16.09.2012,  23:19:07 | 0 comentarii | 801 vizualizari
Proiectul noii Case de Cultură a Studenţilor - mai vechi decât revoluţia. 23 de ani de când proiectul noului sediu a demarat la Petroşani


de Alina PIPAN

Am pierdut deja şirul anilor de când sediul nou al Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani ar fi trebuit să-şi deschidă porţile. Pur şi simplu stăm şi ne uităm cum o clădire mare, impunătoare, generoasă ca spaţiu, se deteriorează iar comunitatea noastră nu poate beneficia de ea. Un exemplu elocvent că banii pentru investiţii se atribuie politic, iar când se schimbă guvernarea, se uită de investiţii. Proiectul  nu va fi finalizat niciodată. 30 de miliarde de lei vechi au fost aruncaţi la gunoi. Mai grav, niciunul dintre directorii acestei instituţii nu a fost în stare să rezolve această problemă. Nici autorităţile locale nu au fost convinse să investească aici, nici Ministerul Educaţiei nu mai vrea să audă de o asemenea investiţie, şi nici un parteneriat public privat nu a fost demarat. Sunt 23 de ani de la lansarea proiectului. 

 
Construcţia clădirii a început în 1992
Parcă am fi într-o poveste de Andersen, în care o zână rămâne captivă într-un glob de cristal. Aici zâna este noul sediu, iar vrăjitorul cel rău întreaga guvernare românească, vinovată că a demarat multe proiecte pe care le-a abandonat mai apoi. 
Înainte de 1989, Guvernul României vedea aici un sediu modern, care să deservească toţi studenţii care veneau la facultate la Petroşani. Atunci holurile Universităţii din Petroşani erau pline ochi. Acum nici studenţi nu mai avem.  Revoluţia a fost prima care a pus piedică în realizarea proiectului. Dar Ministerul Educaţiei a demarat lucrările în 1992. Încă de atunci proiectul prevedea prevede o sală de spectacole de 485 de locuri, o discotecă, un restaurant, dar şi săli de repetiţie şi 12 garsoniere pentru invitaţi. S-a lucrat mai mult târâş, cu pauze mari, 13 ani, când şi cum erau bani. Până în 2005, când lucrările au fost din nou sistate, pe timp nelimitat. În acel an au mai fost alocaţi ceva bani, puţini, dar constructorii au refuzat să reînceapă lucrul.  Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor alocaseră aproximativ 30 de miliarde de lei de lei vechi.  În 2005, calculele estimative pentru terminarea lucrărilor au creionat o sumă de 1.000.000. de lei noi. (100 de mi-liarde în bani vechi, n.r.). O sumă fabuloasă şi, părerea noastră, ireală. Implicit, alocarea acestei sume fantastice de bani, pentru un sediu, într-un municipiu în care sectorul studenţesc începusese să se clatine fantastic, este puţin probabilă. Dar, totuşi, ce ne facem cu atât de mulţi bani pierduţi? Aşadar, s-au alocat doar banii pentru conservare, adică s-au pus geamuri termopane şi uşi, apoi lacătul pe acestă uşă. 
 
Este şi rândul celor care ne reprezintă în guvern să facă ceva
Petroşaniul a avut inclusiv un ministru, al Tineretului şi Sportului, în persoana Mo-nicăi Iacob-Ridzi, însă acest aspect nu a putut fi rezolvat. Vineri, deputatul, s-a fotografiat alături de pompierii din Petroşani, în faţa acestui sediu conservat. Monica Iacob-Ridzi, nu avem cum să nu recunoaştem, a făcut multe pentru Valea Jiului. Dar aceasta este unul dintre problemele care ar trebui să se strecoare pe lista de interes a deputatului, alături de un alt proiect rămas neterminat, care adună gunoaie, grădiniţa de la Şcoala Gimnazială I. G. Duca.
 
Între timp, spatele noului sediu al casei de cultură s-a transformat în toaletă publică
 Dacă treci prin spatele noului sediu, acum aflat în conservare, nu găseşti decât rahăţei, hârtie igienică şi deşeuri de tot  felul. Miroase îngrozitor şi arată la fel. Fotografia alăturată a fost făcută exact în ziua în care, în parcarea Jiul Shopping Center, se derulau manifestările prilejiute de Ziua Pompierilor. Un pic mai sus, la câţiva metri, dosul sediului care a servit la punerea în scenă a unui exerciţiu, gemea de mizerie. Nu este prima dată când această zonă, invadată de bălării, este folosită şi pe post de container. Este momentul ca lucrurile să se schimbe o dată pentru totdeauna. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter