02.09.2008, 10:47:11 | 0 comentarii | 519 vizualizari
La Alba-Iulia / Mare consfãtuire (şi) pentru salvarea CNH
Articole de acelasi autor
de Cristian ANGHEL
Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale şi Confederaţia Sindicalã „Meridian” au organizat, la sfârşitul sãptãmânii, la Alba-Iulia, consfãtuirea cu tema „Mineritul - Dezvoltare localã, regionalã şi europeanã durabilã”. Cu aceastã ocazie, s-a prezentat sinteza Strategiei Industriei Miniere pentru perioada 2008-2020, respectiv analiza evoluţiei industriei miniere şi starea actualã a acesteia. Astfel, s-a concluzionat cã prima mãsurã - pe lângã alte acte normative - este revizuirea cadrului legislativ, adicã modificarea şi completarea Legii Minelor 85/2003, şi elaborarea şi promovarea actului normativ privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Miniere. Acest lucru ar permite reorganizarea sectorului minier, dar mai ales a Companiei Naţionale a Huilei.
CNH, care se afla în executare silitã pentru datoriile istorice, deşi i se aprobase ştergerea acestor datorii, a mai fost pãsuitã şase luni tocmai datoritã golurilor legislative. Anunţul fãcut de Guvern, de iniţiere a unei Legi de înfiinţare a Autoritãţii Miniere din România şi de reorganizare a CNH, presupune obţinerea acordul Consiliului Concurenţei de pe lângã Uniunea Europeanã, deoarece este vorba de un ajutor de stat. Or, într-o asemenea situaţie, potrivit legislaţiei europene, numai Consiliul Concurenţei de pe lângã UE poate aproba asemenea ajutoare de stat.
„Acest acord va fi dat mai mult ca sigur, deoarece nu existã altã soluţie pentru a reorganiza CNH. De cinci ani, cei de la CNH nu au mai acumulat datorii noi. Ei au rãmas cu datoriile istorice, neplãtite de dinainte de 2003, şi care, în acest moment, e imposibil sã mai fie recuperate”, a declarat Lucian Heiuş - directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara.
Victime colaterale ale restructurãrii
Consfãtuirea de la Alba-Iulia a scos la ivealã numãrul localitãţilor şi persoanelor afectate de aceastã restructurare a sectorului minier la nivel naţional. Astfel, 155 de localitãţi din regiunile miniere depindeau la data încetãrii activitãţii miniere în proporţie mai mare de 50% de veniturile asigurate din acest sector economic.
Situaţia socialã şi materialã a circa 32.000 persoane angajate în activitatea minierã, precum şi a peste 150.000 persoane din ramuri conexe şi colaterale, depinde direct sau indirect de evoluţia activitãţii în acest sector de activitate.
Şi situaţia socialã a peste 50.000 de tineri din zonele miniere este afectatã de recesiunea economicã a regiunilor miniere ca rezultat al restructurãrii.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|