07.10.2012,  23:54:52 | 0 comentarii | 623 vizualizari
Conform deciziei Curţii de Apel / Complexul Aqualand din Deva nu mai are autorizaţie de mediu
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN

La începutul acestei luni Curtea de Apel Alba Iulia a luat decizia irevocabilă de anulare a autorizaţiei de mediu pentru deja celebrul complex Aqualand din Deva. Hotărârea instanţei a dat, astfel, dreptate unui grup de cetăţeni care locuiesc în vecinătatea complexului şi sunt afectaţi direct de poluare şi zgomot.

Demersul oamenilor din zona complexului Aqualand, terori­zaţi de zgomotul şi poluarea produse de acesta, a fost sprijinit de către Asociaţia Centrul Independe­nt pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), care a intervenit în acţiune în interesul reclamanţilor.
Dar iată care ar fi problema. În anul 2010 Primăria Deva a finalizat lucrările şi a pus în funcţiune un complex de agrement tip AquaLand situat în oraşul Deva, aceasta fiind şi proprietarul instalaţiei. Incinta complexului, în suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi de bazine de înot, restaurante şi terase este o sursă permanentă şi masivă de zgomot şi vibraţii pentru locuinţele învecinate, aflate la numai 5 metri distanţă. Cea mai problematică instalaţie a complexu­lui este însă o staţie de producţie de energie electrică şi termică în cogener­a­re, care produce un zgomot ce, potrivit reclamanţilor, depăşeşte cu mult valorile admise în zonele rezidenţiale. Cu toate acestea, la 3 decembrie 2009 Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a emis o autorizaţie de mediu pentru funcţionarea staţiei de cogenerare a complexului.
 
Fără nicio grijă faţă de cetăţean
Aşa cum susţin cei care au reclamat activitatea nocivă a complexului Aqualand, proiectul acestui spaţiu de agrement nu a trecut prin procedura de evaluare a impactului asupra mediului şi a consultării populaţiei. Mai mult, conform PUG al municipiului Deva, în zona în care este amplasat obiectivul sunt interzise construcţiile în care se desfăşoară activităţi poluante, producătoare de noxe. 
Mai mulţi locuitori, proprietari ai caselor din zona de impact a instalaţiei, au deschis o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Deva, a APM Hunedoara şi a titularului actual al autorizaţiei de mediu SC Aqualand Deva SRL, prin care au solicitat anularea autorizaţiei de mediu eliberată de APM Hunedoara pentru staţia de cogenerare a complexului. După ce Tribunalul Hunedoara a respins acţiunea, reclamanţii şi CIDRM au făcut recurs împotriva hotărârii primei instanţe, recurs soluţionat de Curtea de Apel Alba prin decizia din 1.10.2012, pronunţată în Dosar 1216/ 97/ 2010. 
 
Autorităţile locale l-au ţinut pe „nu” în braţe
Sorin Lucaciu, iniţiator al acţiunii în instanţă, spune că „începând cu luna decembrie a anului 2009 eu şi vecinii mei am depus numeroase sesizări la toate autorităţile locale competente privind faptul că suntem deranjaţi de zgomotul, vibraţiile şi noxele eliberate în aer de instalaţie, însă toate acestea au rămas nerezolvate. Autorităţile locale au negat că există zgomot produs de staţia de cogenerare şi pentru mine a devenit o certitudine că, pentru a ne rezolva problemele cauzate de abuzul acestor autorităţi, soluţia era instanţa de judecată. Cred că orice cetăţean care se consideră nedreptăţit de consecinţele care se răsfrâng asupra lui de anumite decizii şi acte emise de autorităţile publice ar trebui să apeleze la instanţele de judecată. 
S-ar ajunge astfel la o atenţie mărită şi din partea autorităţilor publice atunci când emit acte cu posibil impact asupra populaţiei”.
De asemenea, Ştefania Simion, director executiv al CIDRM, susţine că asociaţia pe care o conduce va monitoriza aplicarea hotărârii justiţiei: „Vom monitoriza atent felul în care Primăria Deva, APM Hunedoara şi titularul actual al autorizaţiei vor înţelege să respecte decizia pronunţată de Curtea de Apel. Deşi decizia ar trebui să ducă la încetarea imediată a funcţionării staţiei de cogenerare a complexului, aceasta încă funcţionează, titularul autori­zaţiei susţinând că este încă în curs de a identifica o soluţie de oprire a sa”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter