08.11.2012,  21:27:20 | 0 comentarii | 1478 vizualizari
Atenţie la ce mâncaţi în Postul Crăciunului! / Alimentele de post „curate” şi pericolele care apar consumând alimentele procesate cu aditivi alimentari
de Corneliu BRAN

Cu paşi repezi se apropie Postul Crăciunului. Cei care doresc să ţină post au la dispoziţie o gamă variată de hrană. Pateuri vegetale de tot felul, lapte de soia, şniţel de soia, ba chiar şi cârnaţi de soia, margarine vegetale şi câte şi mai câte pe rafturile magazinelor, supermarketurilor şi hipermarketurilor. Reclamele îndeamnă consumatorii să cumpere aceste produse fără teamă, în sensul că sunt numai bune de mâncat, proaspete şi delicioase. Ce ascund reclamele, care e rolul aditivilor din aceste produse ce bombardează magazinele vă dezvăluim mai jos, cu ajutorul  dr. Gheorghe Cristea, medic veterinar coordonator din cadrul Circumscripţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Petroşani şi Vulcan.

Reclamele la produsele de post or fi sau nu adevărate?
Din doi timpi şi trei mişcări, dr. Cristea - o adevărată enciclopedie în materie de produse alimentare, substanţe chimi­ce şi reacţii care se produc în organismul uman, semn de studiu şi de experienţă - ne-a oferit lămuriri despre mâncarea de post pe care o găsim în magazine, la cutii sau în borcane.
„Toate alimentele procesate cu aditivi alimentari sunt peri­culoase pentru sănătatea omului”, spune cu un calm desăvârşit medicul. Care ne spune că aceşti aditivi sunt de multe feluri şi sunt folosiţi de producătorii alimentari pentru gust, pentru mărirea termenului de valabilitate al produselor, pentru culoare şi pentru aspect.
„Nu vreau să supăr pe nimeni, nici pe producători, nici pe comercianţi, dar aceste alimente cu aditivi alimentari trebuie consumate cu prudenţă şi, dacă se poate, cât mai puţin sau deloc de copii şi persoanele în vârstă. Toate pateurile vegetale, şniţelele din soia, margarinele şi aşa mai departe sunt foarte dăunătoare pentru sănătate, în timp mediu, mai ales dacă se consumă în cantităţi mari. Cel mai bine ar fi să se mănânce în aceste posturi, dacă se poate, hrană vie, vegetală. Hrana vie dă viaţă, hrana moartă dă moarte şi nu o spun eu, este un dicton antic, foarte adevărat şi realist şi după mii de ani”.
Şi care ar fi această hrană vie, mai ales că azi nici produsele ţărăneşti nu sunt prea curate, cu atât mai mult cele venite din ţări precum Turcia, Olanda sau ţări din vestul Europei? 
 
Legume, fructe şi verdeţuri 
Dr. Cristea este de părere că cele mai sănătoase produse sunt legumele, fructele, verdeţurile şi seminţele de tot felul. Chiar dacă nici aceste produse nu sunt întotdeauna „curate”, sunt mult mai puţin periculoase decât alimentele procesate cu aditivi alimentari.
„Cele mai sănătoase sunt produsele făcute în casă, de fiecare dintre noi, după reţetele de altă dată ale bunicilor noastre. Putem prepara noi lapte de soia, nu trebuie să-l cumpărăm neapărat, putem face noi prăjituri de casă de post, sau preparate de tot felul din seminţe. La fel şi sucuri naturale, sucuri de tomate, paste pentru sosuri, sau mâncăruri gătite din legume proaspete. Cartofii, fasolea, varza, chiar şi cea murată (în cantităţi moderate din cauza sării), conopida, vinetele şi alte legume de bază pot fi preparate într-o mie de moduri. Totul e să se folosească la aceste mâncăruri ulei de măsline sau de rapiţă - uleiuri procesate la rece, sau de ce nu, uleiul de soia, care e mult mai sănătos, dovedit ştiinţific, decât uleiul clasic de floarea soarelui”, ne-a mai spus dr. Gheorghe Cristea.
 
Margarina - cel mai toxic aliment 
Dintre cele mai periculoase alimente este margarina. Deci, atenţie la acest produs, chiar dacă face prăjituri bune, cum susţin unele gospodine. Încercaţi să uitaţi de acest produs cancerigen, dacă se poate, pentru că uitaţi ce ne spune specialistul în materie, dr. Cristea: „Margarina este cel mai rău produs care apare pe piaţă. Are o concentraţie mare de grăsimi hidrogenate, nocive pentru organism pentru că modifică chimismul celulei la nivel de metabolism celular. Asta înseamnă, tradus, că folosind margarină, mai ales în cantităţi mari, ne autodistrugem, cancerul fiind cea mai gravă boală care poate apărea în timp (…). Sunt anumiţi aminoacizi pe care organismul îi ia pe cale naturală, din diverse produse agricole pe care le consumăm, dar când tindem ca să luăm aceşti aminoacizi pe cale artificială, din produse alimentare prelucrate, nu mai este în regulă. Asemenea unui drog aceşti aminoacizi artificiali distrug organismul uman”.
Şi pentru a susţine cele spuse mai sus, dr. Cristea ne oferă un exemplu: „Acidul glutanic din alimente dă gustul plăcut al acestora. El dă dependenţă şi omul ar mânca din ce în ce mai mult acel produs. Mai ales copiii sunt expuşi total la acest drog folosit în industria alimentară de azi. Acidul glutanic acţionează asupra sistemului nervos, în primul rând, provocând stări de stres, labilitate nervoasă, ba chiar şi stări de epilepsie. Acidul glutanic este omniprezent, mai ales, în mâncărurile de la fast-food-uri, dar îl întâlnim din plin şi la preparatele din carne sau la brânzeturi, bineînţeles, sub diverse forme şi denumiri. În ultimul timp, cercetătorii au demonstrat că acidul glutanic este unul dintre aditivii cei mai periculoşi”.
 
Sucul galben - mai periculos ca sucul maro!
Iar lucrurile descrise de dr. Cristea nu se opresc aici, aşa că aveţi grijă ce mâncaţi dumneavoastră şi copii, dar şi ce beţi, dacă ţineţi la sănătatea familiei!
„Un alt aditiv periculos, care poate provoca Alzhaimer, este unul din grupa E-urilor 500, pe bază de aluminiu, folosin-du-se ca şi colorant la prăjituri, dulciuri şi nu numai. Silicatul de aluminiu şi potasiu, sau E-555, un alt aditiv, folosit în sare, lapte praf şi făină, creează mari probleme de sarcină la femei, producând, din păcate, modificări genetice şi boala Alzheimer. Foarte periculos este colorantul E-102, denumit şi tartrazina, este vorba de colorantul galben din sucuri. Tartrazina este printre cele care, dacă depăşeşte doza maximă de 0,75 mg/ kg, produce tulburări nervoase şi modificări ireversibile ale ficatului. Dacă se consumă 2 litri de un astfel de produs galben, cum se mai întâmplă, se ingeră nici mai mult, nici mai puţin decât 140 de grame de colorant. Ceea ce înseamnă doza dublă pentru o persoană care cântăreşte 30 de kilograme şi mă gândesc aici la copiii care consumă aşa ceva, de multe ori total nesupravegheaţi de părinţi (şi chiar dacă ar fi supravegheaţi, de multe ori părintele, bunica sau mătuşa nu ştie la ce risc se expune copilul consumând chiar şi un litru din acest suc galben)”.
Iată deci, la ce riscuri ne expunem, de multe ori din neştiinţă, de alte ori din indiferenţă. Alimentaţia necorespunzătoare, chiar şi atunci când postim, este toxică pentru organism şi de aceea trebuie să ştim cum şi ce mâncăm.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter