08.09.2008,  12:09:36 | 0 comentarii | 571 vizualizari
Punct de vedere / Protest privind situaţia de la Roşia Montanã II
de Ziarul Vaii Jiului

În toatã perioada, canadienii au fost ajutaţi de fostul primar al localitãţii, Nariţa, care a beneficiat de multe avantaje acordate de RMGC. Pentru mârşã­viile comise a fost schimbat la ultimele alegeri locale. Noul primar ales, Furdui Eugen, membru PD-L, a luat deja mãsuri, pentru dezvoltarea alternativã a zonei, apãrãtor al Roşiei Montana. Canadienii şi-au înfiinţat agenţii de propagandã şi relaţii la Bucureşti, Buda­pesta, Bru­xelles etc., iar RMGC a devenit cu uşurinţã membru al Patro­natului Indus­triei Miniere PATROMIN. Raportul SIM (Studiu de Impact Mediu) nu evalueazã alternativa zero. 

- Prin proiectele executate de RMGC se încalcã legile statului român şi ale UE; Legea nr. 422/2000 art. 9, 10, nr. 92/43 EEC; HG 1076/2004, nr. 354/2005, 349/2005, Directiva Euro­peanã 1999 (31/EL, HG nr. 95/2003. 
În afarã de catastrofa ecologicã de la Baia Mare se menţioneazã alte ca­­tas­trofe de mare anvergurã la folosirea cianurilor în alte zone:
- 1995 Smiona - otrãvite apele râului Esseschida Guiana;
- 1995 Filipine - firma Places Dome catastrofã;
- 1996 milioane de tone de deşeuri otrãvitoare pe râul Marindagbe;
- 2001 firma BHD Biliton Australia a otrãvit zone în Papua Noua Guinee;
- 2000 firma africanã Durban Radeport catastrofã în Sumatra;
- 2002 firma canadianã Pegasun Gold a distrus mediul în Montana USA;
- 2003 Yanachocha în Peru distrugeri de firma USA Newmont. 
Susţinãtorii proiectului ar fi bine sã viziteze distrugerile de terenuri la marile proiecte cunoscute din ţara noastrã: Moldova Nouã, Şisturi Anina, carierele de cãrbune de la Berbeşti, Panga, Alunu Vâlcea, Rovinari, Sulf Calimani. 
Acestea sunt exemple suficiente pentru oprirea definitivã încã în aceastã fazã a acestui proiect absurd şi monstruos. Justiţia din Alba Iulia şi Cluj a interzis activitatea cu toate cã unii func­ţionari de la ANRM dau în continuare aprobãri pentru unele foraje locale în continuare iar conducerea ANRM şi Ministerului Economiei tac. 
Sesizãrile, rapoartele, adresele Aca­demiei Române a Specialiştilor de la ASE - Bucureşti, Cluj, ONG - Orga­nizaţii internaţionale prin care ani la rând 
s-a cerut Preşedinţiei, Guvernului, mi­nis­trului Economiei etc. oprirea activi­tãţii la Roşia Montanã au rãmas fãrã rezultat. Nici fostul prim-ministru Adrian Nãstase în 2000 - 2004 şi nici actualul prim-ministru Cãlin Popescu Tãriceanu nu au mişcat un deget pentru clarificarea şi oprirea activitãţii RMGC bazatã pe aprobãri ilegale. Toţi tac şi aşteaptã probabil aurul galben. 
În anul 2006, sub coordonarea  Sulfinei Barb, ministrul Mediului, prin Nota 73930 AF/2006 a organizat o aşa zisã dezbatere publicã stil circ prin ora­şele ţãrii. Coordonatorii fiind consilierii de la mediu Mihãilescu şi He­rebea, unde propagandiştii de la RMGC au cãutat sã arate avantajele proiectului. Un fiasco. Actualul Ministru al Mediului, dl. Attila Karody (UDMR), într-adevãr a luat  poziţie corectã faţã de proiectele aventuriste ale RMGC. În România s-au închis toate minele de minereuri, nu mai foloseşte nimeni cianura pentru extra­gerea aurului. Din contrã, unii foşti proprietari ai perimetrelor miniere aurifere din Roşia Montanã se judecã cu statul în justiţie pentru redo­bândirea fostelor proprietãţi. 
În aceastã conjuncturã este de neîn­ţe­les de ce unii demnitari au continuat sã sprijine acţiunile fostului ministru PSD Dan Ion Popescu în folosul canadienilor de la RMGC spre exemplu:
- Ion Dumitrel preşedintele CJ Alba;
- Iosef Matula deputat preşedintele CJ Arad; 
- Alin Tise, prefect de Cluj, toţi au susţinut RMGC. 
Chiar şi deputatul PD Nicolae Popa a propus un fel de referendum  în zonã fãrã sã cunoascã probabil dedesubturile afacerii Roşia Montanã. Soarta Roşiei Montane nu se rezolvã prin referendumuri locale dirijate şi nici prin agape în diverse localitãţi aşa cum au fost pe timpul doamnei Sulfina Barbu. Sunt alternative ce pot fi iniţiate. Turismul rural a luat cea mai mare dezvoltare chiar în munţii Apuseni. 
În anul prezent 2008 Academia Românã prin grupul de specialişti în domeniul industriei extractive în concordanţã cu prevederile legislative ale UE şi ale altor state au propus interzicerea utilizãrii în viitor a cianurilor în extracţia minereurilor în ţara noastrã, problemã ce ar fi trebuit sã fie inclusã în Legea Minelor dar ANRM nu s-a implicat. Inexplicabil, aceastã problemã a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru industrie a Camerei Deputaţilor unde probabil unii membri au devenit ad-hoc mineri interesaţi de aurul galben. 
De menţionat cã şi unii europarlamentari PSD ca Daciana Sârbu, Victor Vostinaru şi Cãtãlin I. Nichifor au luptat pentru interzicerea cianurilor, mai mult chiar preşedintele Mircea Geoanã la început s-a declarat pentru interzicerea cianurilor respectiv a legii Funar Eckstain. Poziţii similare împotriva acti­vi­tãţii cu cianuri la Roşia Montanã au luat şi preşedinţii PDL şi PRM, etc. 
Preşedintele Academiei, reputatul chimist Ionel Haiduc, cu decenţa ce-i aparţine a motivat aceastã propunere inginereascã pentru viitorul României şi al Planetei. Iatã însã cã s-au gãsit noi deputaţi de la alte partide care alãturi de colegii lor parţial corupţi de la PSD au luptat din rãsputeri sã nu se promoveze legea de interdicţie a cianurilor. Cine sunt aceşti aleşi ai poporului? Constantin Petrea, Anca Boiagiu, Constantin Boureanu, Lau­renţiu Mironescu, Corneliu Momanu, Marcel Piteiu.
(va urma) 
Dr. Inginer Minier 
Ioan RANŢA 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter