07.02.2013,  21:40:11 | 0 comentarii | 969 vizualizari
Intenţii multe, activitate puţină / Asociaţiile nonguvernamentale de la Petroşani nu au vizibilitate şi nici voluntari câţi ar trebui
de Alina PIPAN

Există în Valea Jiului aproximativ 15 asociaţii şi organizaţii nonprofit care au activitate susţinută, care au proiecte în derulare şi un program de activităţi bine stabilit. Au, de asemenea, notorie­tate, sunt uşor de identificat şi se implică activ în viaţa socială. Însă numărul celor înregistrate cu personalitate juridică este dublu, iar multe dintre asociaţii nu reprezintă un sprijin real pentru grupul ţintă pe care-l reprezintă. De asemenea, nu există comunicare între multe asociaţii nonprofit şi instituţiile statului, pentru ca beneficiarii să fie îndrumaţi mai uşor. 

Societatea Naţională Crucea Roşie - filiala Petroşani, organizaţia Caritas - filiala Petroşani, asociaţiile Petro Aqua şi Pro Parâng, fundaţiile Herepeia şi Sf. Maria Valea Jiului, Asociaţia Maica Precista Petroşani, Asociaţia Thumende, Asociaţia Rosa Multiflora sunt doar câteva dintre asociaţiile care au activităţi permanente şi ajută societatea prin derularea diferitelor proiecte, finanţate de la bugetul local, cu bani europeni sau din donaţii.  Însă multora dintre asociaţii nici măcar nu le poţi găsi sediul sau numărul de contact, nu fac publică activitatea lor şi nu colaborează cu instituţiile statului. 
Asociaţia Hallel, de exemplu, a fost  înfiinţată în 1998, când avea sediul pe Aurel Vlaicu la nr. 13,  şi până în mai 2009, când a fost desfiinţată, nu a mai “deranjat” pe nimeni cu nimic. Pur şi simplu, a existat cu numele. Asociaţia de sprijin a handicapaţilor neuromotori Petroşani, înfiinţată în mai 2000, a primit sediul în Petroşani, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, dar nu a ajutat niciodată vreun beneficiar. Nici nu prea ai cum să apelezi la ei, pentru că inclusiv numărul de telefon nu mai are valabilitate. Cu toate acestea, o organizaţie de genul acesta, care să acorde asistenţă persoanelor cu probleme neuromotorii, ar fi cu adevărat o binecuvântare. Asociaţia Phoenix -împotriva violenţei în familie Petroşani ar trebui să adăpostească şi să consilieze victimele abuzului în familie. Victime sunt cu sutele, consiliere pentru acestea nu prea. De asemenea, o asociaţie care ar fi avut de lucru ar fi putut intermedia legătura dintre victime şi instituţiile specializate. Din păcate, nici activitatea, nici datele de contact ale asociaţiei nu sunt la îndemâna publicului larg. 
Asociaţia Centrul Pentru Stimularea şi Promovarea Investiţiilor Directe în Zonele Defavorizate s-a născut în iunie 2000. Activitatea acesteia este plină de mister, pentru că nu şi-a făcut simţită prezenţa.
Asociaţia Clubul Sportiv Jiul Petroşani  a luat fiinţă  octombrie 1996, îşi are sediul într-un apartament din Colonie, dar a murit înaintea echipei. 
Asociaţia de întrajutorare comunitară Valea Jiului, a luat fiinţă în 2001, are sediul pe strada Morii şi cam atât ştim despre ea. Nici măcar cu ce scop a fost înfiinţată nu am reuşit să aflăm, sau dacă mai există. Asociaţia non-profit „Europa fără frontieră” este, de asemenea, o asociaţie fantomă,  probabil realizată în scopuri educaţionale, dar despre ale cărei proiecte nu se cunoaşte nimic. Multe dintre asociaţiile educaţionale sunt create în cadrul unor proiecte anume, iar la finalul proiectului derulat acestea îşi încetează activitatea. Este şi cazul Asociaţiei pentru informare, dialog şi acţiune, sau a Asociaţiei pentru îngrijirea şi educarea preşcolarilor. 
Petroşaniul este foarte bine reprezentat şi când vine vorba despre comunitatea romă.  Asociaţii tot sunt, multe cu numele, însă, când vorbim despre activitate, maxim două sunt mai active.  Asociaţia Thumende şi Uniunea Democratică Culturală a Romilor Valea Jiului, care este înfiinţată chiar din 1992. 
Asociaţia democratică a romilor liberi Saşa a fost activă cam până în 2004 când a participat la un seminar şi a ajutat la realizarea unui studiu, cam atât.  A mai existat şi Asociaţia Oficiul de studiu, consultanţă, intervenţii ale romilor ce nu a avut activitate sau proiecte în derulare. 
Una dintre asociaţiile de notorietate, rămase în umbră, este Asociaţia „Valea Jiului”, înfiinţată în 2002 de Guvernul Năstase pentru a contribui la dezvoltarea zonei. Această asociaţie avea drept rol implementarea „Strategiei de dezvoltare socio-economică a Bazinului carbonifer al Văii Jiului", care avea ca an de finalizare 2010 şi era considerată ca fiind salvatoare zonei. Din 2002 până în 2010 nu s-a întâmplat nicio minune şi suntem convinşi că strategia de dezvoltare a fost doar pe hârtie. Cu toate că asociaţia avea câteva zeci de membri cotizanţi şi a strâns bani frumoşi din bugetele locale şi societăţile afiliate. Dumnezeu mai ştie ce s-a întâmplat cu banii asociaţiei! Dar, oricum, pentru binele Văii nu se vede că au fost cheltuiţi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat, în ultima şedinţă, acordarea finanţării nerambursabile unor asociaţii de[..]
31.03.2014, 21:15   |    0 comentarii
Ieri, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) „Decebal” Hunedoara şi inspectorul şef, general de brigadă Viorel S[..]
17.12.2013, 19:09   |    0 comentarii
Mă obişnuisem ca, în fiecare an, cu ocazia zilei de 28 septembrie în care are [..]
29.09.2013, 20:19   |    0 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter