21.01.2013,  22:22:08 | 0 comentarii | 726 vizualizari
Ieri / Poliţia hunedoreană şi-a prezentat bilanţul pe 2012
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN

Poliţia hunedoreană a prezentat ieri, la Deva, bilanţul de activitate pe anul 2012. La acţiune au parti-ci­pat prefectul judeţului, Sorin Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, şi primarul municipiului Deva, Petru Mărginean. Analizele poliţiştilor hunedoreni asupra activităţii desfăşurate anul trecut arată că IPJ Hunedoara se situează pe locul trei la nivel naţional în privinţa numărului de autori de infracţiuni identificaţi şi faţă de care s-a început urmărirea penală, acest rezultat fiind măsura unei activităţi remarcabile în slujba cetăţenilor. 

Infractorii nu şi-au luat vacanţă 
În 2012, poliţiştii hunedoreni, sub coordonarea procurorilor, au reuşit identificarea autorilor în toate cazurile de infracţiuni cu violenţă cu urmări grave (respectiv omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vătămări corporale grave), au destructurat patru grupări infracţionale care săvârşeau infracţiuni de şantaj, înşelăciuni, tâlhării şi spargeri de biserici.
Ei au localizat şi arestat 24 de persoane urmărite internaţional de autorităţile altor state pentru infracţiuni de furt, tâlhărie, înşelăciune, proxenetism, trafic de minori şi au recuperat o mare parte din prejudiciul cauzat prin comitere diferitelor infracţiuni contra patrimoniului privat sau a Patrimoniului Cultural Naţional (icoane pe lemn şi sticlă, 2 monede de aur tip koson şi 25 monede de argint de tip denar, ce figurau în urmărire internaţională, peste 4000 monede şi circa 500 de piese susceptibile că fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, majoritatea sustrase din siturile arheologice, 22 de tablouri pe pânză şi icoane pictate pe lemn, opere ale unor pictori italieni şi 17 cărţi vechi, toate datate din perioada secolelor XVI-XVIII despre care s-a stabilit că au fost traficate ilegal din Italia etc.).
În total, anul trecut, poliţiştii hunedoreni au fost nevoiţi să cerceteze 5.905 persoane dintre care 1.185 au fost cercetate pentru infracţiuni economico-financiare, 2.923 pentru infracţiuni judiciare şi 1.797 pentru infracţiuni de altă natură. Din totalul acestora, 1.252 de persoane au fost prinse în flagrant, iar 140 au fost cer­-cetate în stare de reţinere sau arest preventiv. Pe categorii de vârstă, 260 au fost minori, 1.999 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 - 30 ani, iar 3.535 persoane au avut vârsta peste 30 ani.
„Interpretând datele statistice referitoare la activitatea poliţiştilor hunedoreni în anul 2012, putem afirma că acestea s-au situat peste media pe ţară în activitatea de soluţionare a infracţiunilor, cea mai mare parte a sesizărilor cetăţenilor fiind finalizate prin identificarea şi tragerea la răspundere penală a făptuitorilor”, se arată în bilanţul IPJ Hunedoara.
 
Pe urma infractorilor din toată Europa
La începutul anului 2012, se aflau în evidenţă 455 de persoane semnalate de autorităţile străine ca suspecţi sau autori de infracţiuni, în cursul perioadei au fost luate în evidenţă 101 persoane. Persoanele semnalate au săvârşit 125 de infracţiuni, pe genuri de fapte situaţia prezentându-se astfel: furt - 60, fals - 7, prostituţie - 4, proxe­netism - 3, muncă la negru - 4, cerşetorie - 7, fraudă cu mijloace de plată electronice - 4, înşelăciune - 4.
Statele de unde provin aceste semnalări în perioada de referinţă sunt: Belgia - 23, Italia - 16, Austria - 12, Spania - 9, Franţa - 10, Germania - 6, Irlanda - 5, Marea Britanie - 8, Elveţia - 5, Cehia - 3,Ungaria - 2,  Cipru - 1, Norvegia - 1.
În baza acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Minis­terul de Interne din Italia, un ofiţer din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a fost detaşat şi a participat la 3 misiuni de cooperare în cadrul proiectului ITAR.RO, derulate pe parcursul a 7 luni, sprijinind autorităţile italiene în rezolvarea unor cazuri în care au fost implicaţi cetăţeni români. 
În aceeaşi perioadă au fost înregistrate şi soluţionate 63 de cereri de asistenţă poliţieneas­că internaţională, principalele state solicitante fiind Italia, Belgia, Austria şi Franţa. 
Pe baza informaţiilor transmise de IPJ Hunedoara autorităţilor din Serbia a fost identificat autorul unui omor comis în scop de jaf în octombrie 1999, asupra cetăţeanului sârb M.M., în locuinţa acestuia din localitatea Banatsko Novo Selo, dosarul fiind preluat pe canalele oficiale de cooperare internaţională de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, un ofiţer din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, împreună cu procu­ro­rul de caz, a participat în Serbia la mai multe activităţi procedurale pentru completarea cercetărilor, ce au fost finalizate în decembrie 2012, prin tri-mi­­terea în judecată a inculpatului M.N.
 
IPJ rămâne în alertă
Ar mai fi de notat că, în problematica dispariţiilor de minori, s-a constatat că, la începutul anului, existau în urmă­rire naţională 7 minori, în cursul anului au fost daţi în urmărire 60 şi au fost soluţionate 59 de mandate, astfel că la sfârşitul lui 2012 au rămas în urmărire 8 minori, iar unul din aceştia este dat şi în urmărire internaţională, existând date că se află pe teritoriul Italiei.
Poliţiştii hunedoreni mai notează un fapt pozitiv: scăderea numărului de evenimente grave înregistrate pe drumurile publice din judeţ, acesta fiind al treilea an consecutiv în care Serviciul Rutier Hunedoara înregistrează scăderi la toţi indicatorii de analiză a riscului rutier.
„În anul 2012, echipa managerială a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, împreună cu efectivul din subordine şi în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, au dovedit că deţin potenţialul necesar pentru diminuarea şi controlarea fenomenului infracţional, în vederea protejării intereselor legale ale cetăţenilor, reacţia promptă la solici­tările acestora şi rezolvarea tuturor probleme identificate”, a declarat şeful IPJ Hunedoara, comisar şef de poliţie Liviu Gabriel Dumitru.  
 
În anul 2012 au fost sesizate 17.304 infracţiuni, din acestea 13.885 în mediul urban (80%) şi 3.039  în mediul rural (20%), înregistrându-se o creştere cu 2% faţă de anul trecut, când au fost sesizate 17.700 infracţiuni , din acestea 12.785 în mediul urban şi 43.915 în mediul rural. Din totalul infracţiunilor sesizate în anul 2012,  2.165 (-18%) au fost infracţiuni de natură economico-financiară, 10.564 (0,30%) de natură judiciară şi 4.575 (-1%) de altă natură. 
În anul 2012 s-a început urmărirea penală pentru 8.778 infracţiuni, faţă de 9.167 infracţiuni în perioada similară a anului trecut, scăderea înregistrată fiind de -4%, din care 1.540 de natură economico-financiară (-1%), 4.859 judiciare (-8%) şi 2.379 de altă natură (-2%), din totalul acestora 1.073 fiind constatate în flagrant. Structurile de poliţie au soluţionat 7.955 infracţiuni, dintre care 1.546 au fost de natură economico-financiară, 4.118 de natură judiciară şi 2.293 de altă natură, 891 fiind descoperite în flagrant.
 
Situaţia infracţiunilor soluţionate, pe subunităţi:
Hunedoara - 1.466, Deva - 1.030, Petroşani - 1.016, Brad - 516, Lupeni - 290, Petrila - 657, Vulcan -534, Haţeg - 656, Simeria - 209, Orăştie - 281, Uricani - 254, Călan - 234, Aninoasa - 119, Geoagiu - 44.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter