26.10.2011,  23:40:24 | 0 comentarii | 2307 vizualizari
20 de ani de la înfiinţarea filialei Petroşani, / Forumul Democrat German Român / Demokratische Forum der Deutschen in Rümanien
de Marian BOBOC

► Interviu cu Ernest Ulrich, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German Român, filiala Petroşani

Cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la dobândirea personalităţii juridice a Forumului Democrat German Român din Petroşani (FDGRP), am purtat o discuţie despre FDGRP cu dl. Ernest Ulrich (care a trecut de frumoasa vârstă de 85 de ani, La Mulţi Ani şi sănătate!), întemeietorul acestei reprezentative organizaţii a etnicilor germani din Valea Jiului, astăzi - preşedinte de onoare. Astăzi, FDGRP organizează o manifestare artistică, în cinstea acestei aniversări. Într-o viitoare ediţie, vom reveni cu un reportaj realizat chiar la locul sărbătorii.
Ilustrăm acest interviu cu fotografii din Albumul cu amintiri al FDGRP, în care sunt imortalizate o parte din acţiunile forumului.  
 
Marian BOBOC: În ce an a fost înfiinţat Forumul Democrat German din Petroşani?
Ernest ULRICH: FDGRP a fost înfiinţat în primăvara anului 1990 la propunerea forurilor superioare din Sibiu, unde se află sediul central al Forumului Democrat German din România. Acesta are filiale în mai multe localităţi din România. Însă personalitatea juridică am obţinut-o, după înscrierea la Tribunal, în anul următor, în 1991. De aceea sărbătorim anul acesta 20 de ani la înfiinţare. Forumul este o asociaţie apolitică, non-profit.
Marian BOBOC: Câţi membri a avut FDGRP? Câţi mai are?
Ernest ULRICH: La un moment dat am avut înscrişi 600, iar astăzi mai avem circa 200 de membri. Foarte mulţi dintre membri s-au dus, mai ales că între noi s-au aflat şi acei deportaţi în 1945 în URSS, care nu au mai rezistat după chinurile trăite. 
Marian BOBOC: Pentru că aţi amintit de episodul deportării în URSS a etnicilor germani din Valea Jiului, câţi dintre aceştia mai trăiau în 1990 şi câţi mai sunt în viaţă în zilele noastre? 
Ernest ULRICH: Prin ’90 mai trăiau în jur de 15% din 1.700 şi ceva câţi am fost duşi. Astăzi, în Valea Jiului mai trăim vreo 28-30.
Marian BOBOC: Cine a fost primul preşedinte al FDGRP?
Ernest ULRICH: Eu am fost. După mine au mai fost d-nii Loy (care acum este plecat în străinătate), prof. Şomlok (decedat), Humel (şi el plecat în Germania), d-na prof. Marian. În prezent preşedinte al FDGRP este dl. Anton Herman. 
Marian BOBOC: Câte filiale ale FDGR există în Valea Jiului?
Ernest ULRICH: FDGR are în Vale două filiale. Una la Petroşani şi cealaltă la Lupeni, care a fost condusă de regretatul Iosif Tellmann, iar acum este condusă de o doamnă. Membrii filialei FDGR Lupeni sunt din vestul Văii Jiului: Uricani, Lupeni şi Vulcan, iar cei din filiala Petroşani sunt din estul Văii: Aninoasa, Petroşani, Petrila.
Marian BOBOC: Comunitatea petroşeneană vă identifică, nu-i aşa, cu FDGRP.
Ernest ULRICH: Într-adevăr. Eu am fost numit factotum. Am fost şi casier, şi de corvoadă, şi şofer pe microbuzul forumului primit de la Sibiu. După ce nu am mai fost preşedinte, am fost şi sunt şi în prezent preşedintele de onoare al FDGRP.
Marian BOBOC: Aţi spus că aţi fost un factotum, că aţi fost şi şoferul FDGRP. Cam câţi kilometri aţi efectuat?
Ernest ULRICH: Când am luat în primire microbuzul, acesta avea înregistraţi peste 100.000 de mii de kilometri. Când l-am predat, anul trecut, avea 315.000 de kilometri. Şi la motor nu s-a umblat, vă daţi seama. 
Marian BOBOC: Prin urmare, aţi şofat în interesul FDGRP peste 150.000 de kilometri.
Ernest ULRICH: Da, aşa este. În toată viaţa mea am şofat de peste 40 de ori diametrul pământului. 
Marian BOBOC: Care a fost activitatea FDGRP?
Ernest ULRICH: Am făcut foarte multe ieşiri în comunităţile unde fiinţează filiale ale FDGR, cu prilejul diferitelor manifestări organizate de acestea. De 15 ani FDGRP a înfiinţat un cor femeiesc. Cu acesta am participat la mai multe manifestări artistice, anual, sau de mai multe ori pe an, în multe zone din ţară. Apoi, am făcut multe excursii pe dealuri, pe munţi.
Marian BOBOC: În afara preocupărilor culturale, dată fiind vârsta înaintată a majorităţii membrilor săi, în preocupările FDGRP se regăsesc şi activităţi cu caracter social?    
Ernest ULRICH: În ultimii 10 ani, prin ajutorul Fundaţiei Saxonia din Braşov, s-au acordat ajutoare - câte un pachet de alimente de 10 kg - pentru şomeri, pentru bătrânii cu pensie mică, sub nivelul salariului minim pe economie şi celor cu mulţi copii. Pentru a aduce aceste ajutoare alimentare în Valea Jiului mă deplasam la Braşov, iar de la Braşov la Prejmer, la Întorsura Buzăului, de unde le luam. Plecam cu microbuzul nostru de la Braşov la ora 6, şi mă întorceam la ora 18, încărcat cu jumătate de tonă de alimente, făcând, dus-întors, de la Braşov la Prejmer, vreo 800 km. Apoi, le distribuiam. Dar în distribuirea aceste alimente au intervenit alte inconveniente, distanţa prea mare, bani cheltuiţi cu deplasarea, alimentele etc., aşa că ajutorul alimentar s-a transformat într-unul financiar. De vreo 7 ani, Fundaţia Saxonia ne varsă în cont o anumită sumă. Prima dată a fost 80 de lei, apoi 90 de lei. De vreo 3-4 ani valoarea acestui ajutor este de 100 de lei o dată pe an, pentru fiecare familie aflată în nevoie.
Eu am fost preşedintele, pe judeţul Hunedoara, Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS. Iar deportaţii au primit 10 euro de la Forumul Democrat German din Timişoara. În tot judeţul Hunedoara mai sunt 59-60 de deportaţi în URSS, din care cam jumătate trăiesc în Valea Jiului. Mai mulţi erau la Hunedoara, la Călan. 
Marian BOBOC: Care au fost motivele care v-au determinat pe dvs. şi pe conaţionalii dvs. pentru a vă reuni şi a face să funcţioneze FDGRP?
Ernest ULRICH: Dragostea de a ne întâlni. Să mai stăm de vorbă, să ne spunem părerile, să ajungem la comunicare. De altfel cotizaţia pe care un membru o plăteşte FDGRP este simbolică: 1,20 lei pe lună, iar cei care sunt în câmpul muncii - 2 lei/ lună. În fine, important este spiritul prieteniei şi al apartenenţei la aceeaşi etnie.
Marian BOBOC: Mai mult ca sigur, nu toţi etnicii germani din Valea Jiului sunt membri ai Forumului…
Ernest ULRICH: Aşa este. Nu uitaţi că sunt destui conaţionali de-ai mei care nu 
s-au înscris, deoarece ei ştiau povestea cu deportările în URSS, şi le-a fost frică.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter