06.02.2013,  22:43:30 | 0 comentarii | 1903 vizualizari
Lupeni. Scormonind după cărbune / Haldele de steril - sursa de venit a unor familii nevoiaşe
de Alina PIPAN

Tratam săptămâna trecută cazul unui comerciant de cărbune, depistat de Poliţia Lupeni pe strada Revoluţiei din localitate cu 306 saci de cărbune. Cum omul nu avea acte care să ateste provenienţa cărbunelui, sacii cu cărbuni au fost confiscaţi. Având în vedere numeroasele exemple din Aninoasa şi Petrila, bănuiam că aceşti cărbuni fuseseră furaţi din vagoane, apoi daţi către intermediar pentru a fi vânduţi mai departe. Pentru că este clar, cărbunele furat din vagoane este vândut ulterior către alte zone din ţară. Cum şi această cantitate de cărbuni urma să ajungă în altă zonă din ţară, la Oradea. Numai că nu se poate spune că a fost furat.

Fosta groapă de gunoi - locul unde oamenii scormonesc după cărbune
Marius, bărbatul depistat cu sacii în autocar, ne-a contactat să ne explice povestea cărbunelui ce i-a fost confiscat: „Cărbunele nu este furat. Cărbunele pe care-l aveam eu în sacii aceia este adunat, bucată cu bucată, de săracii din Lupeni, de la haldele de steril. Eu am borderou şi pot demonstra că am luat cărbunele de la săraci. Nu este furat, este luat cu mâna din haldele de steril. Sunt oameni săraci care asta fac. Sapă în steril pentru a recupera cărbunele şi eu îl luam şi-l vindeam mai departe. Şi cei de la mină au confirmat că acest cărbune nu a fost furat”. În total, au fost confiscate 12.346 kg cărbune.
Pe teritoriul Lupeniului sunt trei halde de steril, la unele au depus cei de la preparaţia EH Lupeni, la alta depune şi acum Paroşeniul. Halda de steril de la mina Bărbăteni se află situată la 2 km nord de oraşul Lupeni şi la circa 450 m de incinta principală, fiind amplasată pe partea stângă a Văii Mierleasa, pe versantul sudic al dealului, cum se arată într-un raport de cercetare. Această haldă s-a format în scopul depozitării sterilului rezultat în urma proceselor tehnologice de săpare a lucrărilor miniere de la EM Bărbăteni. Depozitarea sterilului se făcea cu ajutorul instalaţiei de funicular. Cea mai mare cantitate de steril s-a depus începând din anul 1980. În ultimii ani nu s-au mai haldat în zonă roci din subteran, halda folosindu-se numai pentru depozitarea cenuşii rezultate de la punctul termic al minei. Mai este o haldă activă, unde depune EH Lupeni, dar este departe de oraş, spre munte. Halda de steril în care sapă nevoiaşii este aproape de oraş, fiind, de fapt, fosta groapă de gunoi a Lupeniului, aici depunând acum sterilul Paroşeniul. Şi aici vin nevoiaşii zilnic să caute după cărbune. 
 
Decât din vagoane, mai bine iau din steril
Directorul EH Lupeni, ing. Marcel Sorin Sandu, spune că el, personal, nu a văzut cărbunele confiscat de poliţişti, dar subalternii săi l-au văzut şi pot confirma că acel cărbune nu este furat din vagoane, nu vine de la preparaţie, ci din steril. Pentru fiecare subunitate există halde de depozitare a sterilului. Utilajele nu au capacitatea de extragere a tuturor cărbunilor utilizabili, care pot fi folosiţi mai apoi în procesul energetic. Aşadar, sterilul este plin de astfel de bucăţi de cărbune. Directorul ştie că la halda de steril unde depozitează Paroşeni-ul sunt oameni care strâng cărbune.
„Este un mijloc de subzistenţă. Ştim că sunt acolo, strâng acest cărbune. Se pot strânge cantităţi mari, pentru că utilajele noastre nu au performanţa de a alege tot cărbunele utilizabil. Ca şi calitate, este bun pentru consumul în gospodăria proprie. Decât să-i ştim pe aceşti oameni că iau din vagoane, mai bine îi ştim acolo, la halda de steril. Aici aproape merg, dar mai departe, în munte, sunt doar câţiva care aleg cărbunele”, confirmă directorul EH Lupeni. 
 
„Nici nu-i încurajăm, nici nu le putem interzice”
Cei care scormonesc după cărbune în halde sunt toleraţi de administraţia locală din Lupeni din mai multe motive. În primul rând, nu se poate spune că ei fură, pentru că nimeni nu reclamă o asemenea infracţiune. Practic, sterilul este depus la fosta groapă de gunoi. Nu este nici prea periculos, pentru că spaţiul de lucru este mare, nu există pericolul de surpare ca în cazul clădirilor din care se fură materiale de construcţii şi fier. Oamenii pot lua de-acolo cărbune pentru uzul propriu, însă, practic, nu-l pot vinde legal. City managerul Lupeniului Gabriel Lungu a explicat că problema socială este amplă şi complexă: „Pentru oamenii aceştia este un mijloc de venit. Iau de acolo cărbune pe care-l folosesc în gospodărie. Unii mai şi vând. Nu putem spune că este ilegal. Oricum, şi dacă am păzi sterilul şi i-am amenda, nu am face decât să-i înfometăm. Amenzile, oricum, ajung la primărie. Cei care nu le plătesc, nu mai au dreptul la ajutor social. Dacă nu mai au ajutor social, nu mai au nici asigurare medicală. Deci, le tăiem orice sursă de venit. Nu putem face nici acest lucru. Acum, omul acela de o fi fost prins cu cărbunele, cel mai probabil nu avea acte, că nu are cum să aibă, acolo să fie până la urmă ilegalitatea, dar de furat nu se poate spune că a fost furat”, explică city managerul.
Aşadar, cetăţeanul rămas fără sacii de cărbuni nu poate fi cercetat decât privind actele de provenienţă a cărbunelui, deşi, dacă acest cărbune a fost luat din halda de steril, nu pot fi eliberate asemenea acte. Este, până la urmă, ca în cazul culegătorilor de fructe de pădure, atâta doar că ei au de la pri­mărie un certificat de culegător. Iată, deci, un sistem comercial la limita legii, care s-a format din cauza lipsurilor economico-sociale şi care, practic, este tolerat pentru că altă soluţie nu există. Decât să moară de foame, mai bine să scormonească prin haldele de steril…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Interviu cu Gabriel Lungu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor V&a[..]
09.06.2015, 21:31   |    3 comentarii
Aflat în Petroşani, senatorul Văii Jiului, Haralambie Vochiţoiu a preferat să ne vorbească despre o soluţie legată de[..]
16.03.2015, 20:02   |    5 comentarii
Două femei din Aninoasa, de vârstă respectabilă, au fost prinse de poliţişti, în timp ce încercau să fure [..]
23.02.2015, 20:20   |    1 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter