03.03.2013,  22:40:35 | 0 comentarii | 1227 vizualizari
Nevoia face unirea / O singură voce pentru dizabilitate
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN

Sâmbătă, la Deva, a avut loc seminarul cu tema „O singură voce pentru dizabilitate”. Manifestarea a avut ca intenţie să facă publică încercarea unor asociaţii care se ocupă cu drepturile copiilor cu dizabilităţi de a promova o nouă legislaţie, mai eficientă şi cuprinzătoare, în domeniu.

O coaliţie
Evenimentul a fost organizat de către asociaţiile Down Valea Jiului şi Langdon Down 2000 Deva, în colaborare cu Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
La acest seminar au participat doi reprezentanţi ai CEDCD, Mădălina Turza, preşedinte, şi Ana Maria Bănuţă, jurist, alături de preşedintele Asociaţiei Down Valea Jiului, Liviu Robert Corseanschi, preşedintele Langdon Down 2000 Deva, Elena Pleter, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi numeroşi părinţi.
În fapt, „O singură voce pentru dizabilitate” reprezintă o coaliţie a asociaţiilor care promovează drepturile copiilor cu dizabilităţi, coaliţie care organizează o serie de seminarii itinerante, cel de la Deva fiind al cincilea.
„Seminarul de la Deva face parte dintr-o serie de opt sau zece seminarii pe care organizaţia noastră le va realiza în ţară în scopul de a promova noul proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi. Este o iniţiativă născută de organizaţia noastră şi acum reprezentată de coaliţia pe care am constituit-o, O singură voce pentru dizabilitate. Ne dorim o altă lege pentru copiii cu dizabili­tăţi, care să înlocuiască prevederile Legii 448/2006.”, ne-a declarat Mădălina Turza, preşedintele CEDCD.
 
O lege care elimină multe aberaţii
Mădălina Turza a mai spus că această problematică nu suferă amânare în a fi rezolvată cum trebuie deoarece „în niciun judeţ din ţară nu sunt mai puţin de o mie de copii cu dizabilităţi”. De asemenea, ea spune că, în perioada următoare, vor urma mai multe evenimente publice în întreaga ţară, inclusiv discuţii cu parlamentari şi elaborarea în detaliu a textului de lege ce va fi promovat ca o iniţiativă cetăţenească. 
„Noi avem o platformă, care sintetizează acest proiect de lege şi dorim, în primul rând, definirea dizabilităţii pe tipuri: intelectuală, senzorială şi motrică. De asemenea, este vorba de desfiinţarea şcolilor speciale şi înlocuirea cu centre de intervenţie timpurie, adaptarea informaţiona­lă şi fizică a mediului, eliminarea gradelor de handicap şi înlocuirea cu certificate de dizabilitate, permanent pentru dizabilitatea inte­lectuală, cu însoţitor sau fără însoţitor, în funcţie de natura dizabilităţii. Este aberant să chemi un copil cu Down, care are o anomalie genetică, în fiecare an, să-l evaluezi şi să dai milioane de lei să refaci nişte analize care nu au ce să modifice. La fel se întâmplă şi pentru persoanele cu dizabilităţi fizice: un om fără picioare se duce în fiecare an să constate comisia în ce măsură i-au crescut picioare sau nu. Sunt o serie de lucruri fundamentale pe care le schimbă legea propusă de noi. Dar unul dintre cele mai importante este instituirea unor mecanisme de monitorizare şi control a instituţiilor statului, cu atribuţii în aceste tipuri de servicii. Adică, vor fi monitorizaţi şi controlaţi în funcţie de rezultatele pe care le au aceşti copii. Nu trebuie să existe doar nişte cuvinte frumoase într-o lege, ci ele trebuie să fie şi aplicate, iar oamenii aceia controlaţi”, a mai declarat Mădălina Turza.
 
Autorităţilor nu le pasă
Din judeţul Hunedoara, în Coaliţia „O singură voce pentru dizabilitate” sunt înscrise asociaţiile Down Valea Jiului şi Langdon Down 2000 Deva. Acestea se străduiesc de mai multă vreme să facă faţă atât problemelor complexe genera­te de boala în sine, cât şi modului superficial în care autorităţile înţeleg să trateze acest subiect. Părinţii copiilor cu Sindrom Down sunt într-un permanent război cu timpul, cu viaţa, dar mai ales cu nepăsarea societăţii.
Preşedintele Asociaţiei Down Valea Jiului, Liviu Robert Corseanschi, este el însuşi părinte al unui copil bolnav. „În anul 2007 am înfiinţat această asociaţie din cauza lipsei bazei necesare şi a personalului adecvat pentru recuperarea şi integrarea copiilor în societate. Copilaşul a rămas în sânul familiei şi m-am lovit de faptul că autorităţile nu ne-au asigurat o bază de care aveam nevoie: logoped, pedagog, kinetoterapeut. Am făcut în repetate rânduri adrese către Consiliul Judeţean Hunedoara şi Direcţia pentru Protecţia Copilului, prin care am cerut înfiinţarea în Valea Jiului a unui cabinet de sănătate mintală, prin care aceşti copii să fie înregistraţi de la naştere şi să li se ofere posibilitatea de a beneficia de aceste servicii. N-am primit niciun răspuns, doar direcţia a spus că nu au posibili­tăţile respective. Acum, în cadrul asociaţiei, avem angajaţi un psihopedagog, un kinetoterapeut şi am amenajat nişte săli pentru aceste activităţi”, spune Liviu Robert Corseanschi.
Preşedintele Down Valea Jiului mai spune că singura lor şansă de a exista este, deocamdată, finanţarea prin bunăvoinţa oamenilor care au direcţionat 2 la sută din impozitul pe venit către asociaţie. „Anul trecut am reuşit să obţinem 35.000 de lei din această redirecţionare de la câteva unităţi miniere, unde conducerea ne-a permis să stăm de vorbă cu oamenii. Pe această cale, mulţumesc domnilor directori de la minele Lupeni, Uricani şi Paroşeni. Şi în acest an avem campania pe 2 la sută, pentru că este singura gură de oxigen să putem funcţiona”, mai spune Liviu Robert Corseanschi.
Reprezentanţii asociaţiilor hunedorene implicate în coaliţia „O singură voce pentru dizabilitate” susţin că această coaliţie este deocamdată singura şansă pentru schimbarea legislaţiei în domeniu. Ei afirmă că România este, din acest punct de vedere, cu mult în urma lumii civilizate, unde părinţii copiilor cu astfel de probleme sunt motivaţi să se ocupe de copiii lor, iar acestor copii li se acordă alocaţii substanţiale care să le permită să trăiască omeneşte.
 
Coaliţia „O singură voce pentru dizabilitate” a fost constituită oficial în 2 februarie 2013, cu prilejul unui seminar regional desfăşurat la Constanţa. Până în prezent, 12 organizaţii nonguvernamentale s-au raliat coaliţiei iar, simultan, un număr impresionant de părinţi şi-au declarat adeziunea.
 
Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în România trăiesc aproape 700.000 de persoane cu dizabilităţi, iar dintre acestea aproximativ 90.000 sunt copii.
 
În Valea Jiului sunt 37 de persoane înscrise în Asociaţia Down, iar centrul respectiv este frecventat regulat de 12 persoane între care sunt şi copii şi adulţi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter