15.09.2008,  09:55:05 | 0 comentarii | 533 vizualizari
PRIMIM LA REDACŢIE / PROTEST - cu ocazia deschiderii anului şcolar 2008 - 2009
de Ziarul Vaii Jiului

Noi, salariaţii şcolii, membri ai Federaţiei Educaţiei Naţionale, suntem profund îngrijoraţi de atitudinea manifestatã de clasa politicã faţã de situaţia învãţãmântului. Prin dezinteres şi promisiuni fãrã acoperire privind acordarea sau respectarea unor drepturi de naturã financiarã; s-a ajuns la tensionarea relaţiilor de parteneriat social cu sindicatele.

Înregistrãm aproape zilnic declaraţii despre importanţa învãţãmântului - “prioritate naţionalã” - în societatea româneascã, fãrã a se lua şi deciziile corespunzatoare. Se vorbeşte anul acesta de buget record pentru învãţãmânt, dar mii de şcoli nu au primit nici pânã acum, autorizaţie sanitarã de func­ţionare. Se vorbeşte despre investiţii în infrastructurã dar se uitã de investiţia în resursa umanã.  
Deşi guvernul se laudã cu cel mai mare buget alocat educaţiei, ministrul de resort îşi permite sã împartã preferenţial banii publici în colegiile electorale în care candideazã domnia sa şi alţi fruntaşi de partid. Existã numeroase obiective din învãţãmânt unde lucrãrile de reabilitare sunt departe de a fi finalizate din cauza faptului cã banii nu au sosit la timp de la M.E.C.T.
Clasa politicã solicitã personalului din învãţãmânt devotament, corectitudine şi performanţã, dar nimeni nu vorbeşte despre veniturile modeste şi despre nivelul de trai tot mai scãzut, incompatibil cu statutul de dascãl şi cu importanţa profesiunii sale.
La ora actualã am ajuns sã ne batem cu morile de vânt. Avem zeci de procese deschise la nivel judeţean şi naţional pentru nişte drepturi stabilite prin lege. Am ajuns sã trãim într-o stare de anormalitate perpetuã, în care fiecare drept statuat prin lege trebuie obţinut încã o datã în instanţã prin hotãrâre judecãtoreascã.
În condiţiile în care nu avem o strategie clarã a ceea ce dorim sã facem cu sistemul de învãţãmânt, demnitarii care se perindã pe la Ministerul Educaţiei fac schimbãri marcate de amatorism şi improvizaţie şi care, inevitabil, sunt sortite eşecului.
Mai mult, în loc sã schimbe ce este greşit, ministerul a promovat, fãrã consultarea partenerilor sociali, aceleaşi metodologii privind admiterea în liceu pe baza tezelor unice şi desfãşurarea examenului de bacalaureat în 2009, care au generat atâtea probleme, fraude şi inechitãţi în anul 2008.
În toatã aceastã stare de nepãsare, personalul din educaţie şi-a pus speranţa în comunitatea localã, dar şi aceasta i-a întors spatele. Un numãr îngrijorãtor de mare de consilieri locali şi primari au considerat cã nu este cazul sã susţinã personalul din învãţãmânt, nerespectând prevederile legii 193/2006, privind acordarea tichetelor cadou. 
Propunerea legislativã privind majorarea cu circa 50% a salariilor pentru personalul din învãţãmânt, începând cu 1 octombrie 2008, a fost blocatã şi nu a fost supusã dezbaterii Camerei Deputaţilor la sfârşitul legislaturii trecute. În anul 2006 trebuia promovatã o lege a salarizãrii în sectorul bugetar, conform acordului încheiat cu guvernul în timpul grevei generale din 2005, act normativ în care personalul didactic trebuia sã se regãseascã în grilã acolo unde îi este locul, potrivit importanţei sociale a meseriei de dascãl. Nici pânã astãzi nu avem aceastã lege, pentru cã nu a existat voinţã politicã în acest sens. Iatã de ce propunerea de majorare a salariilor cu 50% pentru personalul din învãţãmânt constituie un obiectiv major al startegiei de acţiune sindicalã şi cerem imperativ tuturor parlamentarilor sã acorde sprijinul cuvenit .
Domnilor miniştri, parlamentari, primari şi consilieri locali treziţi-vã pânã nu este prea târziu! Vreţi investiţii private? Vreţi sã schimbaţi mentalitatea oamenilor? Doriţi creştere economicã şi bunãstare în România, de cu­rând stat membru al U.E? Investiţi în şcoalã şi în oamenii de la catedrã! Numai aşa veţi asigura viitorul naţiunii şi al comunitãţii pe care o reprezentaţi. Aduceţi şcoala din nou în centrul atenţiei aşa cum ar trebui sã fie!
Vom ţine cont de atitudinea dumneavoastrã faţã de şcoalã la alegerile care se apropie şi suntem decişi sã nu mai votãm mincinoşii!
ATENŢIE, mai sunt doar douã luni în care puteţi sã mai schimbaţi ceva! 
Acordaţi atenţia cuvenitã şcolii româneşti dacã doriţi sã primiţi votul nostru!

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter