30.10.2012,  21:05:49 | 0 comentarii | 1111 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În Turcia s-a desfăşurat / Prima mobilitate a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani
de Mariana BOBOC

În perioada 8-12 septembrie 2012, o echipă de profesori ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani, s-a deplasat în Turcia, pentru prima întâlnire de proiect Comenius: „New Ways of Living”. Echipa a fost condusă de coordonatorii proiectului prof. Atena Vladuceanu şi Mihaela Manolea, şi însoţite de prof. Gabriela Rus şi prof. Mariana Boboc. Din echipa de proiect mai fac parte Ana Maria Cercel şi Alina Şarpe. 

Proiectul îşi propune
o trecere în revistă a ceea ce înseamnă să ne trăim viaţa într-o lume influenţată de globalizare, fiecare cu identitatea sa, fiecare european. 
Ideea principală a proiectului constă în pregătirea noii generaţii pentru adaptarea la noua viaţă sofisticată, supertehnologizată, dar încercând să li se insufle elevilor dorinţa de a se bucura şi de alte lucruri, mărunte, dar totuşi importante.
Obiectivele proiectului sunt de a identifica diferenţele culturale de-a lungul Europei, moştenirea culturală, digitalizarea civilizaţiei, noi stiluri de viaţă.
În acest proiect sunt implicate şcoli din 6 ţări: VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA OBALOVĔ TECHNIKY A STŘEDNI ŠKOLA, ŠTĔTI - (Cehia); PŎLVA ŰHISGŰMNAASIUM (Estonia); CAMBIUM COLLEGE - (Olanda); ZESPŐL SZKŐL SPOŁECZNYCH NR. 1 (Polonia); COLEGIUL TEHNIC „DIMITRIE LEONIDA” Petroşani - România; KịPA 10. YIL  ANADOLU LịSESị (Turcia).
 
Scopul întâlnirii
a fost stabilirea acţiunilor următoare şi contactul între profesorii implicaţi din fiecare ţară. Rezultatele finale ale implicării elevilor vor fi bazate pe conştientizarea importanţei cunoaşterii şi promovarea tradiţiilor; diversitatea culturală şi lingvistică din Europa; combaterea rasismului, prejudecăţilor şi xenofobiei; promovarea egalităţii între sexe, contribuţia la combaterea altor forme de discriminare bazate pe sex, rasial sau origine etnică, religie, vârstă, dizabilităţi sau orientare sexuală. 
 
La Izmir
Vizita în Turcia s-a desfăşurat în oraşul Izmir, al treilea ca mărime din această ţară, şi a debutat cu primirea delegaţiilor din cele şase ţări de către conducerea liceului şi oficialităţile oraşului,  primarul şi guvernatorul districtului Gaziemir, care au fost foarte ospitaliere, şi care, conform tradiţiei, ne-au tratat cu… ceai şi cafea  turcească.
Primarul ne-a pus la dispoziţie, pe toată durata şederii în Izmir, unul dintre autocarele primăriei cu care am  efectuat vizitele pentru cunoaşterea oraşului şi împrejurimilor acestuia.
Şedinţele de lucru, destinate stabilirii produselor finale ce urmează a fi realizate de toţi partenerii de proiect, s-au derulat zilnic la Kịpa 10. Yil  Anadolu Lịsesị, un liceu vocaţional foarte bine dotat prin program guvernamental cu tehnologie ultramodernă şi unde elevii ne-au prezentat un moment artistic cu dansuri şi muzică tradiţionale.
  
 Fascinaţia Fecioarei Maria
Au urmat excursiile, în care ne-am împrietenit cu ţara gazdă. Centrul oraşului Izmir este considerată Piaţa Konak - Konak Meydani şi Turnul cu ceas, care se află la capătul de sud al Bulevardului Kordon şi care are vedere spre Golful Izmir. Turnul cu ceas a fost construit în stil otoman-maur, are înălţimea de 24 m şi a fost dăruit oraşului de sultanul Abdülhamid în 1901. În partea de nord a pieţei se află clădirea Primăriei - Belediye, iar în partea de sud se află Centrul Cultural al Universităţii Egee, un complex de clădiri cu o arhitectură neobişnuită.
Următoarele obiective vizate au fost legate de oraşul Efes. Vizitarea Casei Fecioarei Maria a fost una din cele mai impresionante excursii din sejurul nostru în Efes. Drumul spre acest loc sfânt începe înainte de intrarea în oraşul antic. Îndată ce începe urcuşul, întâlnim statuia Sf. Fecioare Maria, cu braţele deschise, aşteptând creştinii să vină la ea, stând cu faţa spre oraşul Efes de odinioară. Mai departe, drumul şerpuieşte printre culmi stâncoase şi păduri de măslini, până la Casa Fecioarei Maria, un parc natural şi cultural, situat într-un loc de o rară frumuseţe. 
Pare surprinzător că în această ţară musulmană, cu legile ei diferite de ale noastre, există acest loc sfânt. Însă acesta este bine îngrijit şi întreţinut, turcii având un respect profund, fiind mândri de existenţa acestor locuri de puternică respiraţie religioasă. Tot aici am văzut şi Zidul Dorinţelor, încărcat cu bileţele, cu rugăciuni adresate Sf. Fecioare. Biletele, în toate limbile pământului sunt prinse aici în lanţ, de cuie, de ţevi, de tot ce găseşte omul de care să poată fi atârnat ceva. 
 
Poveştile se citesc în ruine
Oraşul antic Efes (Ephesus) este o surpriză deosebită pentru oricine vizitează Turcia. Nu trebuie să fii neapărat pasionat de istorie şi nici să ştii foarte multe despre arhitectură. Este îndeajuns să fii deschis pentru a te bucura de unul dintre cele mai atractive obiective turistice.
Din oraşul antic, astăzi au rămas doar ruine, dar se fac eforturi pentru reconstruirea oraşului de altădată.
Ruinele ascund foarte multe poveşti interesante despre modul de viaţă al celor care au trăit acolo. Site-ul cuprinde foarte multe vestigii importante din perioada Romană şi Elenistică cum ar fi: Biblioteca lui Celsus, Odeon, arene de luptă, precum şi ruine bisericeşti din epoca bizantină.
 
Farmecul satului plăcut, fost… urât
Drumul ne scoate din oraş şi urmăm serpentinele care urcă printre dealurile acoperite de măslini spre intrarea într-un sat cu străduţe foarte înguste şi case albe, care se zăreau în faţă, înconjurate de munţii acoperiţi de verdeaţă. Şirince -  satul plăcut, în trecut Sirince - a fost locuit de foştii sclavi greci, care i-au dat denumirea Çirkince (urât), pentru că nu doreau să fie deranjaţi de străini. Însă, când au venit turcii, denumirea a fost schimbată în Şirince (plăcut), pentru a reda cu adevărat atmosfera acestui sat tradiţional. E un sat foarte vechi, departe de lumea modernă. Ajunşi aici, avem sentimentul că suntem în altă lume. Se spune că e un sat sfânt, cutreierat de Apostolul Ioan şi Maica Domnului, Sirince fiind satul primilor creştini. În  zona comercială a satului, peste tot tarabe cu diverse obiecte, cele mai multe dintre ele lucrate de mână, şi multe soiuri de vin. 
Peste tot expoziţie de vinuri, pe rafturi frumos aranjate stau vinuri pentru toate gusturile: alb, roşu, de struguri, de căpşuni, de cireşe, de banane, de dude, de caise, de piersici, de... orice fruct care le trece prin mână! Sătenii sunt foarte mândri de producţia lor şi se spune că vinurile produse de ei nu se vând  în afara satului. 
Frumuseţea satului vine din interior, din privirile oamenilor, din liniştea satului care te face să-l cutreieri pentru a vedea fiecare colţişor din acest loc diferit, pentru a-l descoperi.
Se spune că localnicii nu-şi vând locuinţele decât între ei, nu le înstrăinează. E o lege nescrisă a locului, care îi ţine pe toţi aici, nelăsându-i parcă să plece.
 
Arta populară live
O altă destinaţie impresionantă a fost o mică aşezare situată la periferia oraşului Izmir, unde se confecţionau obiecte tradiţionale, la care puteai asista la procesul de fabricaţie. Arta populară turcească e perpetuată prin aceste mici industrii ce produc obiecte ceramice din piele, lemn, sticlă sau ţesături. Nelipsitul „ochi” este prezent sub toate formele şi mărimile, fiind considerat un simbol puternic, de protecţie împotriva forţelor malefice şi cel care îl poartă va fi ferit de gândurile rele ale duşmanilor.
 
Din Turcia în Olanda
Acestea sunt cele mai importante date despre prima mobilitate din cadrul proiectului Comenius „New Ways of Living”, în care Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroşani este partener, reprezentând România.
Următoarea mobilitate se va derula în luna martie, în Olanda, unde se va deplasa şi un grup de elevi, care vor realiza primele produse ale proiectului şi vor cunoaşte cultura, tradiţiile şi civilizaţia specifice acestei ţări europene. Vom reveni la timpul respectiv.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter