19.09.2012,  21:32:12 | 4 comentarii | 1281 vizualizari
Începând cu iarna aceasta, în patru localităţi ale Văii Jiului / Societăţilor de distribuţie li se ia de pe umeri povara termoficării
de Gheorghe OLTEANU

Şedinţe de îndată, asemănătoare celei la care a fost convocat, ieri dimineaţă, Consiliul Local al munici-piului Vulcan, au avut sau au loc ieri şi în localităţile Petroşani, Aninoasa şi Lupeni. Ordinea de zi a cuprins un singur proiect de hotărâre.

Cel referitor la
"aprobarea asocierii municipiului Vulcan cu municipiile Petroşani şi Lupeni şi oraşul Aninoasa, în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare  Termoficare Valea  Jiului". Ideea constituirii unei asociaţii de acest fel, pentru rezolvarea problemei termoficării, a mai fost avută în vedere şi dezbătută de către consiliile locale ale acestor localităţi. Numai că, în urmă cu un an când s-a urmărit asta, SE Paroşeni nu a îmbrăţişat ideea unei astfel de organizări. Chestiunea a fost relansată de curând, iar la întâlnirea pe care primarii din Petroşani, Aninoasa. Vulcan şi Lupeni au avut-o cu domnul Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara, ea a fost luată la o analiză amănunţită. Şi, fiindcă, de data aceasta, SC Electrocentrale Paroşeni, în speţă Complexul Energetic Hunedoara, nu s-a mai împotrivit, s-a căzut de acord că este necesară constituirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitare care să cuprindă unităţile administrativ-teritoriale amintite.
 
Unul dintre
avantajele creării acestei asociaţii constă în aceea că întreaga povară a termoficării este luată de pe umerii societăţilor de distribuţie încă existente în aceste patru localităţi. Odată ce acest ADI va fi funcţional, nu numai că Termocentrala Paroşeni, ca producătoare de energie termică, va fi cea care se va ocupa cu întreţinerea întregii reţele de termoficare - începând cu magistrala şi continuând cu cea care intră în şi care iese din punctele termice -, dar ea va fi şi aceea care va încasa contravaloarea agentului termic furnizat populaţiei şi societăţilor comerciale.
 
Se speră că,
în acest mod, nu doar că se vor diminua pierderile de agent termic - în Vulcan, bunăoară, ele sunt de 40 la sută din cantitatea de agent termic livrat -, dar, concomitent, vor scădea şi costurile pe care cei racordaţi la reţeaua de termoficare le plătesc. Materializarea acestei din urmă probleme urmează, însă, să fie palpabilă doar în cazul în care cel puţin 50 la sută din locatarii fiecărui bloc din Vulcan ar fi racordaţi la reţeaua de termoficare a localităţii.
 
Or, rămâne de văzut
dacă va fi aşa, fiindcă, în prezent - după cu a arătat în şedinţă ing. Marius Danci, directorul SC Pregoterm SA Vulcan  - din cele 8883 de apartamente din Vulcan doar 753 mai sunt racordate la reţeaua de termoficare. Edilii speră, însă, că, pe viitor, având în vedere scumpirea continuă a gazelor naturale, va creşte simţitor numărul celor care vor solicita rebranşarea la sistemul de termoficare. Lucru incert, însă, a atras atenţia consilierul local Petru Hodor, fiindcă, în unele cartiere, conductele pentru agent termic au fost scoase din subteran şi tăiate, iar în destule blocuri locatarii au procedat la fel cu ţăvăria şi caloriferele. Or, ar fi prea costisitor pentru aceştia din urmă să facă din nou funcţio-nală întreaga instalaţie de termoficare din imobil şi apartamente.
 
Primarul Gheorghe Ile
a declarat pentru ZVJ că speranţa lui este că tot ce ţine de intrarea în funcţiune a acestui ADI va fi terminat până la data la care se va furniza populaţiei agent termic. Atunci când se vor alege membrii Consiliului de Administraţie, se va discuta şi despre modul în care se vor recupera datoriile la căldură de la consumatorii casnici şi cei economici. Un fapt este însă cert, aşa cum a spus Gheorghe Ile. Punctele termice din localităţile care fac parte din ADI vor fi preluate de către Termocentrala Paroşeni, împreună cu resursa umană. Asta însemnând, aşadar, motiv de bucurie şi pentru meseriaşii din secţia de termoficare a SC Pregoterm SA Vulcan. Care, odată transferaţi la Complexul Energetic Hunedoara, vor avea şi ei un salariu ca lumea.

Comentarii articol (4 )

#1 gheorghe222.09.2012,  09:19:52
Mai Ghita te stiam om serios. Ai ajuns un ziarist ca toti ceilalti. Toata lumea crede ca la Termocentrala Paroseni curge lapte si miere. Se va face Complexul si toata lumea va avea salarii mari. Cel mai mult imi place ca va fi un nou Consiliu de Administratie care va rezolva problemele. Dute mai Ghita si vorbeste cu muncitorii de la Termocentrala Paroseni sa fi macar tu convins ca ce zice primarul sau primarii o fi adevarat. Cand nu stim sa rezolvam o problema facem o comisie sau o asociatie. Pai tot primasrul Ile cu consilierii din Vulcan au scumpit gunoiul , au luat masuri excelente. Care e rezultatul ?. Nici macar un comentariu la acest articol. E clar ca oamennii camstiu care e situatia.
#2 Ghita O.22.09.2012,  13:33:37
Mai, Gheorghe, in tot cazul salariul de acolo e, totusi, mai mare decat cel pe care-l au la Pregoterm. Si, nu te supara, se scrie "du-te! In ce priveste punctul de vedere de la finalul comentariului tau, sunt perfect de acord. Cu respecft, amicitie si multa consideratie: Ghita O.
#3 elena28.09.2012,  13:40:15
De dl. Danci ma rog de 3 ani sa sisteze furnizarea de caldura la ap.2 din C-24 M. Viteazulunde s-a acumulat 5000lei noi datorie unde ESTE MONTAT robinet pe unde se fura apa calda.Am ajuns de i-am facut dosarul 4807/p/2011.Furnizeaza FARA CONTRACT.DACA ERA societatea lui tot asa ar fi condus-o?Lui ILE nici nu-i pasa mi-a comunicat ca a trimis sesizarea mea lui Danci.Mai dublati tovarasi preturile ca au nevoie de bani pt. avocati .In rest obrazul cit talpa de la pantofi de gros
#4 Elena 28.09.2012,  19:24:32
Si comandantul pol. Vulcan stie de furtul de apa calda dar nu i-a dat voie seful lui marele mason sugila sa faca nimic pt ca de caldura si de apa calda furata beneficiaza iubitul lui prieten Preda Virgil care a fost martorul decisiv in procesul lui sugila cu I.P.J.HD.Deci nici Danci nici comandantul nu a facut nimic de 3 ani.Pai normal ca in Vulcan comanda vicesa pe care o comanda sugila asa ca preturi duble pt. noi si gratis pt.martorul lui .SI VINE IAR IARNA .la ce suma se vor misca astia?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter