02.09.2008, 10:56:02 | 0 comentarii | 500 vizualizari
Intermediarii din agriculturã / Nişte paraziţi
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Camere Agricole în teritoriu
În data de 22 august a avut loc la Arad o întâlnire a agricultorilor din ţarã, care s-a transformat într-o conferinţã. Au participat 56 de invitaţi din mai multe judeţe ale ţãrii, printre care Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin.
Tema principalã a conferinţei a fost “Rolul Camerelor Agricole în dezvoltarea şi modernizarea agriculturii româneşti”. Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România l-au avut alãturi pe consilierul personal al ministrului Agriculturii - Ciprian Alic. Camerele Agricole sunt organizaţii neguvernamentale, de utilitate publicã create cu scopul de a reprezenta şi promova interesele socio-economice ale populaţiei care deruleazã activitãţi în domeniul producţiei agricole. În mare mãsurã, Camerele Agricole vor avea rolul unui intermediar consultativ şi de dialog între autoritãţile publice centrale şi celelalte autoritãţi ale administraţiei publice locale. Aceste Camere Agricole se vor constitui în urma alegerilor organizate la nivelul fiecãrei unitãţi administrativ teritoriale. Ceea ce înseamnã cã vor fi prezente atât la nivel judeţean, cât şi la nivel de oraş şi municipiu. Agricultorii nu sunt mulţumiţi însã. Doresc formarea acestor organizaţii şi la nivel comunal, acolo unde se desfãşoarã cu precãdere activitatea productiv-agricolã.
Intermediarii din agriculturã - acuzaţi de practici neloiale
Discuţiile s-au aprins atunci când a fost abordat subiectul intermediarilor în agriculturã. De obicei, persoanele care trãiesc din aceastã afacere, nu depun mult efort, dar au foarte mult profit. Practica este simplã. Intermediarii contacteazã producãtorii din teritoriu, negociazã preţul produselor agricole la sânge şi, apoi, transportã marfa în pieţele profitabile. Aici preţul de vânzare al mãrfii creşte mai mult de sutã la sutã. Astfel, intermediarul opereazã doar transportul şi scoate profituri uriaşe. Este, de fapt, singurul care are un profit real. Producãtorul nu ajunge sã câştige decât atât cât sã-şi acopere cheltuielile de producţie, iar consumatorului îi este vândut un produs mult mai scump. Astfel, el alege produsele strãine, în detrimentul producãtorilor autohtoni, doar pentru a câştiga la preţ câţiva lei. Producãtorii din domeniul agricol doresc reglementarea acestei situaţii care le saboteazã activitatea şi profitul. Situaţia s-a agravat având în vedere cã „bãieţii deştepţi”, pe lângã faptul cã-şi pluseazã veniturile, au şi control asupra pieţei, reglând preţurile de vânzare-cumpãrare mai bine decât o fac instituţiile competente.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|