24.02.2013,  23:00:47 | 1 comentariu | 1711 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O relatare, de la faţa locului, despre congresele liberale / Din sală şi de pe holurile Casei Poporului


de Mihai BARBU

În zilele de 22 şi 23 februarie 2013 au avut loc în Palatul Parlamentului din Bucureşti două congrese ale Partidului Naţional Liberal. Primul a fost unul extraordinar şi a avut ca scop principal aprobarea unui nou statut al partidului. Al doilea, în subsidiar, consta în convocarea pentru a doua zi a unui congres ordinar. 

Au fost prezentate cuvinte de salut din partea d-lui Johannes Cornelis van Baalen, preşedintele Internaţionalei Liberale, a preşedintelui PSD - Victor Ponta, a preşedintelui PC - Daniel Constantin, a preşedintelui UNPR - Gabriel Oprea şi a deputatului Varujan Pambuccian din partea minorităţilor. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus un cadou insolit preşedintelui PNL. Era faimosul steag al Ţinutului Secuiesc, ajuns obiect de aprigă dispută politică între români şi maghiari. Crin Antonescu a avut o replică care a stârnit aplauzele sălii: „Cât timp acest steag e în mâinile noastre şi nu pe instituţiile oficiale ale statului totul e în regulă”. 
 
Modificările la statut prezentate de d-na Norica Nicolai, preşedintele acestei comisii, au fost supuse discuţiei delegaţilor. Călin Popescu Tăriceanu a avut o altă opinie decât cea oficială. În principiu, fostul premier voia ca aceia care vor fi aleşi să nu fie pe o listă prezentată de preşedintele partidului, ci să urmeze calea unor alegeri separate. Adică, fiecare candidat să ajungă în conducerea partidului prin votul pe care ţi-l acordă ţie, personal, congresul, şi nu să te ascunzi pe o listă „oficială”. Sala l-a aplaudat, dar, în final, statutul „oficial” a obţinut o majoritate zdrobitoare. Au fost înregistrate doar trei voturi contra. (Două dintre ele puteţi bănui cui aparţineau....)
 
A doua zi s-au prezentat, s-au discutat şi 
s-au aprobat rapoartele de activitate ale PNL pentru perioada 5 martie 2010 şi 22 februarie 2013. Apoi a fost înregistrat un singur program de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Acesta a fost cel prezentat de preşedintele Crin Antonescu. Au fost mai multe luări de cuvânt care au susţinut moţiunea. O voce singulară s-a dovedit cea a lui Ludovic Orban, cel care, deşi şi-a declarat ataşamentul faţă de partid, a susţinut că ar fi preferat ca, în coaliţie, volanul să fi fost pe dreapta, şi nu în mâinile unui copilot. Aluzia era clară. Sala l-a aplaudat, cu înţelegere, şi pe el. La final, echipa preşedintelui Antonescu a fost votată aproape în unanimitate. Au fost înregistrate doar 44 de voturi contra.
 
Avem doi vicepreşedinţi hunedoreni şi...
Noutatea pe care a adus-o noua echipă a preşedintelui Crin Antonescu a fost introducerea, în statut, a unei funcţii de prim-vicepreşedinte în care a fost ales primarul Sibiului, Klaus Johanis. El este flancat de 31 de vicepreşedinţi, 30 de bărbaţi şi o singură femeie: Norica Nicolai. (În paranteză fie spus, ni se pare extrem de puţin pentru multele frumuseţi prezente în delegaţiile judeţelor...) 
Ceea ce ne interesează pe noi, ca hunedoreni, e prezenţa judeţului nostru în această nouă echipă de conducere a Partidului Naţional Liberal. Vestea bună e că avem doi din cei 31 de vicepreşedinţi ai PNL-ului: unul este Mircea Ioan Moloţ - preşedintele Consiliului Judeţean iar cel de-al doilea e deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu - preşedintele Comisiei de finanţe din Cameră. 
 
Datorită rezultatelor foarte bune de la ultimele alegeri generale, delegaţia hunedoreană a fost extrem de numeroasă. Valea Jiului a fost prezentă, sub condu­cerea lui Costel Avram - preşedinte interimar la Petrila şi coordonatorul activităţii liberale din Valea Jiului, cu delegaţi aleşi din organizaţiile din Petrila, Petroşani, Vulcan şi Aninoasa si Lupeni.
Un congres al unui partid mare este un prilej potrivit pentru toată lumea de a participa la dezbateri, dar şi pentru a intra în dialog cu liderii marcanţi ai partidului. Aceştia putea fi abordaţi atât în pauzele congresului cât şi la cafelele consumate, în cantităţi apreciabile, pe holurile impunătoarei Case a Poporului. Unii dintre delegaţi au stat, cuminţi, în fotoliu, alţii au încercat, în acest prilej de maximă socializare, să intre în dialog cu delegaţii şi invitaţii la cele două congrese. 
 
...Foarte multe contacte personale
Contactele cele mai eficiente ni se par cele realizate de Costel Avram, cel care l-a abordat pe premierul Victor Ponta, imediat după conferinţa de presă (scenă surprinsă de majoritatea televiziunilor din România), pentru a-i solicita o întrevedere în chestiuni privitoare la dezvoltarea programului de investiţii de la societatea de apă pe care o conduce. A obţinut-o, iar în săptămâna următoare acest eveniment (anunţat) se va şi produce. Anterior, Costel Avram a intrat în dialog cu dl. Radu Câmpeanu, fondatorul PNL, şi cu ministrul (şi scriitorul) Varujan Vosganian.
Un ministru foarte căutat de hunedoreni a fost cel al sănătăţii. Eugen Nicolaescu a fost abordat de consiliera Alina Cîrstoiu din Vulcan şi de către primarul Haţegului în chestiunea spitalelor din localităţile lor.
Viceprimarul Petroşaniului, d-na Dorina Niţă, şi consilierele petrilene, d-na Doina Bălănesc şi dr. Daniela Vişănescu, au luat şi ele exemplul liderului şi au realizat contacte folositoare pentru comunităţile pe care le reprezintă. Liberalii spun că lucrurile mari trebuie realizate „prin noi înşine”. Congresele aduc, însă, şi un amendament: „Şi cu un mic ajutor din partea celor de la centru!”.

Comentarii articol (1 )

#1 Tov.Gogu25.02.2013,  10:16:22
Un mare scriitor nu putea da exemplu decat un mare liberalrele.Cine,i amaratul de langa marele costel dle barbu?Qui se semble...10


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Poetul Laurian Stănchescu porneşte şi în acest an într-un marş dedicat memoriei Crăişorului Avram Iancu.06.09.2015, 22:38   |    0 comentarii
- Domnule Costel Avram, cum vedeţi situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi ce se mai poate face pent[..]
23.08.2015, 20:09   |    8 comentarii
Avram Iancu, înotătorul nostru din Petroşani, pare mai decis ca niciodată să treacă Canalul Mânecii fără costum[..]
02.08.2015, 21:39   |    0 comentarii
Un bun şi interesant antrenament a fost susţinut de Avram Iancu marţi. Înotătorul din Petroşani a avut parte de alţi t[..]
23.07.2015, 23:23   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter