31.01.2013,  01:19:43 | 0 comentarii | 2138 vizualizari
Aproximativ 1.000 de teste Papanicolau realizate / Beneficiare ale Programului de Screening pot fi şi persoanele neasigurate
Booking.com
de Alina PIPAN
  • Ce rotiţe nu sunt unse cum trebuie pentru ca programul să poată încorpora cât mai multe beneficiare?
Începând din 1 septembrie 2012, Programul gratuit naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, a demarat în 10 judeţe, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional. Dintre cele 10 judeţe face parte şi judeţul Hunedoara. În Valea Jiului, programul a fost demarat efectiv în septembrie anul trecut.
Conform datelor oficiale date publici­tăţii de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), până la jumătatea lunii ianuarie au fost testate în judeţ 1.650 de paciente. Dintre acestea, 658 au fost testate până la finele anului trecut în Valea Jiului, primind şi rezultatul. Deci, putem spune că numărul utilizatoarelor acestui program este destul de mare, dar nu suficient. 
 
Cine face testul Babeş-Papanicolu gratuit?
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatic sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş-Papanicolau.
Programul este gratuit şi se desfăşoară, pe o perioadă de 5 ani. Anual, se are în vedere testarea a peste 200.000 de femei, care sunt eligibile pentru program. În 5 ani vor fi incluse în program aproximativ 6 milioane de femei. Dar, până a ajunge la acest număr, mai este cale lungă. 
Paşii urmaţi de pacientă pentru reali­za­rea testului sunt foarte simpli. Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, aceasta va fi transmisă de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul.
 
3 centre care recoltează probele
În judeţul nostru sunt 4 reţele pentru acest program, fiecare cu centrele lor de colectare. Aşa cum ne-a informat coordonatorul reţelei pe Valea Jiului, dr. Dragoş Leucă, şef de serviciu Anatomie Patologică, reţeaua din Petroşani are punct de colectare de probe la Spitalul de Urgenţă Petroşani şi, de  luna viitoare, la Spitalul Municipal Vulcan se va înfiinţa un nou centru de colectare. Pacientele din program sunt trimise de medicul de familie la aceste centre de recoltare, iar rezultatul îl ridică tot de la medicul de familie. Un alt centru de colectare este stabilit la Spitalul Municipal Lupeni.
 
44 de medici în reţeaua de la Petroşani
După cum arată listele oficiale actuali­zate la 1 octombrie 2012, în Valea Jiului există 64 de cabinete ale medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
24 de cabinete sunt la Petroşani, 13 la Lupeni, 11 la Vulcan, 9 la Petrila, 5 la Uricani şi 2 la Aninoasa.
La Petroşani 44 de medici de familie sunt implicaţi în acest program. De altfel, reţeaua de la Petroşani este şi cea mai bine reprezentată.
Şi la spitalul din Lupeni este înfiinţată, de asemenea, o altă reţea. Cu toate că sunt remuneraţi pentru fiecare pacientă care ajunge să-şi facă testul Papanicolau, aici numărul medicilor de familie inclus în program este mic.
„Programul naţional de screening a început în Valea Jiului în septembrie anul trecut. Sunt 4 reţele în judeţ. Totul este organizat în reţele şi centre zonale, noi aparţinem de Timişoara. Reţeaua din Petroşani are un număr de 44 de medici de familie, care consiliază şi trimit femeile către medicul recoltor ginecolog. Apoi, serviciul de Anatomie Patologică preia proba, unde este cercetată la microscop pentru depistarea eventualelor probleme”, ne informează dr. Dragoş Leucă. 
 
Ministerul nu a obligat participarea medicilor de familie
Vom arăta unde apare, din păcate, disfuncţionalitatea programului de depistare în fază incipientă a cancerului de col uterin.
Deşi prin descriere şi metodologie, un program naţional presupune participarea tuturor medicilor generalişti la realizarea lui, Ministerul Sănătăţii nu a catalogat drept obligatorie participarea la programul naţional. Astfel, dacă o femeie eligibilă pentru testul gratuit este înscrisă la un medic de familie care nu face parte din programul de screening, şansele de a ajunge să profite de acest program naţional sunt reduse. În acest caz, ea ar trebui să apeleze pentru o trimitere la un alt medic generalist care e inclus în program. Însă, pentru aceasta ar trebui, implicit, să plătească o consultaţie la medicul respectiv.
În plus, ar trebui ca testarea să se facă obligatoriu pentru subiecţii care se încadrează în coordonatele programului. În primul rând, orice depistare precoce scuteşte statul de cheltuieli ulterioare, după declanşarea bolii. Se ştie că pentru un pacient bolnav de cancer trebuie să se investească în tratamentul medicamentos, spitalizări, chimioterapie, radioterapie. În schimb, pentru pacientul depistat în fază incipientă, intervenţiile sunt minime, procentul de recuperare ajunge la 99 la sută. Prin urmare, în acest caz, unde sunt şansele egale dacă vorbim de un program naţional?
Obiectivele specifice ale programului sunt:  depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Mai sunt 5 ani în care femeile îşi pot face gratuit acest test. Deci, timpul nu este pierdut. Însă este nevoie de o mai mare mobilizare, în aşa fel încât şansele la o depistare precoce să fie egale pentru femei. 
 
Doar o singură testare este gratuită, inclusiv pentru persoanele neasigurate
Dr. Dragoş Leucă, coordonatorul reţelei de la Petroşani, spune că reţeaua se formează de sus în jos. Nucleul se află la Spitalul de Urgenţă Petroşani, unde se şi fac înscrierile pentru medicii de familie, urmează  medici recoltori, medicii de familie aflându-se la nivelul primar.
Este important de menţionat că inclusiv femeile care nu au asigurare medicală pot accesa acest program. Trebuie doar să ajungă la un medic de familie.  
„Pe anul 2012 am avut 658 de cazuri finalizate. În prezent avem aproximativ 1.000 de cazuri de screening realizate, săptămânal testăm 50-80 de femei. Mai vreau să menţionez că de luna următoare se va mai înfiinţa un centru de recoltare la spitalul de la Vulcan. Şi la Lupeni este un centru, dar acesta este deja altă reţea”, menţionează dr. Dragoş Leucă. 
 
Un caz de cancer de col uterin depistat în stadiul 0 are 99 la sută şanse de supravieţuire, în stadiul IV şansele de supravieţuire sunt nule. România ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer de acest fel.
 
Nu toţi medicii de familie sunt interesaţi să participe la acest program, cu toate că sunt renumeraţi. Fiecare primeşte câte 15 lei pentru un pacient investigat. Tot ce trebuie să facă este să identifice şi să trimită pacientele la centrele de testare din spitalele din Valea Jiului.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Începând din 1 septembrie, Programul gratuit naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de co[..]

26.08.2012, 22:40   |    3 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter