08.01.2013, 23:20:27 | 0 comentarii | 862 vizualizari
GALERIE:
![]()
Ne scapă istoria printre degete? / Petroşaniul mai are doar 9 obiective culturale recunoscute de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara mai are în evidenţa sa doar 10 obiective culturale de patrimoniu în toată Valea Jiului. Dintre acestea, 9 sunt la Petroşani şi doar câteva dintre ele au şansa de a rămâne în picioare în urma trecerii timpului. Ziarul Văii Jiului va prezenta, într-un serial, toate aceste obiective, de care mulţi dintre noi au uitat, sau trec pe lângă ele fără să ştie că fac parte din patrimoniul naţional.
Colonia, odată încadrată ca zonă pietonală istorică, mai are doar câteva imobile recunoscute
Până în 2009, Colonia în sine era considerată un monument istoric. Casele de colonie, infrastructura, arhitectura, toate acestea dădeau valoare zonei care a început să se dezvolte ca o mahala şi s-a transformat într-un univers al familiilor de mineri venetici. În secolul XIX Colonia era în plină dezvoltare. Aici erau case cu cameră, bucătărie şi curte, toate realizate în aceeaşi manieră, străzi largi, ulterior pavate cu piatră cubică, magazine. Minerii aveau şi o baie comunală, din care acum nu se mai vede absolut nimic, apoi un cazino, a cărui istorie pe larg este acum publicată într-o carte document realizată de Marian Boboc. Cu toate că zona era considerată o zonă istorică, după Revoluţie oamenii au început să modifice imobilele. Multe dintre ele nu mai sunt de recunoscut. Altele au fost abandonate sau dărâmate. Ministerul Culturii nu a avut niciunde în ţară grijă de imobilele sau zonele ce intrau în patrimoniul naţional, iar acestea s-au deteriorat şi şi-au pierdut valoarea. Tocmai de aceea, doar câteva dintre ele mai sunt acum încadrate ca monumente istorice de patrimoniu, iar dintre ele doar unele au şansa să fie conservate.
Strada în oglindă şi Colonia Ianza
Pe lista obiectivelor culturale este înscris şi centrul istoric al oraşului, strada Mihai Viteazu, Bulevardul 1 Decembrie 1918, între Piaţa Victoriei, Centrul civic, strada Dragalina şi strada Timişoarei. O zonă amplă, din care prea puţin se mai recunoaşte partea istorică. Cea mai frumoasă parte, care datează din secolul XIX, este strada Timişoarei, cu castelul şi Colonia Ianza.
Construit în 1903, castelul Ianza este de fapt o casă cu turn, ridicată pe malul pârâului Maleia vizazi de sediul CNH. Proprietar, după retrocedare, este Cristian Ianza, care a scos imobilul la vânzare. Din fericire, castelul încă arată foarte bine şi ar putea fi renovat. Castelul şi casele din Colonia Ianza au aparţinut familiei cu acelaşi nume. În casele din colonia respectivă locuiau muncitori, cu chirie. Au fost confiscate pe vremea comuniştilor şi retrocedate după Revoluţie, dar multe în stare de degradare. Aşa cum se poate observa, unele dintre case sunt locuite, au fost modificate, altele au rămas la arhitectura iniţială, dar au fost abandonate.
Strada Timişoarei continuă şi după Colonia Ianza, în jos, până la calea ferată ce desparte oraşul de Colonie. Acea porţiune, de la intersecţie până la calea ferată, a fost construită într-un mod aparte, după un model de stradă realizat prima dată la Cluj. O stradă în oglindă care, conform arhitecturii, ar trebui să aibă pe o parte şi pe cealaltă acelaşi tip de construcţii, încât să pară că a fost realizat în oglindă. Deşi se poate ghici intenţia arhitectului, acum, în urma modificărilor realizate de proprietari, oglindirea s-a pierdut.
Strada Timişoarei, din păcate, nu are şanse să mai supravieţuiască mult timp. Imobilele muncitoreşti, înghesuite, cu curţi mici, construite din cărămidă, nu fac obiectul interesului investitorilor sau al oamenilor de rând, care ar trebui să investească mult pentru a readuce la lumină un asemenea imobil.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|