19.09.2012,  21:25:18 | 0 comentarii | 864 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În urmă cu 40 de ani, Romulus Vulpescu era un obişnuit al Văii / Dar, vorba lui Francois Villon, unde-i neaua de mai an?
de Mihai BARBU

În anul 1970 un grup de elevi de la Liceul Teoretic din Petrila a avut iniţiativa înfiinţării unui cerc în care să se întâlnească, periodic, cu mari oameni de cultură şi artă din ţară. În acea perioadă, la sfârşit de săptămână, într-o emisiune girată de Tudor Vornicu apărea un intelectual cu barbă şi blugi (o pasăre extrem rară în acea perioadă), care vorbea fascinant despre literatura română şi străină. Tradusese, la acea dată, în limba română câteva din capodoperele literaturii medievale franceze. Era o întreprindere extrem de ambiţioasă şi plină de capcane. Când Rablais scria Gargantua şi Pantagruel iar Francois Villon şi Charles d’Orleans îşi aşterneau pe hârtie versurile lor nemuritoare, noi abia scriam prima scrisoare în limba română. Din acest motiv, ce ţinea de un decalaj evident al celor două literaturii, Romulus Vulpescu a inventat, plin de har, o limbă română pe care a intuit-o magistral. Citindu-i pe cei mai sus pomeniţi în tălmăcirea magistrului Vulpescu îţi vine să crezi că aceştia au scris direct în româneşte. Elevii din Petrila (mai exact clasa care a avut-o ca dirigintă pe d-na profesoară Dorina Bubur) au văzut în Romulus Vulpescu un erudit desăvârşit şi au vrut să constate dacă şi omul este la înălţimea ştiinţei sale lingvistice şi literare. I-au scris (prin elevul Ion Barbu) şi răspunsul nu s-a lăsat aşteptat. Romulus Vulpescu a răspuns şi a venit la Petrila la invitaţia unui Erudit Club care îi purta, deja, numele.

După prima vizită au urmat alte câteva, iar Romulus Vulpescu a venit însoţit, de fiecare dată, de alte personalităţi ale culturii noastre. A venit odată cu Tudor Gheorghe, aflat pe atunci la început de drum, iar altă dată cu D.I. Suchianu, cel mai mare critic de film al românilor. Imaginile din această pagină datează de acum mai bine de patru decenii şi au fost imortalizate de Constantin Barbu, pe atunci student la Institutul de Mine din Petroşani. Ele surprind oameni extrem de tineri dintr-un liceu la fel de tânăr (condus cu eleganţă şi tact de profesorul Liviu Groza), în cadrul unui Petroşani vechi şi a unei veşnice Lunci a Florilor. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter