18.08.2008,  18:23:26 | 0 comentarii | 546 vizualizari
N-am vrut sã devin sluga familiei Iacob-Ridzi… / Nu îmi este fricã de geanta portocalie!
de Cătălin DOCEA

Bunã dimineaţa! Numele meu este Cãtãlin Docea şi, deja de ceva vreme, fac acelaşi lucru: scriu la ziar. Uneori prea dur, alteori cu perdea. Uneori prea blând, alteori cu patimã. N-am fãcut clasamente, dar ştiu sigur cã nu m-am fãcut de ruşine din punct de vedere profesional.

Sunt bogat. Dar asta nu pleacã, aşa cum aţi putea crede, de la chestiuni de ordin financiar. Nu, categoric nu! Sunt bogat pentru cã nu am înşelat încrederea cititorilor. Sunt bogat pentru cã oamenii au vãzut în rândurile scrise de mine speranţa rezolvãrii unei probleme. Sunt bogat pentru cã promisiunea unor câştiguri colosale, imediate, nu m-a fãcut sã cedez. Sunt mai bogat cu fiecare clipã în care cineva gãseşte în rândurile mele alinare şi speranţã. Sunt foarte bogat pentru cã am încercat, şi sper cã am reuşit, sã rãmân OM.
Mulţi mi-au reproşat cã din primul numãr al cotidianului „Ziarul Vãii Jiului” a lipsit justificarea deciziei ca, din 9 august 2008, o bunã parte (de fapt, cea mai mare parte) a echipei de la „Gazeta Vãii Jiului” sã editeze acest nou cotidian. Spun încã de pe acum, înainte de alte conside­ra­ţii, cã decizia colegilor mei mã onoreazã şi, în acelaşi timp, mã obligã.
În afaceri, atunci când nu deţii controlul, trebuie sã faci aşa cum spune acţionarul majoritar. Atâta vreme cât dumnealui, acţionarul majoritar, purta în piept o insignã roşie, lucrurile au mers cum au mers. Mai apoi, acelaşi OM n-a mai avut insignã. Iar lucrurile au mers şi mai bine. „Gazeta Vãii Jiului” a devenit un cotidian res­pectat, cu o linie verticalã. 
Mai apoi, prin munca de zi cu zi a unei echipe de oameni, pentru care ziarul a fost mereu pe primul loc, „Gazeta...” a devenit singurul cotidian. Repet, singurul cotidian. A fost încununarea unei munci de trei ani. Cu bucurii. Dar şi cu neîmpliniri. În trei ani de zile, dintr-un ziar de partid am fãcut un ziar. Şi asta e o bogãţie pe care nu va putea nimeni sã mi-o confişte.
De la o vreme însã, acţionarul majoritar, un OM pe care îl respect foarte mult, dãdea semne cã-şi doreşte, din motive strict financiare, o insignã portocalie al cãrei exponent sã fie ziarul. N-am putut sã fiu de acord. În condiţiile în care mai toatã presa localã este deja (cu mici excepţii) la mâna primarului Tiberiu Iacob-Ridzi şi a soţiei sale, transformarea „Gazetei Vãii Jiului” în oficiosul PD-L ar fi dus de râpã totul: ideea de opoziţie şi încrederea cititorilor într-un format publicistic ce deja dovedise. N-am vrut sã devin sluga familiei Iacob-Ridzi. N-am vrut sã caut repere morale în Paul Gherasim, Constantin Buzã sau Dana Damian. Eu, Cãtãlin Docea, un om bogat, nu vreau sã scriu dupã dictãrile lui Tibi. Eu, Cãtãlin Docea, un om bogat, nu vreau sã-mi regãsesc limba între fesele nimãnui, fie ele spãlate cu gel de duş de Bruxelles.
Am decis sã mã retrag, cu un termen rezonabil de preaviz, de la conducerea cotidianului „Gazeta Vãii Jiului”. N-a mai fost cazul. Şi asta pentru cã, instantaneu, dintr-o teamã nejustificatã, acţionarul majoritar (cel real, nu cei interpuşi) a retras societãţii pe care o administrez dreptul de editare a, pe atunci, singurului cotidian al Vãii Jiului. Decizia mea a fost urmatã de majoritatea colegilor mei. Le mulţumesc, sunt onorat şi obligat. Şi, aşa cum am fãcut întotdeauna, voi încerca sã nu-i dezamãgesc. Nici pe ei, nici pe cititori.
Ca o primã mãsurã de reacţie, ziarele pedeliste s-au şi apucat sã mã acuze de fel de lucruri. Aşa este, sunt vinovat. Vinovat cã am fãcut, împreunã cu colegii mei, singurul şi cel mai bun cotidian al Vãii Jiului. Sunt vinovat cã am fãcut tot ce a fost legal şi omeneşte posibil pentru ca ziarul sã aparã şi sã nu se facã de râs. Sunt vinovat cã am fãcut tot ce a fost legal şi omeneşte posibil pentru a asigura salarii, utilitãţi, plata taxelor şi impozitelor cãtre stat, dezvoltarea activitãţii. Sunt vinovat pentru cã noi, nişte oameni simpli, am dovedit cã se poate. Sunt vinovat cã am preluat un ziar de partid şi am lãsat un brand. Sunt vinovat cã, la fel ca şi colegii mei, am pus ziarul înainte de toate. Sã nu vã închipuiţi, probabil, cã am fãcut muncã patrioticã. Nicidecum. Eforturile mele au fost rãsplãtite. Uneori cu vârf şi îndesat, alteori deloc. Dar, pe total, au fost rãsplãtite, fapt ce mã determinã sã fiu recunoscãtor celor ce mi-au acordat şansã şi încredere.
Şi mai sunt vinovat pentru un lucru: cã nu am plecat capul în faţa PD-L. Sunt vinovat cã n-am vrut sã devin sluga unor oameni care, deşi tineri de succes, par a se identifica tot mai bine cu nişte activişti PCR. Oameni care, deşi tineri, cred cã totul, inclusiv conştiinţele, se poate cumpãra. Prefer sã scriu pe pereţi decât sã devin sluga lor. Pentru asta, recunosc, sunt chiar vinovat.
Iatã, pe scurt, prima şi unica justificare a apariţiei cotidianului „Ziarul Vãii Jiului”. Nu mã sunaţi, nu mã mai întrebaţi de „Gazeta Vãii Jiului”. Vorbiţi, mai bine, cu Dorina Pleşcan, important membru PD-L, o individã care, de câteva zile, se laudã penibil cã „Gazeta e a noastrã acum!”. Pentru mine, şi pentru mulţi alţii, „Gazeta Vãii Jiului” a murit, odatã cu o parte din sufletul meu, la data de 8 august 2008.
De câteva zile, disperaţi şi albi la faţã, pedeliştii umblã prin oraş cu o geantã plinã de bani, chiar mai consistentã decât cea a lui Gigi Becali, încercând sã-i convingã pe clienţii cotidianului „Ziarul Vãii Jiului” sã renunţe la a ne transmite comenzi de pu­bli­citate. Cu unii a mers. Cu alţii, nu. Din fericire încã mai existã pe lume oameni demni, pentru care conştiinţa e mai presus de lucrurile mãrunte, materiale. Vor reuşi, poate, sã ne încetineascã. Vor reuşi, poate, sã ne încurce. Cu toate astea, deşi se cred buricul pãmântului, nu vor reuşi, nici mãcar ei, sã cumpere toţi clienţii de publicitate. Deşi se cred buricul pãmântului, nu vor reuşi, nici mãcar ei, sã cumpere toate tipografiile. Deşi se cred buricul pãmântului, nu vor reuşi, nici mãcar ei, sã ne cumpere conştiinţele.
 
Dragã Tibi,
Aflã, în primul rând, cã nu sunt supãrat pe tine. Mi-ai fãcut, poate fãrã sã vrei, un mare bine. Te asigur cã vei gãsi în „Ziarul Vãii Jiului” un sprijin. Te asigur cã vei gãsi în „Ziarul Vãii Jiului” un aliat atunci când vei dori sã faci bine. Dar, te asigur, vei gãsi în noi un critic atunci când gândul ori faptele te vor îndepãrta, poate neintenţionat, de mandatul cu care ai fost învestit. Ştiu cã, în sufletul tãu, ne dai dreptate. Ştiu cã, în sufletul tãu, vei gãsi cheia pentru a-i reprezenta, cu cinste şi demnitate, pe cei ce te-au învestit cu încredere. Aşa cum, nu de puţine ori, ai dovedit deja cã o poţi face. Ştiu cã, mai devreme sau mai târziu, ne vom aşeza la aceeaşi masã, sigur la Keops, şi vom râde copios de penibilul unor zile încrâncenate de august. Ştiu, domnule primar, cã din adâncul sufletului tãu n-a dispãrut bucuria de a fi OM.
 
În final, doresc sã mai spun câteva lucruri legate strict de „Ziarul Vãii Jiului”. Avem prieteni. Dar – vã garantez – nu avem duşmani. Vom încerca, secundã de secundã, sã facem un ziar bun fãrã a cãuta neapãrat repere ori eliminarea concurenţei. Rezultatul muncii noastre va putea fi vãzut, în fiecare dimineaţã, la toate punctele de difuzare a presei şi la www.zvj.ro. Dacã vom reuşi sau nu, dumneavoastrã veţi putea aprecia.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter