25.08.2008, 12:05:44 | 0 comentarii | 706 vizualizari
Stãm cu gunoiul în coaste, iar autoritãţile se fac, deocamdatã, cã lucreazã
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Inspectorii de mediu din Petrila au taxat neregulile privitoare la transportul gunoiului
Nu de puţine ori maşinile care transportã gunoiul de la Petroşani la groapa de gunoi din Petrila, fie cã sunt ale SC Gospodãrie SA, fie cã sunt ale primãriei, nu respectã nici cele mai elementare norme. Inspectorii de mediu ai Primãriei Petrila au fãcut nenumãrate sesizãri şi adrese referitoare la nerespectarea normelor de transport şi a traseului pânã la groapã. Cu atât au rãmas, cu sesizãrile. În mod normal, maşinile care transportã deşeurile cãtre groapa de gunoi trebuie sã fie dotate cu prelatã. Şi sã o şi foloseascã. În schimb, în realitate, aceastã normã elementarã a fost ignoratã. Pânã la groapa de gunoi, rabele pierdeau pe drum o bunã parte din gunoiul colectat. Astfel, în urma maşinilor de mare tonaj nu rãmânea doar fum. Ci şi mostre din gunoiul petroşãnenilor. Acest lucru era cu atât mai supãrãtor cu cât era ignorat şi traseul maşinilor. În mod normal, de la intrarea în oraş, transportul trebuie fãcut pe strada Minei, prin curtea minei Petrila, spre gropa de gunoi. Traseu ignorat, preferându-se drumul prin oraş. Biroul de Mediul al Primãriei Petrila a fost nevoit sã gãseascã soluţii în teren pentru reglementarea problemei.
Sãptãmâna trecutã, inspectorul de mediu Gabriel Pascaru din cadrul Primãriei Petrila, ajutat de Poliţia Comunitarã din localitate, a fost nevoit ca, timp de trei zile, sã stea în teren şi sã pândeascã maşinile ce fãceau acest transport. S-a postat la intrarea în Petrila, chiar lângã calea feratã, şi a întors din drum toate maşinile ce transportau gunoiul fãrã a-l acoperi cu prelatã. Dupã câteva zeci de drumuri fãcute degeaba, şoferii s-au conformat. Unii dintre ei, ale cãror maşini nici mãcar nu aveau o prelatã în dotare, au gãsit soluţii de moment. Folosind plase de sârmã pe post de prelatã. Se pare cã, pe la noi, legea se face doar „cu biciul”. Pentru a învãţa traseul, şoferii au avut nevoie de controale. Pânã nu s-au postat inspectorii în drum, nimeni nu a înţeles care-i treaba cu traseul şi de ce trebuie el respectat. „Dupã ce am întâmpinat nenumãrate probleme în ceea ce priveşte transportul gunoiului, a trebuit sã luam atitudine şi sã intrãm în teren. Prima datã am stat la intrarea în oraş şi am întors toate maşinile care nu aveau prelatã, apoi pe traseul convenit. Într-un final, şoferii au înţeles regulile. Sperãm sã le respecte în permanenţã. În mod normal, aceste norme ar fi trebuit respectate dintotdeauna, dar noi a trebuit sã facem controale în teren trei zile la rând pentru a obţine rezulatate” - declarã Gabriel Pascaru, inspector de mediu la Primãria Petrila.
Groapã de gunoi cu termen de valabilitate 31.12.2008
Conform reglementãrilor contractuale, Primãria Petroşani poate depozita gunoiul la groapa de gunoi din Petrila. Dar trebuie sã se şi ocupe de întreţinerea acesteia şi de drumul pânã la groapa de gunoi. Aceste obligaţii au fost uitate. Şoferii care transportã gunoiul spun cã drumul nu este deloc uşor, o maşinã micã ar întâmpina mari probleme dacã ar urca pânã acolo. Sã nu mai vorbim de groapa de gunoi, care arde de douã sãptãmâni în continuu. Şi va mai arde şi de-acum înainte. Focul stins într-o parte de pompieri se aprinde în alta şi, uite aşa, edilii se fac cã rezolvã problema, mai plãtesc câte-o amendã la Garda de Mediu şi... apoi uitã. Între timp, gradul de poluare creşte.
„În mod normal, pentru a evita aceste incendii spontane, trebuie fãcutã zilnic o nivelare. Şi, de asemenea, gunoiul trebuie acoperit cu pãmânt. În aceste cazuri pompierii sunt depãşiţi, nu pot face faţã situaţiei. Întreţinerea gropii de gunoi nu se face cum trebuie”, ne precizeazã Gabriel Pascaru.
Anul acesta, la data de 31 decembrie, ar trebui sã se sisteze depunerea gunoiului la groapa de gunoi din Petrila. Ea ar trebui sã fie scoasã din uz. Termoprest SA şi SC Gospodãrie Prest Com SA au obligaţia de a se ocupa de acest procedeu. Groapa trebuie împrejmuitã, trebuie amenajate canale de gardã, canale de colectare a apelor, un bazin colector. În acelaşi timp, ar trebui început un proces de acoperire şi ecologizare a gropii. O altã obligaţie a celor douã societãţi este aceea de a monitoriza groapa timp de 30 de ani. Toate acestea în condiţiile în care Termoprest SA este falimentarã şi SC Gospodãrie Prest Com este pe aproape. În acelaşi timp, nu existã o alternativã pentru depozitarea gunoiului. Cel puţin nu în momentul de faţã. Concluzie: cele douã societãţi vor arunca în continuare, ilegal, gunoiul în groapa deja existentã, vor mai plãti câte o amendã, şi se vor face cã plouã. Torenţial. Asta pentru cã închiderea unei gropi costã peste un milion de euro şi banii pentru un asemenea proiect nu pot fi accesaţi pe fonduri de mediu.
Avem un deponeu ecologic în plan. Cum procedãm?
Deponeul ecologic, soluţia salvatoare, se va construi tot la Petrila, în zona haldelor de steril. Proiectul este în lucru de 5 ani de zile. Birocraţie. Acte, aprobãri, negocieri, delegaţii, proiecte. Toate acestea au durat cinci ani de zile. Iniţiativa aparţine şi de data aceasta tot Primãriei Petrila şi despre acest deponeu cele mai multe date şi informaţii le are acelaşi Gabriel Pascaru: „Ideea cu deponeul a apãrut acum cinci ani. De atunci a fost un calvar pentru cã sunt foarte mulţi paşi şi nenumãrate proceduri. Firma care a câştigat licitaţia şi va construi şi administra acest deponeu este una germanã. Se numeşte Ave & Swietelsky Depozit Ecologic SRL. Preţul de depunere va fi de 10 euro pe tonã pentru toţi deponenţii din Valea Jiului”, ne informeazã Gabriel Pascaru.
În momentul de faţã se aşteaptã obţinerea unui acord de mediu de la Agenţia de Mediu Deva şi Timişoara, acord care va veni - cel mai probabil - în luna noiembrie. Va urma apoi obţinerea autorizaţiei de construcţie şi, dacã toate procedurile sunt îndeplinite, s-ar putea ca în primãvara anului viitor sã înceapã lucrãrile la acest deponeu.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|