07.08.2012,  23:10:40 | 0 comentarii | 1267 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De la cabana lui Mănici la coliba lui Gauguin
de Ilie PINTEA

Au lăsat internetul şi cluburile pentru câteva zile în mijlocul naturii, pe care s-au străduit să o înţeleagă şi au învăţat să o respecte. Este povestea a 25 de copii din Valea Jiului, care au luat parte la cea de-a treia ediţie a taberei Artă şi Natură, organizată de Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” din Petrila şi de partenerii acesteia. Am vizitat şi eu amplasamentul artiştilor, pe care i-am găsit la lucru, şi am asistat la un moment inedit, care demonstrează încă odată că arta nu are graniţe, nu cunoaşte distanţe şi nici limitări.

Desene&fotografii
După două ediţii de tabără de artă - pe care nu se sfieşte s-o numească aşa, folosind chiar apelative şi mai sofisticate - Ionel Zmău, francofonul cu acte în regulă de la cap de linie, era convins că o să-i iasă şi cea de-a treia, chiar dacă n-a mai avut aşa de mult timp pentru organizare. I-a ieşit, şi ăsta chiar e un merit colectiv, pentru că reuşita acestei tabere s-a datorat şi lui Petrică Birău, profesorul de desen, şi lui Sorin Oprea, bucătar cu normă întreagă şi psiho-terapeut de ocazie, şi lui Petre Mănici, care le-a oferit curtea şi cabana, dar mai ales copiilor, care au intrat în joc, punându-şi creativitatea şi energia la bătaie.
„Am avut în acest an o echipă nouă şi plină de entuziasm, cu care am reuşit să facem aproape tot ce ne-am propus, deşi vremea ne-a încurcat puţin planurile. Copiii au pictat pietre (pe care le-au răspândit mai apoi împrejurul cabanei, ele rămânând aici ca un simbol al artei vremelnice), au făcut o mulţime de schiţe şi desene, iar cei care au participat la tabără pentru fotografii au imortalizat în sute de cadre natura care ne înconjoară, beneficiind de sfaturile unui fotograf profesionist, Liviu Gherghin, care a stat câteva ceasuri cu noi”, a spus Ionel Zmău, cu puţin înainte de punctul final la cea de-a treia ediţie a taberei.
Profesorul Petre Birău, cel care a coordonat micii pictori, ar fi trebui să stea doar două zile în tabără, însă a rămas până la sfârşit, impresionat de entuziasmul copiilor. 
„Pentru mine personal au fost câteva zile excepţionale, pentru că ceea ce s-a întâmplat aici, unde copiii au lucrat de plăcere, este foarte diferit de orele de curs obişnuite, unde trebuie să le pui note. Copiii au realizat o mulţime de lucrări, pe care le vom continua după încheierea taberei prin pictura pe pânză, şi au folosit o cromatică specifică vârstei, cu multe culori vii. Practic, aceeaşi paletă de culoare specifică lui Paul Gauguin, pictorul care ne-a inspirat în această tabără”, ne-a spus Petre Birău, el însuşi un pictor care s-a inspirat ani de-a rândul din peisajul Văii Jiului.
 
Parângul, Tahiti şi palmierul
Şi copiii, şi organizatorii taberei îl pomeneau întruna pe Gauguin ăsta, devenit simbolul artei pentru artă în această ediţie, povestea lui fiind cea care l-a făcut pe Sorin Oprea să îi evoce viaţa şi opera în Parâng. Eu am aflat-o din cartea lui Somerset Maugham, Luna şi doi bani jumate, în care celebrul scriitor britanic foloseşte un alter-ego al pictorului francez pentru a-i spune povestea. După ce şi-a lăsat la Paris slujba bună de finanţist şi familia, Paul Gauguin s-a mutat în Tahiti, unde a pictat până la sfârşitul vieţii, care a fost unul apoteotic: slăbit de boală, în coli­ba lui - pe care a numit-o casa plăcerilor - a pictat pe pereţi ceea ce avea să considere a fi opera vieţii lui, dar a rugat-o pe soţia lui să o incendieze după ce va muri, ceea ce s-a şi întâmplat. „Povestea lui înseamnă fuga de civilizaţie, şi asta am făcut şi noi în aceste câteva zile, pe care le-a petrecut în munţi, la cort, iar de aici până la coliba lui Gauguin n-a fost decât un pas. Arta vremelnică, ce se pierde în flăcări şi fum, dar de fapt nu dispare, este mesajul pe care copiii îl vor transmite la finalul acestei tabere, despre care îmi place să cred că a fost una reuşită”, ne-a povestit Sorin Oprea, cel care a avut ideea colibei lui Gauguin.
Copiii s-au ţinut de cuvânt: au făcut cu mâinile lor coliba, au acoperit-o cu desenele lor şi, pe când ziua se pierdea în noapte, i-au dat foc şi au privit-o mult timp cum arde. Jerbele de scântei purtate de vânt duceau spre munţi cenuşa unui peisaj, a unui portret sau a unor cuvinte, şi nici că se putea un foc de tabără mai plin de înţelesuri şi frumuseţe.
Dacă nu mă credeţi, aruncaţi un ochi pe Kapital TV în această seară, de la ora 18, ca să vedeţi de ce pot fi în stare nişte copii atunci când se pot exprima liber.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter