08.01.2013, 21:18:14 | 0 comentarii | 886 vizualizari
Cum să mănânci ieftin şi autentic / Piaţa este de departe cel mai ieftin loc de unde poţi să te hrăneşti fără să ajungi la sapă de lemn
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Pieţele amenajate şi utilate, şansa producătorilor şi a clienţilor
Într-o discuţie particulară cu un edil din Valea Jiului despre nevoia cetăţenilor de a avea aproape pieţe din care să cumpere ieftin, dar mai ales să cumpere produse autentice, de la noi din Valea Jiului, am fost contrazisă cu privire la nevoia cetăţenilor de a avea neapărat o piaţă aproape, pe considerentul că oamenii preferă supermaketurile. Umila şi mai puţin moderna piaţă de legume, cea pe care o ştim de pe vremea bunicii, oferă oportunităţi şi pentru producători şi pentru cumpărători. Orice producător local care se leagă la cap cu provocarea de a creşte animale sau de a face agricultură are nevoie de un loc amenajat, unde să poată să-şi comercializeze marfa. Dacă găseşte unul aproape, şi nu-l costă mult să vină cu produsele la piaţă, producătorul este motivat să continue negoţul. Dacă nu, cel mult îşi formează o reţea de clienţi pe care-i serveşte. Lipsa unei pieţe amenajate îi dezavantajează şi pe cetăţeni, care sunt obligaţi să cumpere din supermarketuri, la preţuri mai mari, şi pe producătorii care ar putea dezvolta o afacere de familie din vânzarea produselor agricole şi animale.
Tot ce este ambalat este mai scump
În supermarket poţi să găseşti fructe şi legume ieftine, unele aduse chiar din ţări precum Olanda, Grecia. Morcovi la 1,69 lei, ceapă şi cartofi la 2 lei, roşii la 9 lei, păstârnac la 4 lei, ţelină la 3 lei, mere la 3,5 lei, mandarine 4,55 lei, portocale 4,80 lei. Ardeii sunt cei mai scumpi -12,5 lei, iar usturoiul la vrac este 10 lei. Acestea sunt unele dintre cele mai ieftine preţuri pe care le-am găsit în supermerketuri. Dar, aşa cum am găsit cartofi cu 2 lei, am găsit şi cu 5,60 lei, albi sau roşii, indiferent. Poate să pară ieftin un pachet de legume pentru supă, cu 3,5 lei sau cu 5 lei, depinde de supermarketul în care nimeriţi. Chestia este că, dacă se pot găsi şi legume sau fructe ieftine în supermarketuri, ele nu se pot găsit toate în acelaşi loc. Supermarketurile au o politică aparte. Unele produse sunt mai ieftine, sau la ofertă, altele mai scumpe. Dar, per total, profitul rămâne acelaşi. Aşadar, poţi să te alegi doar cu produse ieftine în cazul în care baţi toate supermarketurile la rând şi cumperi doar ce este la ofertă. Pentru asta trebuie să cheltui ceva pe combustibil, pentru că, să mergi pe jos la toate supermarketurile şi să cari plase cu kilograme de cumpărături, este dificil. Iar pentru pensionari chiar imposibil.
În general, tot ce este ambalat este mai scump. La supermaket poţi să plăteşti pentru 250 de grame de brânză sau caş ambalate cât pentru o jumătate de kilogram de produs la vrac. Este într-adevăr o etichetă lipită pe acel ambalaj, care îţi spune, detaliat, ce ai cumpărat. Este mai sigur aşa, aparent, dar şi din ambalaj poţi avea surprize neplăcute.
La piaţă poate fi şi scump, şi ieftin, dar poţi pleca acasă doar cu ce este mai ieftin
Piaţa are un mare avantaj atunci când vrei să cumperi legume, fructe, lactate, carne şi ouă ieftine. O prietenă care ţine o cură spunea că este mai scump să mănânci doar legume şi fructe. Mulţi spun aşa, pentru că nu au descoperit avantajul de a cumpăra din piaţă. Dacă tot ce ai în buzunar sunt 30 de lei, poţi să pleci de la piaţă cu plasa plină. Fără exagerare. Şi de restul, până la 500 de lei, cât este o pensie mai mică... rămân bani de facturi. În cele două hale de la piaţa centrală am găsit, pe alese, morcovi, cartofi, ceapă, pătrunjel, mărar, varză, ridichi roşii, ţelină, de la 1,5 la 3 lei kilogramul. Păstârnacul, gulia, fasolea - de la 3 la 6 lei. Roşiile, castraveţii, ardeii, dovleceii - de la 6 la 14 lei. Smântâna la vrac este 1,1 lei suta de grame, dar ambalată o găseşti şi la 2 lei suta de grame. Laptele vândut de ţărani este 3 lei litrul, iar chioşcurile cu lactate sunt deschise zilnic de la ora 8 la ora 18. Aici găsim şi brânză, de toate felurile posibile, de la 12 la 22 de lei per kilogram. Să nu mai spunem de conserve făcute în casă, murături, tăieţei, de la 2 la 15 lei. Merele din curtea momârlanilor sunt 2,5 sau 3 lei, mandarinele de la 3,5 la 4,5 lei, bananele 4 sau 5 lei.
Iată deci: se poate trăi şi ieftin dacă ştii unde şi cum să-ţi faci cumpărăturile. Petroşaniul are într-adevăr o piaţă bogată, dar şi o piaţă a produselor destul de bogată, pentru că aici sunt şi cele mai multe supermarketuri. Vom vedea în zilele următoare şi cum cresc preţurile odată ce ne îndreptăm în pieţele şi magazinele alimentare din vestul sau estul Văii.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|