc, primesc gustul care îl ştim cu toţii, de cafea. Înălţimea pomului de cafea variază de la un metru la 3-4 metri, depinde de hibridul folosit, dar bobul este acelaşi”.
 
Arborele de cacao
„Dacă veţi vedea un pom care face fruct în formă de castraveţi sau okra, să ştiţi că este pomul de cacao. Fructul se desface, se scoate miezul, care este alb la culoare, se usucă, se macină şi este gata de a se amesteca cu lapte pentru o ceaşca de cacao cu lapte”.
 
Fructul… elefantului
„Un copac uriaş, cu frunze mari şi creponate, produce un fruct rotund, verde la culoare, care arată ca o minge mai mare de tenis de câmp. Fructul se numeşte, fructul elefantului, deoarece el este singurul animal care îl mănâncă. Dar dacă se taie fructul, înăuntru sunt nişte seminţe mici învelite într-un gel transparent, care sunt folosite de către localnici ca fixativ de păr”.
 
Fructul… ruj
„Un alt fruct, care creşte în pom, în formă de inimă, învelit în ţepi moi la atingere, roşii de culoare, este fructul ruj. De ce se numeşte aşa? Deoarece când îl desfaci, înăuntru este o pastă roşie, care se foloseşte ca ruj de buze sau de obraz, iar indienii îl folosesc pentru a pune punctul în frunte femeilor căsătorite. 
 
Nucşoara
„Pomul de nucşoară face un fruct în formă de pară mai mică, iar înăuntru este un sâmbure negru învelit într-o plasă roşie. Sâmburele negru este nucşoara, iar partea roşie este folosită la supa de pui. Bineînţeles, nu în România…”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal






* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter